Υποσχόμενο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη

Ένα νέο φάρμακο για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη το οποίο καταφέρει τριπλό «χτύπημα» στη νόσο έδωσε θετικά αποτελέσματα στο πλαίσιο πρώιμων κλινικών δοκιμών. Το φάρμακο galeterone είναι σχεδιασμένο να επιτίθεται σε όγκους του προστάτη που δεν αποκρίνονται στην ορμονοθεραπεία.

Ενα νέο φάρμακο για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη το οποίο καταφέρει τριπλό «χτύπημα» στη νόσο έδωσε θετικά αποτελέσματα στο πλαίσιο πρώιμων κλινικών δοκιμών. Το φάρμακο galeterone είναι σχεδιασμένο να επιτίθεται σε όγκους του προστάτη που δεν αποκρίνονται στην ορμονοθεραπεία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διεξήγαγαν μικρή κλινική δοκιμή σε 49 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που δεν έδειχνε απόκριση στην ορμονοθεραπεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές. Όπως είδαν το galeterone μείωσε τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), που αποτελεί δείκτη της νόσου στο αίμα, κατά 30% ή και περισσότερο σε περίπου τους μισούς ασθενείς. Μάλιστα σε 11 ασθενείς η μείωση του PSA ήταν της τάξεως του 50% ή και περισσότερο ενώ ορισμένοι εθελοντές εμφάνισαν σημαντική συρρίκνωση του μεγέθους των όγκων τους.

Τριπλός μηχανισμός δράσης

Το νέο, πειραματικό φάρμακο δρα με τρεις τρόπους: μπλοκάρει τις πρωτεΐνες – «υποδοχείς» που αποκρίνονται στην τεστοστερόνη, μειώνει τον αριθμό των υποδοχέων στους όγκους ενώ στοχεύει επίσης ένα ένζυμο που συνδέεται με τα ορμονικά μονοπάτια που εμπλέκονται στον καρκίνο.

Η επικεφαλής της δοκιμής δρ Μέρι-Ελεν Τάπλιν περιέγραψε τα νέα ευρήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης για την Ερευνα στον Καρκίνο ως «εκπληκτικά για όλους εμάς στην ιατρική κοινότητα που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε αυτήν την επικίνδυνη για τη ζωή μορφή της νόσου». Προσέθεσε πάντως ότι χρειάζεται προσοχή και υπομονή καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πρώιμα και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες. Όπως είπε, η επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα εφέτος.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk