Μετά την εποχή του ογδόντα η μάλλον αρχές ενενήντα έβλεπα την παγκόσμια οικονομική κατάσταση να αλλάζει πρός το χειρότερο. Αν και μη οικονομολόγος ούτε ειδήμων, με σπουδές μόνο στη τεχνική σχολή Δημόκριτος είχα δεί την κατάρρευση που ερχόταν.

Πρώτο πράγμα κατά την άποψη μου, στήν ανέλιξη της οικονομίας της Κίνας και άλλων παρεμφερών χορών, ήταν η απληστία του κεφαλαίου. Η εξήγηση από δικής μου απόψεως είναι όταν μειώθηκαν οι δασμοί και καταργήθησαν οι φόροι στα τελωνεία ανάμεσα στις χώρες τις ΕΟΚ αργότερα ΕU, μειώθηκε η ανταγωνιστικότητα της Αμερικής.

Έρχομαι στο ερώτημα που θα πουλούσε το Αμερικανικό Κεφάλαιο, βιομηχανία τα προϊόντα του, όταν δεν ήταν ικανό να πουλήσει με τους ίδιους ανταγωνιστικούς όρους που ίσχυαν στην Ευρώπη. Στους πεινασμένους της Αφρικής η της Ασίας, όταν από την μεγάλη αγορά της Ευρώπης είχε αποκλειστή; Οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον λαό αλλά υπηρετούν όχι το σύνολο, αλλά τους ολίγους, μεθερμηνευόμενο κεφάλαιο. Έτσι το αμερικανικό κεφάλαιο υπέδειξε στα όργανα του, συντηρητικούς για το ελεύθερο εμπόριο δηλαδή, ένα μηδαμινό τελωνειακό φόρο.

Την εποχή εκείνη στο ευρωκοινοβούλιο η πλειοψηφία ήταν η δεξιά που το αποδέχτηκε. Έτσι πια δεν χρειάζονται να φέρουν νέο φθηνό εργατικό προσωπικό, ( Μετανάστες ) πηγαίνουν οι ίδιοι να τους βρούν μεταφέροντας τα εργοστάσια τους, όπου της γης πεινασμένο δίνοντας τους ένα ξεροκόμματο, δημιουργώντας αποβιομηχάνιση. Θα πείς ναι αλλά έρχονται πιο φθηνά, ναι όσο φθηνά και να είναι όταν δεν έχει κάποιος εργασία δεν θα είναι ικανός να το αποκτήσει.

Εγώ θα προτιμούσα να πάρω κάτι πιο ακριβό που έδινε εργασία στον διπλανό μου. Αλλά εγώ είμαι άτομο το εμείς πρέπει να το φέρει εις πέρας που δεν είναι άλλο από τους δούλους του κεφαλαίου τους κυβερνώντες που εκλέγουμε. Η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να σταματήσει το ελεύθερο εμπόριο η Ευρώπη που παράγει από όλα μπορεί να πάρει μονομερώς απόφαση να κλείσει τα σύνορα να προστατέψει την βιομηχανία της δίνοντας εργασία στους πολίτες της δηλαδή δασμούς στα τελωνεία.

Όσο για τους μεγάλους οικονομολόγους στα ολίγα εφάνησαν λίγοι, το πώς; Ας το δούμε διαβάζοντας νέα σαν ενημερωμένος πολίτης ξέροντας καθημερινός οι Ευρωπαίοι και ο υπόλοιπος κόσμος επένδυε δις στην Αμερική και βλέποντας την Αμερική να ξοδεύει στο διάστημα, το χειρότερο σε πολλούς πολέμους κατάλαβα ότι έρχεται το μπάμ της οικονομίας της, όλοι αυτοί οι ειδήμονες που επένδυαν τα χρήματα του πτωχού λαού δεν είδαν αυτό το απλό;

Θέλουμε ευημερούσες κοινωνίες για πρόοδο; Η παρακμάζουσες για πείνα δυστυχία και πόλεμο; Η ιστορία διδάσκει ευημερούσες κοινωνίες μεγάλες αυτοκρατορίες, παρακμάζουσες κοινωνίες είναι το τέλος τον. Παράδειγμα Βυζάντιο. Ευημερούσες σημαίνει το σύνολο.

Παρακμή σημαίνει ευημερία για ολίγους. Εύρωστη κοινωνία οικονομία, ισχυρό κράτος, εμείς όχι εγώ. Έχω καλύτερα είναι να δίνω παρά να παίρνω. Δεν είναι καλύτερα να έχω για να δίνω; Παρά να μην έχω, για να μου δίνουν; Να με θυμούνται με αγάπη, η για να μαζεύω μαζεύω να τα βάλω στο 1 επι 2.