Οι «γαλάζιοι» αυτοσχεδιάζουν…

«Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» είχε πει πριν από δεκαετίες ο ηγέτης της κινεζικής επανάστασης Μάο Τσε Τουνγκ και η φράση του βρίσκει τη δικαίωσή της στη ΝΔ. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο προβληματισμός είναι διάχυτος για την εικόνα που εμφανίζει η ΝΔ σε συνδυασμό με τη μη ουσιαστική ενεργοποίηση κεντρικών και έμπειρων στελεχών στην τελική ευθεία των εκλογών. Η αδυναμία έκφρασης ενιαίου λόγου από τους «γαλάζιους» βουλευτές, σε συνδυασμό με αστοχίες, οργανωτικές, επικοινωνιακές και πολιτικές, δημιουργούν ένα εξαιρετικά δυσχερές κλίμα, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για «κρίση στρατηγικής».

«Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» είχε πει πριν από δεκαετίες ο ηγέτης της κινεζικής επανάστασης Μάο Τσε Τουνγκ και η φράση του βρίσκει τη δικαίωσή της στη ΝΔ. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο προβληματισμός είναι διάχυτος για την εικόνα που εμφανίζει η ΝΔ σε συνδυασμό με τη μη ουσιαστική ενεργοποίηση κεντρικών και έμπειρων στελεχών στην τελική ευθεία των εκλογών. Η αδυναμία έκφρασης ενιαίου λόγου από τους «γαλάζιους» βουλευτές, σε συνδυασμό με αστοχίες, οργανωτικές, επικοινωνιακές και πολιτικές, δημιουργούν ένα εξαιρετικά δυσχερές κλίμα, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για «κρίση στρατηγικής».

Στο κλίμα δημοσκοπικής στασιμότητας που έχει διαμορφωθεί για τη ΝΔ ο πρόεδρός της κ. Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι όχι μόνον υπάρχει αλλά είναι και ισχυρή η προοπτική της αυτοδυναμίας. Παράλληλα πιστεύει ακράδαντα ότι οι διαρροές προς τα «κομματίδια», όπως έχει χαρακτηρίσει τους πολιτικούς σχηματισμούς εκ δεξιών της ΝΔ, θα σταματήσουν και θα συσπειρώσει τις δυνάμεις που θέλουν αλλαγή πορείας.

Τακτικοί συνομιλητές του εξάλλου θεωρούν ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν και μία άσκηση «ψυχολογικής πίεσης», όπως έγινε και με το μνημόνιο με στόχο τη συγκυβέρνηση την επόμενη ημέρα. Αυτή την εκτίμηση δεν φαίνεται να τη συμμερίζονται όλοι στη ΝΔ και ζητούν να βρεθεί ένα μέτρο για το τι θα υποσχεθεί το κόμμα στους πολίτες. «Πρέπει να υπάρχει οραματικός ρεαλισμός για να χτιστεί αξιοπιστία, σε μία περίοδο που οι πολίτες έχουν λιγότερες αντοχές».

Σκεπτικισμός και παροχολογία
Η επισήμανση αυτή έρχεται να ενισχύσει την ομάδα των φιλελεύθερων και μετριοπαθών, αλλά και πολλών «καραμανλικών», που λένε ότι οι πολίτες έχουν πειστεί πως ελάχιστα θα αλλάξουν την επόμενη ημέρα και ορισμένοι θεωρούν ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ από μόνη της δεν θα αντέξει το βάρος των επόμενων σκληρών μέτρων που υπαγορεύει η τρόικα. Ο κ. Σαμαράς προ ημερών με προεκλογική του ομιλία έθεσε το πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου: επανέφερε το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ξεκάθαρη άρνηση της τρόικας και θέλοντας να σταματήσει την κριτική ότι η ΝΔ πλειοδοτεί στην παροχολογία τόνισε με νόημα: «Χρειάζεται αλήθεια, ειλικρίνεια και σοβαρότητα. Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση».Οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης και Ευ. Αντώναρος εμφανίζονται υπέρμαχοι της άποψης η ΝΔ να προτείνει με πειστικό και ξεκάθαρο τρόπο συγκεκριμένες, κοστολογημένες λύσεις και να μην κοιτάζει δεξιά και αριστερά. Από τις πιο ρεαλιστικές φωνές είναι ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος που προβάλλει την ανάγκη φορολογικών προσαρμογών με ενέσεις ανάπτυξης, αλλά προσγειώνει στη σκληρή πραγματικότητα με τη διευκρίνιση ότι δεν θα μπορέσει η χώρα να πάει σε πλήρη ανάσχεση του εφαρμοζόμενου προγράμματος.
Παράλληλα κυρίαρχη είναι η επισήμανση ότι με τόσο μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων η όποια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών είναι επισφαλής. «Μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα. Τότε τα διλήμματα θα είναι πιο έντονα» λένε στην ηγετική ομάδα της ΝΔ και στέλνουν μήνυμα: «Καμία μάχη δεν είναι χαμένη πριν δοθεί».

Πρόθυμοι για μάχη, αλλά…
Ολοι είναι πρόθυμοι να δώσουν τη μάχη των εκλογών και να βοηθήσουν τον κ. Σαμαρά στην προσπάθειά του, αλλά εντοπίζουν αδυναμίες που ποτέ άλλοτε το κόμμα δεν είχε επιδείξει. «Για να στηρίξουμε ουσιαστικά, θα πρέπει να ξέρουμε τη στρατηγική του κόμματος, αλλιώς ο καθένας αυτοσχεδιάζει» αναφέρουν πολλοί. Αυτό ειπώθηκε και την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου της ΝΔ και άπαντες με πρώτο τον κ. Μάξ. Χαρακόπουλο συμφώνησαν για την αναγκαιότητα έκφρασης ενιαίου λόγου, αλλά μένει να αποδειχθεί αυτό στην πράξη.
Παρά τις προσπάθειες του κ. Σαμαρά η πλειονότητα των στελεχών δεν ενισχύει το αρχηγικό μήνυμα, αφού αφήνουν πολλές φορές να ενισχύεται το κλίμα περί πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας ΠαΣοΚ και ΝΔ.
Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να δείξει στην πράξη ότι το κόμμα υπάρχει και λειτουργεί και να σταματήσει η πολυφωνία στα ΜΜΕ. Ενδεικτικά τις τελευταίες ημέρες: οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά, οι κκ. Φ. Κρανιδιώτης και Α. Γεροντόπουλος, μίλησαν για το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης λέει ότι η χώρα δεν αντέχει πειραματισμούς και όποιος λαϊκίσει «θα φάει τα μούτρα του», ενώ ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ έχει πρόταση και ξεπέρασε το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο».
Σε αυτή τη λογική ο στόχος της ΝΔ είναι να επανασυσπειρώσει στο πολιτικό της περιβάλλον στελέχη που φλερτάρουν με το κόμμα του κ. Π. Καμμένου και να προχωρήσει ο επαναπατρισμός άλλων που είναι σε ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία. Την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς, για ευνόητους λόγους, έβαλε πολύ ψηλά στην ατζέντα του το θέμα της λαθρομετανάστευσης και θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα, μη δίνοντας αφειδώς υποσχέσεις, παρά την κριτική του ΠαΣοΚ ότι η ΝΔ επιδίδεται σε παροχολογία.

Σκεπτικισμός και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
«Βοηθήστε τους εαυτούς σας, φτιάξτε το κράτος!»
Ο φόβος μιας ακυβέρνητης χώρας κυριεύει τα κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Η αγωνία και ο προβληματισμός για το τι θα γίνει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές κυριαρχούν στις συζητήσεις των μελών της μεγάλης κεντροδεξιάς οικογένειας. Οι συνάξεις αυτές αναδεικνύουν το μεγάλο χάσμα μεταξύ του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. «Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι» λένε οι γνωρίζοντες. Η προοπτική να γίνει πρωθυπουργός ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς μπορεί να τους ικανοποιεί, καθ’ ότι ομοϊδεάτης τους, αλλά ενοχλούνται όταν ακούνε εξαγγελίες για επαναδιαπραγμάτευση και παρέκκλιση από τις νόρμες του μνημονίου.
Προ ημερών στις Βρυξέλλες η ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, παρόντος του προέδρου της κ. Ζόζεφ Ντολ, γευμάτισε με τους έλληνες ευρωβουλευτές και άλλα στελέχη. Η ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν έκδηλη. Οι πιθανότητες να μην υπάρχει σταθερή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα τούς τρομάζει, όπως και η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού. Σχετικά έχει υποχωρήσει ο φόβος για τα αυξανόμενα ποσοστά της Αριστεράς, ενώ ορισμένοι ρωτάνε τι είναι και τι εκφράζει το κόμμα του κ. Π. Καμμένου.
Το «κλειστό» γεύμα ήταν αφορμή να ανοίξουν τα στόματα και να ειπωθούν αλήθειες για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Η εκλογική προοπτική της ΝΔ είχε την τιμητική της, αλλά θέμα ενδεχόμενης μελλοντικής συγκυβέρνησης δεν ετέθη, συζητήθηκε ωστόσο η ανάγκη να υπάρξει συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.
«Εμείς θα σας βοηθήσουμε, αλλά βοηθήστε και εσείς τους εαυτούς σας» φέρεται να είπαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που παρακολουθούν τι αναφέρεται στα ελληνικά ΜΜΕ και εντοπίζουν το μεγάλο πρόβλημα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας κρατικός μηχανισμός να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
«Φτιάξτε το κράτος. Δεν υπάρχει. Ακόμη και ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ να υπάρξει, αν δεν υπάρχει κράτος δεν θα γίνει τίποτα» είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις που ακούστηκαν, μαζί με την κυρίαρχη εδώ και δύο χρόνια: «Κάντε μεταρρυθμίσεις επιτέλους. Σε άλλες χώρες υπάρχει παραγωγική βάση. Σε εσάς όλα ξεκινάνε από το μηδέν».
Ο σκεπτικισμός είναι έντονος σε μεγάλο τμήμα της οικογένειας του ΕΛΚ για το πόσο πραγματικά αντέχουν ακόμη τα εκλογικά σώματα των χωρών-μελών της ΕΕ να βοηθήσουν και άλλο την Ελλάδα. Και αυτό διότι καταγράφεται μια βαθύτατη επιφυλακτικότητα για το κατά πόσο το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Αυτό το κλίμα σε συνδυασμό με το ηχηρό μήνυμα που έστειλε η τρόικα με την προ ημερών «ανάκρισή» της από τους ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο προδιαγράφει ένα δυσοίωνο τοπίο για την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό το γνωρίζει ο κ. Αντ. Σαμαράς και εμφανίζεται ανήσυχος σε συνομιλητές του για την επόμενη ημέρα, αλλά επιμένει ότι θα σεβαστεί τους στόχους του προγράμματος και θα προσπαθήσει να πετύχει αλλαγές και τροποποιήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk