Ενας στους τρεις ανέργους μιλάει… ισπανικά

Η Ισπανία, αν και επέβαλε εθελοντικά σκληρότατα μέτρα λιτότητας και σειρά μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και στο Aσφαλιστικό, τόσο επί του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι όσο και επί του «σοσιαλιστή» προκατόχου του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, προκειμένου να αποφύγει το «κοστούμι» του μνημoνίου, δέχεται πλέον διαδοχικά τελεσίγραφα από τους ισχυρούς της Ευρώπης.

Η Ισπανία, αν και επέβαλε εθελοντικά σκληρότατα μέτρα λιτότητας και σειρά μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και στο Aσφαλιστικό, τόσο επί του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι όσο και επί του «σοσιαλιστή» προκατόχου του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, προκειμένου να αποφύγει το «κοστούμι» του μνημoνίου, δέχεται πλέον διαδοχικά τελεσίγραφα από τους ισχυρούς της Ευρώπης.

Για να μην υπαχθεί λοιπόν η Ισπανία σε καθεστώς του μνημονίου, η Ευρώπη απαιτεί από την κυβέρνηση Ραχόι να μειώσει ως το τέλος του επόμενου έτους το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, από 8,5% στο τέλος του 2011! Δικαίως γράφει η «El Pais» ότι «οι Βρυξέλλες επιβάλλουν στην Ισπανία περισσότερες περικοπές από όσες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία». Πράγματι, για το ίδιο διάστημα η Κομισιόν απαιτεί περικοπή του ελληνικού ελλείμματος κατά 4,7% του ΑΕΠ, του ιρλανδικού κατά 2,6% και του πορτογαλικού κατά 2,9%, ενώ από την Ισπανία ζητεί 5,5%, δηλαδή περικοπές ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το «ψαλίδι» που απαιτείται είναι τόσο μεγάλο ώστε κανείς δεν πιστεύει πραγματικά πως η Ισπανία θα καταφέρει να το εφαρμόσει. Οπως γράφει και ο Χάμις Μακ Ρέι στον «Guardian», «η Ισπανία είναι η επόμενη στη σειρά για το εκτελεστικό απόσπασμα, αφού αν δεν βγάλει γρήγορα κάποιον άσο από το μανίκι της είναι πολύ πιθανό για τη σωτηρία της να απαιτηθεί ένα ακόμη ευρωπαϊκό bailout, στον γνωστό δρόμο που ακολούθησαν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Η διαδρομή, γνωστή: πρώτα όλοι αρνούνται κατηγορηματικά πως υπάρχει πρόβλημα.

Μετά όλοι λένε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά η συγκεκριμένη χώρα αντέχει γιατί είναι αλλιώτικη από τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες και εφαρμόζει αξιόπιστα το πρόγραμμα λιτότητας. Μετά αρχίζουν οι περίεργες “διαρροές”, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δέχεται πιέσεις να αποδεχτεί ευρωπαϊκά κεφάλαια: στο τέλος, ανακοινώνεται το πακέτο σωτηρίας. Συνήθως κάπου ενδιάμεσα αλλάζει και η κυβέρνηση. Η Ισπανία σήμερα βρίσκεται στο στάδιο των διαρροών από τις Βρυξέλλες»

Κανείς άλλωστε από τους αρμοδίους δεν ασχολείται με το πραγματικό ερώτημα: πόση λιτότητα και ανεργία μπορεί να αντέξει ένας λαός; Αφού η Ισπανία του Θαπατέρο, υπάκουα και «πρόθυμα», υλοποίησε επί δύο χρόνια όλες τις υποδείξεις λιτότητας των Βρυξελλών, γιατί το έλλειμμά της αυξάνεται αντί να μειώνεται; Αφού επί Θαπατέρο και Ραχόι πέρασαν όλες οι ασφαλιστικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις, με το τελευταίο σκληρότατο εργασιακό πακέτο – που διευκολύνει τις απολύσεις και μειώνει το ύψος των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα – να ψηφίζεται πριν από μόλις ενάμιση μήνα, γιατί η ανεργία παραμένει επίμονα στο 23% και σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση θα ξεπεράσει μέσα στο έτος το εξωφρενικό 24,3%! Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σχεδόν ένας στους τρεις ανέργους της ευρωζώνης μιλάει… ισπανικά και πως στις δημοσκοπήσεις τα τρία τέταρτα των Ισπανών είναι κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

Οι ισπανικές συνδικαλιστικές ηγεσίες πάντως είναι φανερό πως έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους: την Πέμπτη οι ομοσπονδίες έσπασαν οριστικά το «μορατόριουμ» και προχώρησαν σε γενική απεργία κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, την πρώτη απεργία από τον Σεπτέμβριο του 2010 που συνοδεύτηκε από μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια με την αστυνομία. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση Ραχόι είναι μια μάχη επιβίωσης για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, όχι μόνον της Ισπανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του πανίσχυρου συνδικάτου UGT Κάντιντο Μέντες: «Μιλάνε για μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να διαλύσουν τη δημοκρατία και την κοινωνική εργασία. Πρέπει να αντιδράσουμε σε όσους μιλούν για μέτρα λιτότητας όταν αυτά μας οδηγούν στην καταστροφή» δήλωσε ο Μέντες – ο ίδιος «εργατοπατέρας» που το 2010 είχε υπογράψει το «Μεγάλο Κοινωνικό Συμβόλαιο», το οποίο περιελάμβανε και το πράσινο φως για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, με τον ομοϊδεάτη του Θαπατέρο, αλλά τώρα με τον Ραχόι ξαναέβγαλε εκατομμύρια εργαζομένους στους δρόμους. Ενας από αυτούς, ο Μαρία Χοσέ, εξέφρασε την άποψη της πλειοψηφίας όταν είπε στο Reuters ότι «η εργασιακή μεταρρύθμιση έγινε για να προστατεύσει τους επιχειρηματίες και τις μεγάλες εταιρείες»

Το σίγουρο είναι πως ο Ραχόι έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: να ξοδέψει μέσα σε μόλις εκατό ημέρες ολόκληρο το πολιτικό του κεφάλαιο, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας… Ειδικά οι προβλέψεις της νέας εργατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τις οποίες οι εργοδότες μπορούν να μειώνουν αυθαίρετα τις απολαβές των εργαζομένων για λόγους αύξησης της ανταγωνιστικότητας ή της παραγωγικότητας, σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων και βέβαια το «πετσόκομμα» των νόμιμων αποζημιώσεων έχουν κάνει τον ισπανό πρωθυπουργό ιδιαίτερα αντιπαθή ακόμη και στους ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος, ιδίως στις καταχρεωμένες επαρχίες.

Νέες θυσίες
Oι εργαζόμενοι απαντούν με συγκεντρώσεις
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν προαναγγείλει από τις αρχές του μήνα έναν «πολύ σφιχτό προϋπολογισμό για το 2012», ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες περικοπές για τις δαπάνες υγείας και εκπαίδευσης και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός ο προϋπολογισμός καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των εταίρων της για επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ιός της εσωτερικής υποτίμησης έχει προσβάλει και τους Ισπανούς, οι οποίοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών και συντάξεων ήδη από το 2010. Τώρα καλούνται να «προσαρμοστούν» στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ύψους σχεδόν 40 δισ. ευρώ επιπλέον των περικοπών 15 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές του έτους.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει απέναντί της έναν «στρατό» 5,3 εκατομμυρίων ανέργων, ο οποίος αυξάνεται καθημερινά, με προοπτική να ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Στατιστικής Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ανήκουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι που δεν δικαιούνται κανένα απολύτως επίδομα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk