Γιάννης Ραγκούσης: «Ντρέπομαι για το πολιτικό σύστημα και την εικόνα που παρουσιάζει»

Την Τρίτη 3/4/2012 ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας μίλησε στην εκπομπή «Το πολιτικό στίγμα της ημέρας» και στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο (καθημερινά 10.00-11.00)

Για τις εθνικές εκλογές

Πιστεύω βαθιά ότι δεν θα έχουν προηγούμενο. Δηλαδή οι εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα θα έχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία δεν θα τα έχουμε ξανασυναντήσει όχι μόνο για το γενικότερο κλίμα – κοινωνικό και οικονομικό – που επικρατεί στη χώρα αλλά και γι αυτή καθ εαυτή την τοποθέτηση των πολιτών την ημέρα της ψηφοφορίας.

Για το πολιτικό σύστημα με αφορμή τα κρούσματα ρουσφετολογικών τροπολογιών και λαϊκίστικων τοποθετήσεων, πριν τις εκλογές{{{ moto }}}

Ντρέπομαι για το πολιτικό σύστημα, το υπαρκτό πολιτικό σύστημα και τη εικόνα που βγάζει. Είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να συμβαίνει. Να ξαναθυμίζουμε τον πολύ κακό εαυτό του πολιτικού προσωπικού τη χώρας. Ένα πολιτικό κατεστημένο που στη διάρκεια της μεταπολίτευσης στη πραγματικότητα χρεοκόπησε τη χώρα μέσα από αυτές τις πελατειακές , ρουσφετολογικές λογικές που πράγματι είχαμε δει πολλές φορές να κορυφώνονται παραμονές των εκλογών.

Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες για μια άλλη φορά ενός τέτοιου σκηνικού.

Για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Εμένα η γνώμη μου είναι ότι σε μια κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, και η οποία θα σχηματιστεί λογικά από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία είπα ότι είναι σημαντικό για τον τόπο να συμμετέχει και το κόμμα του κ Κουβέλη, και η Δημοκρατική Αριστερά.

Και μάλιστα θέλω να σας τονίσω ο δικός μου ο ισχυρισμός προκύπτει από τη δική μου άποψη ότι, πάνω από τη χώρα και, κυρίως, πάνω από το τμήμα εκείνο του ελληνικού λαού που πραγματικά έχει τοποθετηθεί αρνητικά σε οτιδήποτε πολιτική έχει ασκηθεί τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει ένας μύθος. Ένας μύθος ότι υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Κάπου αλλού να βρούμε αυτά τα διακόσια και κάτι δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει η Ελλάδα να υπάρχει και να λειτουργεί το ελληνικό κράτος. Άρα να λειτουργούν οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις, τα νοσοκομεία ,τα σχολεία, τα Αστυνομικά Τμήματα. Αυτός ο μύθος για να φύγει ένας τρόπος υπάρχει. Να έρθει η ώρα , η κρίσιμη ώρα που θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι κάποιοι από τους πολιτικούς , τους υπεύθυνους, τους σοβαρούς πολιτικούς που εκπροσωπούν αυτό τον κόσμο και θα έρθουν να μας πουν, εμάς που έτσι κι αλλιώς με τον έναν η τον άλλο τρόπο, έχουμε αναλάβει ευθύνες το τελευταίο διάστημα να μην καταρρεύσει η χώρα να μας πουν την εναλλακτική τους πρόταση. Μέχρι τώρα δεν την έχουμε ακούσει.

Μπορούν να συνεργαστούν μετεκλογικά σε μια νέα κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

Υποχρεωτικά θα πρέπει να λειτουργήσει μια τέτοια συνεργασία γιατί διαφορετικά η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο. Μην ξεχνάτε ότι η απόφαση των εταίρων είναι το κονδύλι της νέας δανειακής σύμβασης να δίνεται σε μηνιαία βάση. Άρα να βλέπουν την πορεία διακυβέρνησης της χώρας και με βάση αυτό να εκταμιεύονται οι δόσεις. Ότι υπάρχουν δυσκολίες κι ότι υπάρχουν προβλήματα θα ήμουν υποκριτής να μην τα αναγνώριζα.

Για τη λαθρομετανάστευση

Η λαθρομετανάστευση είναι από τα πιο δύσκολα και σύνθετα προβλήματα το οποίο όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να μην το αντιμετωπίσει.

Γίνεται κι αυτό είναι το λυπηρό μια μεγάλη πολιτική σπέκουλα πάνω σ αυτό, κυρίως, από τον κ Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία για καθαρά ψηφοθηρικού λόγους. με σκοπό να παίξουν πάνω στο θέμα του φόβου των πολιτών και μου προκαλούν μια σύγχυση προσπαθώντας να διαστρεβλώσουν τα πραγματικά δεδομένα.

Τα πραγματικά δεδομένα για να το πω έτσι πολύ απλά και καθαρά είναι δύο τα βασικά δεδομένα. Άλλο η νόμιμη μετανάστευση κι άλλο η παράνομη μετανάστευση. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Γιατί μιλάτε για σπέκουλα Σαμαρά κι όχι τον κ Χρυσοχοίδη

Γιατί χρησιμοποιεί τη νομοθεσία για τους νόμιμους μετανάστες από την οποία δεν προέκυψε ούτε μια νομιμοποίηση παράνομου μετανάστη ως δήθεν το πρόβλημα το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα και το οποίο εκδηλώνεται με τους παράνομους μετανάστες

Μέσα στο μυαλό μας θα πρέπει να έχουμε δύο τρία πολύ βασικά δεδομένα. τα οποία εγώ θα τα πω χωρίς φόβο και πάθος

Πρώτον ο πατέρας του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα είναι ο Αντ Σαμαράς .Η Ελλάδα πριν από το 1991 δεν είχε πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης Απέκτησε ξαφνικά από την ώρα που ο κ Σαμαράς, ως υπουργός Εξωτερικών έκανε εκέινη την αλόγιστη προσωπική πολιτική να ανοίξει τα σύνορα, κυρίως, με την Αλβανία και να καλέσει ένα σωρό ανθρώπους, χωρίς χαρτιά ,χωρίς διατυπώσεις χωρίς ντοκουμέντα νομιμότητας να έρθουν στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα από τότε βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που μέχρι τότε δεν είχε το οποίο για να το αντιμετωπίσει ως ελληνικό κράτος έκανε τρεις διαδοχικές σε βάθος δεκαετίας μαζικές κατά τα άλλα απαράδεκτες γιατί ήταν ακριβώς μαζικές νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών.

Η τελευταία αφορούσε τη νομιμοποίηση 150 χιλιάδων παράνομων μεταναστών οι οποίοι το 2005 νομιμοποιήθηκαν, αδιακρίτως, από την κυβέρνηση Καραμανλή. Γιατί το ελληνικό κράτος ήταν αντιμέτωπο με μια κατάσταση η οποία είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Για την περίπτωση της Υπατείας

Είναι αλήθεια ότι στην Υπατεία επιχειρήθηκε η επανάληψη του περιστατικού που είχε συμβεί την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας και που έλαβε μέρος τον Ιανουάριο του 2009.

Πράγματι η Υπατεία ήταν η δεύτερη προσπάθεια με τον ίδιο, ακριβώς, τρόπο να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους παραμονής στη χώρα μιας σειράς από παράνομους μετανάστες καθόλου τυχαίο κι αυτοί ζούσαν στα Χανιά κι είχαν έρθει με το καράβι κι είχαν καταλάβει τη Νομική και στη συνέχεια πήγαν στην Υπατεία.

Τότε υπήρξαν και δημόσιες παρεμβάσεις τότε υπουργών, αλλά υπήρξαν και κυβερνητικές συσκέψεις, όπου, σχεδόν ομόφωνα -και το σχεδόν το λέω σε ότι με αφορά – είχαν οδηγηθεί στην απόφαση να δοθούν άδειες παραμονής για να μην διακινδυνεύσουμε ανθρώπινες ζωές.

Νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα το οποίο ήταν τέτοιο γιατί εγώ, επίσης, πρέπει να σας πω είχα υποχρεωθεί να υποβάλω την παραίτηση μου γιατί δεν ήθελα. όχι να δώσω άδεις παραμονής σ αυτούς τους τριάντα ανθρώπους ,αυτό είναι το λιγότερο, αλλά γιατί εγώ ήξερα ότι αν αυτό είχε περάσει κάτω από την Βασιλίσσης Σοφίας, το υπουργείο Εσωτερικών, τις επόμενες μέρες θα μαζεύονταν και δικαιολογημένα χιλιάδες άλλοι μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι θα έλεγαν γιατί όχι κι εμείς.

Είχα, λοιπόν, τότε υποχρεωθεί να υποβάλω παραίτηση για να μην δοθούν άδεις παραμονής και νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν θετικό για τη χώρα.

Για τις καταγγελίες της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κας Β Παπανδρέου ότι ο κ Γ Παπανδρέου έκανε εγκλήματα στη χώρα

Εάν έχουν γίνει εγκλήματα στη χώρα ,έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης, όπου το ρουσφέτι, η πελατειακή λογική η σπατάλη και η διαφθορά είχαν γίνει καθεστώς στη χώρα.

Αυτά τα εγκλήματα έγιναν κατά την σκοτεινή περίοδο της Μεταπολίτευσης. Έγιναν πριν το 2009. Και λυπάμαι που θα το πω, δεν είναι η πρόθεσή μου καμία προσωπική αντιπαράθεση – ξέρουμε πολύ καλά ποιοί όλα τα προηγούμενα χρόνια , πριν από το 2009 ήταν σε επιτελικές κυβερνητικές θέσεις. Και σίγουρα μία από αυτούς ήταν και η κα Β Παπανδρέου ως υπουργός Εσωτερικών , Δημοσίων Έργων κλπ, κλπ. Άρα εγκλήματα έχουν γίνει στη χώρα Εγκλήματα με βάση τα οποία χρεοκόπησε η χώρα και γίνανε πριν από το 2009.Κι άρα αν θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αυτοκριτική κάποιων, επιτέλους, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αυτοκριτική αυτών που κυβέρνησαν την Ελλάδα επί δεκαετίες.

Για τις ευθύνες του Γ Παπανδρέου την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Πράγματι κάναμε λάθη και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ Γ Παπανδρέου και μάλιστα σοβαρά λάθη. Το σοβαρότερο είναι ότι δεν πιάσαμε τον ταύρο από τα κέρατα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Καθυστερήσαμε, είχαμε ένα υπουργικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία των μελών του οποίου ήθελαν να μην εφαρμόσουμε άμεσα περιοριστικές πολιτικές, να συμμαζέψουμε τα δημοσιονομικά χάλια της χώρας. Είχαμε όμως και μια Κοινοβουλευτική Ομάδα στην οποία πρωταγωνιστούσαν μια σειρά από Βουλευτές οι οποίο έβαζαν διαρκώς εμπόδια στην απαραίτητη άσκηση κάποιων πολιτικών για να συμμαζευτεί η κατάσταση στη χώρα.

Πρέπει δε να σας πω ότι αν εγώ θεωρώ ότι ο Γ Παπανδρέου είχε κάνει ένα λάθος -το έχω πει σε ανύποπτο χρόνο – είναι ότι έβαλε ως όριο της πολιτικής του ως πρωθυπουργός άρα και της πολιτικής μας ως κυβέρνησης, το όριο που έθεταν κάποιοι βουλευτές μέσα από τις αντιδράσεις τους. Κι έλεγε κάποια στιγμή από ένα σημείο και μετά ιδιαίτερα πάρα πολύ έντονα ότι αφού οι βουλευτές μου μέχρι εκεί αντέχουν για να ψηφίσουν και προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνησή μου μέχρι εκεί θα πάω.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk