Αν τα μικρά κόμματα είχαν «ρεύμα»

Αν τα μικρά κόμματα είχαν «ρεύμα» | tovima.gr

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ ως μικρό νέο κόμμα, έδειξε αμέσως ένα πολύ σημαντικό «ρεύμα» αφού είχε τεράστια απήχηση στον κόσμο και το ΄74 στην πρώτη του μόλις συμμετοχή σε εθνικές εκλογές πήρε 13,5%. Σήμερα τα μικρά κόμματα έχουν κάποιο ιδιαίτερο «ρεύμα»? Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναπόσπαστα κομμάτια του συστήματος για δεκαετίες έχουν διαπιστωμένη δυναμική που δεν ξεπερνά το 8% και 5% αντίστοιχα σε όσες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν λάβει μέρος.

Το ΛΑΟΣ πιο πρόσφατο σίγουρα αλλά κι αυτό δοκιμασμένο δεν ξεπερνά ποτέ το 4%. Όσο για τα καινούργια κόμματα του Κουβέλη (5-8%), Μπακογιάννη (1,5-2,5%), Καμμένος (4-5%), Κατσέλη-Καστανίδης, Μάνος, Δημαράς κλπ, κανένα δεν ξεπερνά ούτε καν δημοσκοπικά το 8%, ενώ τα περισσότερα παλεύουν με νύχια και με δόντια για το 3% που ΑΝ επιβεβαιωθεί στις κάλπες, θα τα βάλει στο κοινοβούλιο.

Είναι φανερό, πως τα μικρότερα κόμματα (δοκιμασμένα και μη) σε τίποτα δεν εκφράζουν ως ρεύμα κάποια αξιοπρόσεκτη μάζα ελλήνων πολιτών, απλώς συγκεντρώνουν στις τάξεις τους φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στον δικομματισμό. Άλλος για να έχει ήσυχη την συνείδησή του πως δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, άλλος για να πείσει τον εαυτό του πως είναι δήθεν ανοιχτόμυαλος, άλλος γιατί έχει απλώς απελπιστεί, χιλιάδες άνθρωποι θα τα ψηφίσουν επιλέγοντάς τα στην ουσία σαν έκφραση αγανάκτησης. Κι αυτό θα ήταν απολύτως θεμιτό ή έστω αδιάφορο αν δεν εξαρτιόταν από το αποτέλεσμα των εκλογών η διακυβέρνηση της χώρας σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

Με δεδομένα τα πολιτικά ήθη στην Ελλάδα, τον πόλεμο των αντιπολιτευομένων κομμάτων στην Βουλή, την ανοχή των ταραχών στους δρόμους και το επικοινωνιακό αντάρτικο στα κανάλια, ας σκεφτούμε τι θα γίνει αν έχουμε 8 κόμματα στην Βουλή. Μήπως θα βοηθηθεί και θα επιταχυνθεί το νομοθετικό έργο? Μήπως θα γίνονται πιο κατανοητές πολιτικές εκπομπές με πάνελ αποτελούμε από 8 φωνασκώντες εκπροσώπους? Μήπως θα περιοριστεί η συνδικαλιστική αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας, με συνδικαλιστές από 8 κόμματα? Μήπως θα περιοριστούν οι διαδηλώσεις? Μήπως θα περιοριστεί ο κομματικός δάκτυλος στους φορείς του δημοσίου?

Η απάντηση είναι όχι. Όλα αυτά θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνουν πολύ χειρότερα. Πολλά κόμματα σήμερα, σημαίνουν πρακτικά ακυβερνησία γι αυτό και δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο κοινοβούλια με 8 κόμματα. Πολλά κόμματα στην Βουλή σημαίνει πως ο λαός βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και δεν ξέρει από που να πιαστεί. Αυτή την ώρα το ζητούμενο για την χώρα είναι μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ένα πολυκομματικό διαμαρτυρόμενο πανηγύρι στην Βουλή. Αν τα μικρά κόμματα έδειχναν ένα μεγάλο προεκλογικό ρεύμα (έστω και δημοσκοπικά, πάνω από 15%) τότε πολύ ευχαρίστως να ψήφιζα αυτό που με εκφράζει.

Αλλά μια ψήφος στα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, σε παλιά και νέα μικρά κόμματα, είναι μια ψήφος πεταμένη στα σκουπίδια, είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας την ώρα που η χώρα χρειάζεται μια ψήφο θετικής στήριξης. Αφού σε αυτή την συγκυρία δεν κατόρθωσαν είτε ουσιαστικά είτε έστω δημαγωγικά να πείσουν μεγάλο μέρος του κόσμου να τους ακολουθήσει, λυπάμαι αλλά δεν μπορούν να έχουν την απαίτηση να γίνω εγώ Σάντσο Πάντσα για να ακολουθήσω τον μοναχικό Δον Κιχωτικό δικό τους δρόμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk