Τα τρία στοιχήματα Βενιζέλου

«Πρώτος σταθμός: οι εκλογές. Από το αποτέλεσμα θα κριθούν κυριολεκτικά τα πάντα». Η φράση αυτή κυριαρχεί στο επιτελείο του ΠαΣοΚ, το οποίο εν αναμονή της επίσημης έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας επιχειρεί να διαφυλάξει ισορροπίες, να χαράξει στρατηγική και να προετοιμαστεί για τα όσα θα ακολουθήσουν – που κατά πολλούς θα είναι και τα δυσκολότερα.

«Πρώτος σταθμός: οι εκλογές. Από το αποτέλεσμα θα κριθούν κυριολεκτικά τα πάντα». Η φράση αυτή κυριαρχεί στο επιτελείο του ΠαΣοΚ, το οποίο εν αναμονή της επίσημης έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας επιχειρεί να διαφυλάξει ισορροπίες, να χαράξει στρατηγική και να προετοιμαστεί για τα όσα θα ακολουθήσουν – που κατά πολλούς θα είναι και τα δυσκολότερα.
Μέχρι στιγμής και καθώς το σκηνικό που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις είναι περισσότερο από ρευστό, η νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ έχει δείξει ότι θα επιδιώξει να κινηθεί πραγματιστικά με πρωταρχικό σκοπό να επιτευχθεί ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα.
Αυτό θα κρίνει και τα επόμενα βήματα, δηλώνουν σήμερα υψηλόβαθμες κομματικές πηγές της Ιπποκράτους. Θα καθορίσει επίσης την έκταση και το βάθος των πρωτοβουλιών που θα μπορεί να αναλάβει ο κ. Ευ. Βενιζέλος και στην ουσία θα καταδείξει την κατεύθυνση προς την οποία θα στραφεί το ΠαΣοΚ έπειτα από μια διετία τραυματική από κάθε άποψη και για όλους.
Ολοι αποφεύγουν να περιγράψουν έναν εκλογικό στόχο, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους όμως συμφωνούν ότι το 20% θα είναι καθοριστικής σημασίας ποσοστό για δύο τουλάχιστον λόγους. Θα δώσει το δικαίωμα στο ΠαΣοΚ κατ’ αρχάς να κάνει λόγο για ανατροπή της δημοσκοπικής εικόνας και παράλληλα στην ηγεσία του να υποστηρίξει ότι κράτησε το κόμμα όρθιο.
Με αυτά ως προϋποθέσεις τα βασικά μετεκλογικά στοιχήματα του κ. Ευ. Βενιζέλου περιστρέφονται γύρω από τρεις άξονες:
* Τη διακυβέρνηση της χώρας.
* Τις εσωτερικές ισορροπίες στο ΠαΣοΚ.
* Την αναπόφευκτη συζήτηση για τον πολιτικό χαρακτήρα του κόμματος μετά την πολιτική κόλαση των μνημονίων.
Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας και υπό την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά του ΠαΣοΚ θα είναι τέτοια που θα εντάσσουν το κόμμα σε μια συζήτηση για μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας ο στόχος είναι ένας: να είναι τέτοια η εκλογική επίδοση ώστε να μπορεί να πει η Ιπποκράτους «όχι» στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Αντ. Σαμαρά.
Σε ένα παράλληλο μέτωπο το ΠαΣοΚ ήδη επιχειρεί να εντάξει στη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τη ΔΗΜΑΡ με στόχο προφανή: αφενός να εξωθήσει το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη σε αλλαγή στάσης έναντι των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων και αφετέρου να παίξει το χαρτί της «υπεύθυνης στάσης» απέναντι στην «ανέξοδη άρνηση» της Αριστεράς.
Το δεύτερο πεδίο στο οποίο μετεκλογικά θα κληθεί να ανοίξει τα χαρτιά της η νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ αφορά τις εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα. Πρώτη ένδειξη θα είναι ο τρόπος λήψης αποφάσεων. Στελέχη όπως ο κ. Α. Λοβέρδος, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχουν δείξει πως θα αξιώσουν να έχουν καθοριστικό ρόλο στο πώς θα λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις.
Μία από τις χαρακτηριστικές ενδείξεις σε αυτή την κατεύθυνση παρουσιάστηκε προσφάτως, κατά την παρασκηνιακή συζήτηση που προηγήθηκε του ορισμού της κυρίας Φώφης Γεννηματά ως εκπροσώπου Τύπου.
Το τρίτο στοίχημα της νέας ηγεσίας του ΠαΣοΚ τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού. Περί τον Ιούνιο προγραμματίζεται η διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος, όπου εκτός απροόπτου θα επιδιωχθεί να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Αναλόγως και του τι θα έχει προηγηθεί στις εκλογές, το ΠαΣοΚ θα κληθεί σε αυτό το διάστημα να αναδιαμορφώσει την πολιτική του φυσιογνωμία, να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται και πιθανόν να κόψει οριστικά τον πολιτικό ομφάλιο λώρο με το παρελθόν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk