Τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα χρήματα για τα παράνομα επιδόματα

Τη διαβεβαίωση ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα διεκδικήσουν αναδρομικά τα χρήματα που δόθηκαν καταχρηστικώς σε μη δικαιούχους ως προνοιακά επιδόματα, τα οποία υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ, όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι που «εξελίσσονται σε γρήγορους ρυθμούς» έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης στη Βουλή.

Τη διαβεβαίωση ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα διεκδικήσουν αναδρομικά τα χρήματα που δόθηκαν καταχρηστικώς σε μη δικαιούχους ως προνοιακά επιδόματα, τα οποία υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ, όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι που «εξελίσσονται σε γρήγορους ρυθμούς» έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στη Βουλή.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι θα αναζητηθούν σε όλες τις περιπτώσεις οι ποινικές και αστικές ευθύνες εκείνων που μεσολάβησαν «γιατί είχαν πολιτικά οφέλη ή οικονομικά».

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι ήδη διακόπηκαν παράνομες παροχές σε ποσοστό 80% ενώ εκτίμησε ότι στο τέλος του 2012 το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει όφελος 4,5 δισ. ευρώ από την περιστολή της σπατάλης και της διαφθοράς.

Ειδικότερα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή η οποία ζήτησε να τιμωρηθούν όλοι όσοι άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις υποθέσεις παράνομων παροχών προνοιακών επιδομάτων ή συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς σε δύο – τρεις μήνες, τότε το ασφαλιστικό θα έχει εξοικονομήσει το τεράστιο αυτό ποσό.

Η βουλευτής απαίτησε επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των «μεσολαβητών» σε αυτό το σύστημα της διαπλοκής όποιοι κι αν είναι αυτοί «βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, διοικητές, πολιτευτές κ.α. και να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που αποδόθηκαν καταχρηστικώς σε μη δικαιούχους».

«Τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά αναδρομικά. Υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 2,5 δισ.» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι που εξελίσσονται σε γρήγορους ρυθμούς.

Ακόμη δήλωσε ότι ήδη διακόπηκαν παράνομες παροχές σε ποσοστό 80% και θα αναζητηθούν σε όλες τις περιπτώσεις ποινικές και αστικές ευθύνες εκείνων που μεσολάβησαν «γιατί είχαν πολιτικά οφέλη ή οικονομικά».

«Πρέπει να μάθουν οι τοπικές κοινωνίες και γενικότερα ο ελληνικός λαός ποιοι ήταν εκείνοι που μεσολαβούσαν προκειμένου κάποιοι να έχουν παροχές που δεν δικαιούνται» είπε ο κ. Κουτρουμάνης.

«Αλλά ας κρατήσουμε κάτι θετικό, ότι καταφέραμε να έχουμε μείωση στις δαπάνες 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις δαπάνες του 2009», κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης απαντώντας στην κυρία Πιπιλή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk