ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

* Η απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά την περασμένη Πέμπτη με το πρόσχημα της συνεχιζόμενης διαβούλευσης κρύβει αρκετό παρασκήνιο. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν ότι οι διαβουλεύσεις που επί μήνες έκανε ο κ. Δημήτρης Σπυράκος, γενικός γραμματέας Καταναλωτή και ο επί της ουσίας συντάκης του σχετικού κειμένου, με τους εκπροσώπους των τραπεζών πήγαν εξαιρετικά καλά.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Η απόσυρση…
* Η απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά την περασμένη Πέμπτη με το πρόσχημα της συνεχιζόμενης διαβούλευσης κρύβει αρκετό παρασκήνιο. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν ότι οι διαβουλεύσεις που επί μήνες έκανε ο κ. Δημήτρης Σπυράκος, γενικός γραμματέας Καταναλωτή και ο επί της ουσίας συντάκης του σχετικού κειμένου, με τους εκπροσώπους των τραπεζών πήγαν εξαιρετικά καλά.
* Μάλιστα για τη διάταξη σύμφωνα με την οποία η ρύθμιση θα αφορά και τους εμπόρους μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ ο κ. Σπυράκος συμφώνησε με τους εκπροσώπους των τραπεζών να τροποποιηθεί εισάγοντας ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να αποτραπούν περιπτώσεις κατάχρησης και καταδολίευσής της.

…οι ασφαλιστικές…

* Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο «μπλοκάρισμα» των ρυθμίσεων φαίνεται ότι έχουν βάλει το χέρι τους μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι, οι οποίοι επιθυμούν να κερδοσκοπούν χωρίς να λογοδοτούν στα νοσοκομειακά προγράμματα.
* Οπως είναι γνωστό, στο ίδιο νομοσχέδιο υπήρχαν και διατάξεις με τις οποίες περιοριζόταν η ασυδοσία των ασφαλιστικών εταιρειών – ορισμένων τουλάχιστον – διότι για να αυξήσουν τις τιμές των νοσηλευτικών προγραμμάτων έπρεπε να λάβουν υπόψη τους τον λεγόμενο «ιατρικό πληθωρισμό», όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
* Αν ίσχυε αυτό, εφέτος με αρνητικό «ιατρικό πληθωρισμό» δεν θα μπορούσαν να αυξήσουν τα νοσηλευτικά προγράμματα 5% και βάλε. Επί μήνες προσπάθησαν να το αποτρέψουν. Τελικώς, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, «βρήκαν άκρη» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

…και η επιστροφή

* Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν καλά ενημερωμένοι κύκλοι. Να έχουν δίκιο; Θα φανεί αν την επομένη εβδομάδα οι συγκεκριμένες διατάξεις που αποσύρθηκαν επανέλθουν, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.
* Πάντως σε δήλωσή του την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σπυράκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι διατάξεις εξαιρετικά μετριοπαθείς και αντίστοιχες, αν όχι υποδεέστερες, με αυτές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
* «Ασφαλώς οι Ελληνες δεν είναι πολίτες και καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας. Είναι προφανές ότι κανείς δεν χρειάζεται χρόνο για να γνωμοδοτήσει ή να διαβουλευτεί περί τούτου. Η επανακατάθεση και ψήφιση των διατάξεων από την παρούσα Βουλή είναι επιβεβλημένη για τη διαφύλαξη του κύρους όλων των θεσμών». Το θέμα θα έχει και συνέχεια…

Λιγότερο νερό…

* Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ για την κατανάλωση νερού από τα οποία προκύπτει πως τουλάχιστον στο Λεκανοπέδιο Αττικής η κρίση μάς υποχρέωσε να… κόψουμε και το νερό.
* Στα γενικά τιμολόγια που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη κατηγορία πελατών, όπως είναι τα νοικοκυριά, κατεγράφη μείωση 3% το 2011 σε σχέση με το 2010. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στο -2,3% που σημειώθηκε το 2010 σε σχέση με το 2009.
…περισσότερα φέσια
* Μια και ο λόγος για την ΕΥΔΑΠ, φαίνεται ότι η διοίκηση βρίσκει µια φόρµουλα για να εισπράξει χρήµατα που της οφείλουν οι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία στο τέλος του 2011 είχαν ανέλθει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 194 εκατ. ευρώ (χωρίς τις προσαυξήσεις).
* Τι κάνει λοιπόν η διοίκηση: υπέγραψε με ΟΤΑ που διαθέτουν και λειτουργούν δημοτικό δίκτυο διανομής νερού προσύμφωνο προγραμματικής σύμβασης βάσει του οποίου η ρύθμιση των οφειλών των συγκεκριμένων ΟΤΑ θα γίνεται μέσω ανάληψης διαχείρισης των εν λόγω δικτύων από την ΕΥΔΑΠ χωρίς ανάληψη της ιδιοκτησίας τους, με παράλληλη τακτοποίηση των οφειλών τους σε αυτήν.
* Ως σήμερα έχουν υπογραφεί τέτοιου είδους προσύμφωνα προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους Μαρκόπουλου, Μεσογαίας, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ελευσίνας (Μαγούλα), Μαραθώνος, Παιανίας, Αμαρουσίου και Μεγαρέων και εφόσον τα μελλοντικά έργα κριθούν βιώσιμα θα καταρτισθούν σχετικές συμβάσεις συνεργασίας.

«Πάρε ένα αεροπλάνο»

* «Πάρε ένα αεροπλάνο και έλα στην Αθήνα». Με αυτά τα λόγια ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού κ. Ταλέμπ Ριφάι «έπεισε» τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) κ. Ντέιβιντ Σκάουσιλ να συμπιέσει το πρόγραμμά του και να συμμετάσχει «διά ζώσης» στη διεθνή ημερίδα για τη βίζα Σένγκεν που έγινε στο πλαίσιο των 60 χρόνων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
* Εξάλλου το θέμα της βίζας δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, πράγμα που επιβεβαίωσαν οι κορυφαίες παρουσίες στο Μουσείο της Ακρόπολης, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γενικοί διευθυντές των μεγαλύτερων tour οperators Thomas Cook, CAISSA και Mouzenidis και πρέσβεις ξένων χωρών.
* Ενώ σύντομα θα λάβει και πιο διεθνείς διαστάσεις καθώς ΠΟΤ, WTTC και Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πρόκειται να το θέσουν υπόψη στη σύνοδο των G20 στο Μεξικό.

Με τον εαυτό τους

* Στην προεκλογική μάχη της διαφοροποίησης από το μνημόνιο το ΠαΣοΚ και η ΝΔ διαπραγματεύονται με τον… εαυτό τους τάζοντας αλλαγές στη φορολογία. Οπως συμβαίνει πάντα πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, η υποσχεσιολογία και τα «θα» έχουν την τιμητική τους. Παρ’ ότι συνυπέγραψαν ολόκληρο μνημόνιο και δανειακή σύμβαση που ορίζουν ρητά ποιες είναι οι υποχρεώσεις της χώρας, οι πολιτικοί… το βιολί τους.
* Παράδειγμα τρανό, η (υποτιθέμενη) σφοδρή σύγκρουση για την κατάργηση του τέλους ακινήτων. Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά απάντησε ότι η ΝΔ έχει συνυπογράψει το μνημόνιο που το προβλέπει και αν θέλει να το καταργήσει πρέπει να βρει ισοδύναμο μέτρο 2 δισ. ευρώ.
* Σημείο σύγκλισης σε αυτή τη… διαπραγμάτευση ΠαΣοΚ και ΝΔ έχει προκύψει εδώ και καιρό στον διάλογο μεταξύ τους για το νέο φορολογικό. Και οι δύο συμφωνούν ότι το 2013 θα αντικατασταθεί από έναν ενιαίο φόρο για τα ακίνητα.
* Η διαφοροποίηση αφορά το αν θα περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια και ποια από αυτά θα εξαιρεθούν. Είπαμε, οι εκλογές αργούν, έχουμε μέρες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk