Η Γαλλία συμβουλεύει τους πολίτες της να φύγουν από το Μάλι

«Συνιστάται η αποφυγή κάθε μετακίνησης προς το Μαλί μέχρι νεοτέρας» γράφει ειδικότερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προέβη στη δημοσίευση της εν λόγω ανακοίνωσης καθώς οι αντάρτες Τουαρέγκ και ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις προωθούνται προς νότον, αφού έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας.

Να εγκαταλείψουν προσωρινά το Μάλι όσοι δεν χρειάζεται να βρίσκονται απαραίτητα στη χώρα συνιστά στους γάλλους πολίτες το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας μέσα από την ιστοσελίδα του «Συμβουλές του Ταξιδιώτες».

«Συνιστάται η αποφυγή κάθε μετακίνησης προς το Μαλί μέχρι νεοτέρας» γράφει ειδικότερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προέβη στη δημοσίευση της εν λόγω ανακοίνωσης καθώς οι αντάρτες Τουαρέγκ και ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις προωθούνται προς τον Νότο, αφού έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής έχουν συνάντηση σήμερα στο Ντακάρ για να συζητήσουν την κατάσταση στο Μάλι όπου χθες τα μεσάνυχτα έληξη η προθεσμία που είχε δώσει η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) στη χούντα των πραξικοπηματιών να παραδώσουν την εξουσία στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προέλαση των ανταρτών Τουαρέγκ προς νότον.

Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος της 21ης Μαρτίου λοχαγός Αμαντού Σανογκό δεσμεύθηκε χθες ότι θα επαναφέρει την ισχύ του συντάγματος και των θεσμών του κράτους πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.

Από την πλευρά της, η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής απειλεί με κλείσιμο των συνόρων του Μάλι στις εμπορικές συναλλαγές, με διπλωματική απομόνωση της χώρας και το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων
στην Κεντρική Τράπεζα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής.

Επωφελούμενοι από την χαοτική κατάσταση που ακολούθησε το πραξικόπημα στο Μπαμακό, οι Τουαρέγκ του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ συνέχισαν την επέλασή τους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αφού την Παρασκευή κατέλαβαν το διοικητικό κέντρο του Κιντάλ και στη συνέχεια, το Σάββατο, την πόλη Γκάο, οι Τουαρέγκ εισήλθαν στο Τιμπουκτού και ύψωσαν τη σημαία τους, ολοκληρώνοντας την κατάληψη των τριών κύριων πόλεων του βόρειου Μάλι.

Το δυτικοαφρικανικό κράτος, είναι ουσιαστικά το πρώτο παράπλευρο θύμα της σύγκρουσης στη Λιβύη: οι καλά οπλισμένοι μισθοφόροι από το Μάλι που πολέμησαν για τον Μουάμαρ Καντάφι, πύκνωσαν τις τάξεις του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ.

Σύμφωνα με το Μπαμακό, οι Τουαρέγκ έχουν επίσης τη στήριξη των ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται λιγότερο ή περισσότερο με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) και δραστηριοποιούνται στη «γκρίζα ζώνη» της υποσαχάρειας Αφρικής.

Οι πραξικοπηματίες διακήρυξαν ότι ανέτρεψαν τον πρόεδρο του Μάλι Αμαντού Τουμανί Τουρέ εξαιτίας της ανικανότητας του να αντιμετωπίσει την προέλαση των Τουαρέγκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk