«Τεχνητή αναπνοή» στα έσοδα από τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Μικρή αύξηση 3,3% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα προ επιστροφών τον περασμένο μήνα Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι περίπου 114 εκατ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στην ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Μικρή αύξηση 3,3% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα προ επιστροφών τον περασμένο μήνα Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι περίπου 114 εκατ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στην ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το Μάρτιο στα έσοδα του προϋπολογισμού εισέρευσαν 407 εκατ. ευρώ γεγονός που οδήγησε σε αύξηση εσόδων των εφοριών τον περασμένο μήνα κατά 20,4% και 2% στα έσοδα από ΦΠΑ υπερκαλύπτοντας την απώλεια εσόδων 328 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε στα τελωνεία εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης.
Το ανησυχητικό όμως είναι ότι τα έσοδα αυξάνονται με διάφορες ρυθμίσεις και όχι λόγω της πραγματικής οικονομίας η οποίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο ναδίρ.
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν το Μάρτιο του 2012 στα 3,522 δισ. ευρώ το Μάρτιο έναντι 3,408 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Οι εφορίες άντλησαν τα περισσότερα από τα έσοδα (2,325 δισ ευρώ τον περασμένο μήνα έναντι 1,931 δισ ευρώ το Μάρτιο του 2011).
Η μικρή αύξηση κατά 2% των εσόδων από ΦΠΑ αποδίδεται στον ίδιο παράγοντα τα άλλωστε (διαμορφώθηκαν σε 654 εκατ. ευρώ από 641 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα).
Στον αντίποδα, η πτώση των εσόδων στα Τελωνεία κατά 27% ή 328 εκατ. ευρώ ( από τα 1,183 δις ευρώ σε 855 εκατ. ευρώ) αποδίδεται στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω ύφεσης και ακρίβειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk