Μιχ. Χρυσοχοΐδης: ζητά στήριξη της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία στην Ελλάδα κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία στην Ελλάδα κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ.


«H χρηματοδότηση των κέντρων, προϋποθέτει να παραμείνει η Ελλάδα, πιστή στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης τηρώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία»
επεσήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η κυρία Μάλμστρομ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον υπουργό, η Επίτροπος εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα διεθνή πρότυπα.

Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών πόρων, που προορίζονται για τη λαθρομετανάστευση, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφησή τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Eνωσης προς την Ελλάδα ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως η χώρα μας «έχει αυτή τη στιγμή από το Ταμείο Προστασίας των Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επιστροφών, ένα ποσό της τάξης περίπου των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η απορρόφηση μέχρι στιγμής είναι πολύ χαμηλή, ζητάμε αυτά τα χρήματα, από το Ταμείο Επιστροφών να χρησιμοποιηθούν και για τη λειτουργία των Κέντρων Φιλοξενίας και βεβαίως, για τη λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής. Νομίζω ότι αυτό το ποσό είναι ικανοποιητικό για το 2012-2013».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως στην Ελλάδα καθημερινά εισρέουν εκατοντάδες άνθρωποι και κάθε χρόνο χιλιάδες, περίπου 150.000 ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν ισομερώς σε όλη την ελληνική επικράτεια και να πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοίδη, αυτά τα κέντρα θα συνεισφέρουν στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας παράνομων αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια και στη λαθραία μετάβασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε, ότι θα σταλεί σαφές μήνυμα στους μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος, καθώς θα γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που δεν δικαιούνται άσυλο, δεν θα μπορούν να περιφέρονται ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά θα κρατούνται με σκοπό την επιστροφή τους στον τόπο καταγωγής τους.
Επίσης χαρακτήρισε ως «μερική λύση» την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο με «ουσιαστική και συμβολική σημασία» και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια καθαρά εθνική πρωτοβουλία η οποία δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Συνεπώς είναι καθαρά μια δική μας πρωτοβουλία η οποία μάλιστα θα συνδυαστεί και με μια σειρά άλλων μέτρων» τόνισε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε επιπλέον πως «αν δημιουργήσουμε όλα τα εμπόδια στον Εβρο το κύμα των παράνομων μεταναστευτικών ροών θα μεταφερθεί στα νησιά, οπού εκεί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και πιο ακριβά για τους παράνομους μετανάστες γιατί οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι» και επεσήμανε ότι χρειάζεται επιτέλους να βρεθεί λύση στην περίφημη Συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία.

Από την πλευρά της η Επίτροπος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε όλοι ενήμεροι για την πίεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τα μεταναστευτικά κύματα. Και γι’ αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με διάφορες υπηρεσίες, όπως η Ευρωπαϊκό Γραφείο Στήριξης Ασύλου ( EASO ) και o FRONTEX , καθώς επίσης και τα Κράτη-Μέλη προσπαθούν να βοηθήσουν και να συνδράμουν την Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά την συνάντηση επισημάνθηκε «η ανάγκη να καταστεί σίγουρο ότι η διαχείριση των συνόρων λειτουργεί πραγματικά και ότι η διαδικασία του ασύλου λειτουργεί κατά τέτοιο τρόπο που χρειαζόμαστε περισσότερα κέντρα υποδοχής».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk