Γενόσημα: μετ΄εμποδίων η συνταγογράφησή τους

Μετ΄ εμποδίων προχωρεί η συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική ουσία αντί της εμπορικής ονομασίας για τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)

Μετ΄ εμποδίων προχωρεί η συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική ουσία αντί της εμπορικής ονομασίας για τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σήμερα, Δευτέρα, επρόκειτο να ξεκινήσει η συνταγογράφηση δέκα δραστικών ουσιών. Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε δυνατό «για τεχνικούς λόγους», όπως παραδέχθηκαν εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντο, στην καρτέλα που συμπληρώνουν ηλεκτρονικά οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, δεν υπήρχε πεδίο για την αναγραφή της δραστικής ουσίας. Έτσι, ορισμένοι γιατροί αναγκάζονταν να γράφουν στο χέρι τη συνταγή. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι φαρμακοποιοί δυσκολεύονταν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, διότι δεν γνώριζαν ποιο φάρμακο είναι το οικονομικότερο για να το χορηγήσουν στους ασθενείς, με βάση τη δραστική ουσία που είχε γράψει ο γιατρός.

«Υπάρχει μία δραστική ουσία η οποία έχει περίπου 150 φάρμακα. Προσωπικά, δεν μπορώ να ξέρω ποιο φάρμακο είναι το οικονομικότερο, διότι δεν παίζει ρόλο μόνο η τιμή. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ποσότητα του φαρμάκου σε σχέση πάντα με την τιμή», διευκρινίζει ο κ. Λουράντος.

Σημειώνεται ότι στα φαρμακεία δεν έχει ακόμη φθάσει κατάλογος με τα φάρμακα που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι ο σχετικός κατάλογος θα αναρτηθεί τη Δευτέρα στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), και θα κοινοποιηθεί στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), ώστε να προσαρμόσει τις παραμέτρους της εφαρμογής και να ενσωματώσει τις νέες τιμές. Η ημερομηνία έναρξης της πρώτης εφαρμογής _ αναφέρεται στην ανακοίνωση _ θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γ. Πατούλης καλεί τους γιατρούς «να αναλάβουν την ιατρική τους ευθύνη, και για τις δέκα ουσίες, να συνταγογραφούν παράλληλα με τη δραστική ουσία, και το σκεύασμα σε παρένθεση, το οποίο κρίνουν καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή τους».

Επίσης, καλεί τους γιατρούς να αναγράφουν με ερυθρό στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνουν και σφραγίζουν, τη φράση «Αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες», καθώς και να τυπώσουν σφραγιδάκι με την ανωτέρω φράση. Με αυτό θα σφραγίζουν τις συνταγές που χορηγούν από σήμερα για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες, και από την 1η Ιουνίου για όλες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk