Τι ανταγωνιστικότητα θέλουμε;

Τι ανταγωνιστικότητα θέλουμε; | tovima.gr

Η πορεία προς την Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) ουσιαστικά αναγάγει τις βάσεις της στην Έκθεση Delors (επιτροπή η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 1988 και διαπραγματευόταν τις ευρωπαικές νομισματικές σχέσεις) , η οποία προέβλεπε 3 στάδια για την εγκαθίδρυση μιας Νομισματικής Ένωσης στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 στην Ευρώπη, μετά την αποτυχία του Bretton Woods, δημιουργήθηκε ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM) τον Μάρτιο του 1979, που μεταξύ άλλων βασικός του στόχος ήταν η δημιουργία μιας ζώνης νομισματικής σταθερότητας στην Ευρώπη ώστε να οδηγηθούμε στη δημιουργία μιας Νομισματικής Ένωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με την Έκθεση Delors στο πρώτο στάδιο όλα τα νομίσματα του ERM θα έπρεπε να ενταχθούν στα στενά όρια κύμανσής του καθώς επίσης και να καταργηθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Το δεύτερο στάδιο αφορούσε μια πιο αυστηρή πολιτική στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στο τρίτο στάδιο εμπεριέχοταν η προοπτική αντικατάστασης των εθνικών νομισμάτων με ένα κοινό νόμισμα.

Μέσα λοιπόν στο παραπάνω κλίμα είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του !991 η Συνθήκη του Μάαστριχτ η οποία προέβλεπε τη δημιουργία της ΟΝΕ και έθετε τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι χώρες μέλη προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή. Την 1η Ιανουαρίου το 2001 η χώρα μας εντάσσεται στην ευρωζώνη παραδίδοντας τη νομισματική πολιτική στα ΄΄χέρια΄΄της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Το μόνο εργαλείο που μας »απομένει» ειναι η άσκηση Δημοσιονομικής πολιτικής. Η έσωτερική υποτίμηση αποτελεί τρόπο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής. Ένα εργαλείο που από την ένταξή μας στην ΟΝΕ παραμένει στο »συρτάρι» μέχρι να φτάσει η δημοσιονομική κρίση χρέους και το πρώτο μνημόνιο το 2010.

Το μεγάλο πρόβλημα την ελληνικής οικονομίας δεν άργησε να φανεί. Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και φυσικά ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, ο μεγάλος δημόσιος τομέας και οι δημόσιες δαπάνες (κυρίως σε τομείς υγείας) αποτελούσαν μείζον πρόβλημα που ερχόταν το μνημόνιο να μας τακτοποιήσει. Φυσικά οι πολιτικές προστιβές και οι καθυστερήσεις μας ΄΄κόστισαν΄ με την υπογραφή και δεύτερου μνημονίου υπό την απειλή μη συνέχισης της βοήθειας αν δεν ΄΄συμμορφωθούμε». Κόστος όλων αυτών; H εκτεταμένη μείωση μισθών που ξεκίνησε με τον δημόσιο τομέα και συνεχίστηκε με τον ιδιωτικό τομέα φτάνοντας σε 32% για νέους κάτω των 25 ετών. Αυτό ακριβώς όμως είναι που ονομάζουμε έσωτερική υποτίμηση.

Πρέπει λοιπόν μέσω των μειώσεων στους μισθούς να γίνουμε μια χώρα ανταγωνιστική και φυσικά πιο παραγωγική. Πρέπει να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όλα όμως τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με τα τεράστια προβήματα της ελληνικής νομοθεσίας που κάθε κυβέρνηση εθελοτυφλεί. Πώς είναι δυνατόν να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις όταν η φορολογία επιχειρήσεων αγγίζει το 24% για τα αδιανέμητα κέρδη και στο 40%; Με τη γραφειοκρατία τι γίνεται; Κατά την άποψή μου η βάση την ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων που με τη σειρά τους θα μας οδηγήσουν σε πορεία ανάπτυξης βρίσκεται εκεί.

Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν βασικά σημεία την ελληνικής νομοθεσίας όπως η φορολογία των επιχειρήσεων και κυρίως να δοθεί ώθηση για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Για την ώρα το μόνο που γίνεται είναι η εικόνα ενός μνημονίου και μιας πολιτικής που το μόνο που συζητάται και επιδιώκεται είναι η βιαστική περικοπή δαπανών που πολλές φορές προέρχεται από αντισυνταγματικά μέτρα ( βλέπε έκτακτη εισφορά, κτλ) και βιαστικές αποφάσεις. Φτάνει να καλύψουμε τις ΄΄μαύρες τρύπες΄΄. Υπάρχουν πολλά σημεία που θα πρέπει προσεκτικά να εξετάσει κάθε κυβέρνηση και σίγουρα θα δυσκολευτεί να βρει την ΄΄καρδιά΄΄ του προβλήματος που κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται στη δραστική μείωση μισθών αλλά σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αγγίζουν την έννοια των θεσμών και αποτελούν τη βάση για μια οικονομία. .

Ο δρόμος λοιπόν για την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα ίσως είναι μακρύς αλλά πάντα οι πολιτικές και μόνο είναι αυτές που τον διαμορφώνουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk