Κομβίον λυτρώσεως

Κομβίον λυτρώσεως | tovima.gr

Αν υπήρχε ένα μαγικό κουμπί να δώσει τέλος στο διαφαινόμενο(;) αδιέξοδο ενώπιον του οποίου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ως πολίτες πολλοί θα ήταν αυτοί που θα ήθελαν να το πατήσουν πρώτοι! Σίγουρα όμως θα υπήρχαν και οι διαφωνούντες ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιούταν το συγκεκριμένο «κομβίον λυτρώσεως» για να αποδράσουμε από το αδιέξοδο στο οποίο μας έφεραν οι εκάστοτε κυβερνήσεις με τις επιλογές τους, όπως αρκετοί ισχυρίζονται.

Για ποιο λόγο όμως φτάσαμε στις ημέρες μας να αναζητούμε ακόμη και μια φανταστική λύση όπως η προηγούμενη, οι απόψεις ποικίλλουν.

«Φταίνε οι κυβερνήσεις» «τα έφαγαν οι πολιτικοί» «μαζί τα φάγαμε» κ.ο.κ. είναι μια πιθανή αράδα μύδρων που εξαπολύει ο κατεξοχήν αγανακτισμένος και απογοητευμένος έλληνας πολίτης στην προσπάθειά του να δώσει λύση στο αδιέξοδο που τον έχει φέρει όχι μόνο η οικονομική του κατάσταση αλλά η σκέψη του και η αδυναμία που αντιλαμβάνεται ότι έχει να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που πέφτουν στο μεσημεριανό του τραπέζι, στην οθόνη του υπολογιστή του, στον απογευματινό καφέ που απολαμβάνει στο καφενείο της γειτονιάς του.

Υπάρχει αυτό το κουμπί ή για να θέσουμε καλύτερα το ερώτημα υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα και αν υπάρχουν είναι σε θέση ο πολίτης να δώσει απάντηση για αυτό που του συμβαίνει ή να δώσει ακόμη και λύση στα ουκ ολίγα αναπάντητα ερωτήματα που καθημερινά βομβαρδίζουν τη σκέψη του και ταράσσουν το «είναι» του; Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι προβλήματα υπάρχουν! (κατά τη χιλιοειπωμένη ρήση του τ. πρωθυπουργού «λεφτά υπάρχουν») το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι κατά πόσο ένας πολίτης έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα ώστε να δώσει λύση στα αναπάντητα ερωτήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητά του.

Πρόκειται για έναν άτυπο διαγωνισμό στον οποίο επιδίδονται οι πάντες, προσπαθώντας να λύσουν μια μαθηματική εξίσωση, ένα πρόβλημα στη φυσική κ.ο.κ. χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της άσκησης οπότε μοιραία καταλήγουν σε λανθασμένα συμπεράσματα και στο τέλος, όχι μόνο δεν λύνουν την άσκηση αλλά θυμώνουν που δε βρήκαν τη λύση της! Εκεί έρχεται το «κομβίον λυτρώσεως». Ίσως να είναι η υπέρτατη στιγμή κάθαρσης μέσα στη σύγχυση και στο θυμό του μέσου έλληνα στην προσπάθειά του να δώσει ένα τέλος στα αδιέξοδα της σκέψης του.

Είναι η εύκολη λύση που επιστρατεύει ο καθείς για να μπορέσει να καταλαγιάσει την τρικυμία μες την οποία βρίσκεται ναυαγός, είναι το τσίμπημα που θα τον ξυπνήσει από ένα κακό όνειρο που δε λέει να τελειώσει ποτέ. Κάποιοι πολίτες επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη. Άλλοι πάλι ανακουφίζονται από ρήσεις ή φράσεις πολιτικών προσώπων που φαινομενικά επιτίθενται στο παραδοσιακό-όπως ισχυρίζονται- κατεστημένο καθώς είναι ολοφάνερη η ένδεια επιχειρημάτων τους και μοιραία τους οδηγεί σε επιθέσεις εναντίον συναδέλφων τους με σκοπό να εξασφαλίσουν εν μέρει ένα «τεκμήριο αθωότητας» στα μάτια του φοβισμένου και συνάμα οργισμένου πολίτη.

Άλλοι πολίτες διατρανώνουν στον περίγυρό τους ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν για κανένα λόγο στην επικείμενη εκλογική διαδικασία. Κάποιοι μάλιστα, σαν νέοι «ρομπέν των δασών» επιλέγουν την αποδοκιμασία των πολιτικών σε όλους τους δημόσιους χώρους και ορισμένοι, πιο θερμόαιμοι, εκσφενδονίζουν γιαούρτια, νεράντζια και άλλα αντικείμενα εναντίον των πολιτικών καθώς έτσι θεωρούν ότι θα δώσουν τέλος στα προβλήματά τους.

Είναι φανερό ότι η έκφραση της πολιτικής άποψης έχει περάσει στο πεδίο της πρακτικής εφαρμογής με όχι και τόσο τιμητικό τρόπο για ένα πολίτευμα όπως αυτό της δημοκρατίας. Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν ένα νέο «κίνημα στο Γουδί»,μια «κρεμάλα(!)», «έναν εξοστρακισμό(!)» φανερώνοντας την αδυναμία που έχουν να λύσουν τη μαθηματική εξίσωση που αναφέραμε παραπάνω. Όλοι ακόμη ψάχνουν το «κομβίον λυτρώσεως» λησμονώντας ότι η λύτρωση βρίσκεται στο χέρι τους και δεν είναι άλλη από τη δύναμη που δίνει στους πολίτες η ψήφος στις εκλογές. Αρκεί να κατανοήσουμε τη δύναμη του «κομβίου» και σκεπτόμενοι ρεαλιστικά να προσέλθουμε στις κάλπες και να το ενεργοποιήσουμε

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk