Ρεκόρ 25ετίας η ανεργία στην Ευρωζώνη

Στο 10,8% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, από 10,7% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Eurostat.

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Τα στατιστικά της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι στις 17 χώρες της ευρωζώνης οι άνεργοι αγγίζουν το 10,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και ξεπερνούν πλέον τα 17 εκατομμύρια.

Στο σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανεργία ανέρχεται στο 10,2% και σε απόλυτο μέγεθος τα 24,5 εκατ. κατοίκους.

Τη θλιβερή πρωτιά κατέχουν για ένα ακόμα μήνα η Ελλάδα και η Ισπανία σε ό,τι αφορά το γενικό πληθυσμό αλλά και την ηλικιακή ομάδα κάτω των 25 ετών.

Στην Ισπανία οι άνεργοι ανήλθαν στο 23,6% ενώ τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τη χώρα μας (Δεκέμβριος 2011) δείχνουν ότι οι άνεργοι φτάνουν το 21% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Δεκέμβριο του 2010 ο αριθμός των ανέργων βρισκόταν στο 14,3%.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανέργων έχουν Ισπανία και Ελλάδα για τις ηλικίες κάτω των 25 ετών (50,5% και 50,4% αντιστοίχως).

Στον αντίποδα της αγοράς εργασίας βρίσκονται χώρες του Βορρά και της κεντρικής Ευρώπης όπως η Αυστρία (4,2%), η Ολλανδία (4,9%), το Λουξεμβούργο (5,2%), η Γερμανία (5,7%). Μάλιστα οι ίδιες χώρες καταγράφουν και τα χαμηλότερα επίπεδα ανέργων στους νέους.

Γαλλία και Ιταλία διατηρούνται κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο με ποσοστά 10% και 9,3% αντιστοίχως. Τα υψηλότερα επίπεδα ανέργων μετά την Ισπανία και την Ελλάδα καταγράφονται στην Πορτογαλία (15%) και στην Ιρλανδία (14,7%).

Κοινο στοιχείο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου δεν είναι μόνο τα υψηλά ποσοστά ανεργίας αλλά και η υιοθέτηση παρόμοιων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις με κατεύθυνση τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και την παράκαμψη των «εμποδίων» της συλλογικής διαπραγμάτευσης μισθών.

Μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν λάβει ήδη οι κυβερνήσεις του Μάριο Μόντι στην Ιταλία και του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία ενώ αντίστοιχες προτάσεις έχει παρουσιάσει και ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών το Μάιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk