Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν, θα ενημερώσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ήταν σε αντίφαση «με το στόχο για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης» στη Συρία.

«Οι προθέσεις και διαβεβαιώσεις που εκφράσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη υπέρ μιας άμεσης στήριξης, περιλαμβανομένης στρατιωτικής και επιμελητειακής, προς την ένοπλη αντιπολίτευση, βρίσκονται αναμφισβήτητα σε αντίφαση με το στόχο για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο επίσημος συριακός Τύπος χαρακτήρισε τη διεθνή σύνοδο της Κωνσταντινούπολης «νέα αποτυχία», αναφέροντας πως δεν κατάφερε να κάνει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να υποκύψει.

«Η διάσκεψη των «Εχθρών της Συρίας», παρά το θόρυβο από τα μέσα ενημέρωσης, δεν έδωσε παρά ισχνά αποτελέσματα […] και έδειξε πως είναι ανίκανη να κλονίσει την αποφασιστικότητα των Σύρων και την απόρριψη εκ μέρους τους μιας ξένης επέμβασης» γράφει η Al Baath, η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος.

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες και τις πιέσεις, το καθεστώς Άσαντ συνεχίζει τη φονική στρατιωτική επίθεσή του εναντίον ανταρτών και αμάχων.

Οι βιαιότητες στοίχισαν τη ζωή την Κυριακή σε δεκάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι νεκροί έφτασαν τους 40, ενώ άλλοι ακτιβιστές διπλασιάζουν αυτό τον αριθμό, κάνοντας λόγο για 80 νεκρούς.

Τη Δευτέρα, συριακά στρατεύματα πραγματοποίησαν εφόδους σε περιοχές στη νότια επαρχία Ντεραά. Σύμφωνα με ακτιβιστές, δεκάδες οβίδες έπεσαν στην πόλη Ντάελ και τα συριακά στρατεύματα βρίσκονται στην είσοδο της πόλης.

Στις συνοικίες Ζαμπάτανι και Χαράστα της Δαμασκού ακούγονταν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας πυρά πολυβόλων, ενώ έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Μαρζέ στο κέντρο της Δαμασκού.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι, ενώ καταστήματα υπέστησαν ζημιές.