Το Επταήμερο του Διόδωρου

Για δες καιρό που διάλεξε η γρίπη να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γη χορτάρι – μεγάλη αδικία να σου επιτίθενται οι ιοί πάνω στην ώρα που ο ήλιος διαβαίνει το σημείο της εαρινής ισημερίας, το φως κατισχύει του σκότους και οι χυμοί αρχίζουν να φουσκώνουν κορμούς δέντρων και κορμιά ανθρώπων. Αδικία να βήχεις, να έχεις πυρετό, πονοκέφαλο, να νιώθεις το κεφάλι σου γεμάτο βλέννες όταν ο ουρανός είναι ξάστερος και γαλανός, τα χιόνια αρχίζουν να χαλαρώνουν τον κλοιό τους πάνω στο έδαφος και γίνονται νεράκι που βιάζεται να κάνει βουτιές στα ήσυχα νερά του Παγασητικού.

Το Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Η Κερατέα δικαιώνεται
Και όμως υπάρχει, δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα

Για δες καιρό που διάλεξε η γρίπη να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γη χορτάρι – μεγάλη αδικία να σου επιτίθενται οι ιοί πάνω στην ώρα που ο ήλιος διαβαίνει το σημείο της εαρινής ισημερίας, το φως κατισχύει του σκότους και οι χυμοί αρχίζουν να φουσκώνουν κορμούς δέντρων και κορμιά ανθρώπων. Αδικία να βήχεις, να έχεις πυρετό, πονοκέφαλο, να νιώθεις το κεφάλι σου γεμάτο βλέννες όταν ο ουρανός είναι ξάστερος και γαλανός, τα χιόνια αρχίζουν να χαλαρώνουν τον κλοιό τους πάνω στο έδαφος και γίνονται νεράκι που βιάζεται να κάνει βουτιές στα ήσυχα νερά του Παγασητικού.

Μεγάλη αδικία να αρρωσταίνεις ανοιξιάτικα, αλλά σε παρηγορούν τα μεγάλα και ωραία που συμβαίνουν γύρω σου: επιτέλους, η Κερατέα δικαιώνεται: «Είναι γεγονός ότι ο νόμος αυτός δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη… υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες, και είναι σκόπιμο να εξετάσουμε με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν βελτιώσεις για να εφαρμοστεί με σωστό τρόπο» δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος στη Βουλή. Ο νόμος που δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως είναι αυτός για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε πέρυσι με την καταπληκτική πλειοψηφία των 250 βουλευτών. Και δεν έχει εφαρμοστεί ως προς το σκέλος που αφορά τις εκλογές για τη διοίκηση των πανεπιστημίων – που θα έπρεπε να είχαν γίνει πέρυσι το φθινόπωρο.
«Προβλήματα και δυσλειτουργίες», σίγουρα οδήγησαν στη μη εφαρμογή του νόμου – ίδια με αυτά που οδήγησαν στη μη εφαρμογή της απόφασης για ίδρυση ΧΥΤΥ στην Κερατέα: άθλιες βίαιες μειοψηφίες καθηγητών και φοιτητών συνεπικουρούμενες από εντιμότατες πρυτανικές αρχές δεν αφήνουν να γίνουν εκλογές, όπως εκεί δεν άφηναν να γίνουν τα έργα. Τι βελτιώσεις νομίζουν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας ότι μπορούν να γίνουν επ’ αυτού; Να σταλεί ο στρατός να φρουρεί τα εκλογικά τμήματα στα πανεπιστήμια, όπως συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια και στις εθνικές εκλογές; Ή απλώς να εξηγήσουν στις πρυτανικές αρχές ότι δεν θα ανεχθούν το ίδιο άθλιο παιχνίδι να συνεχίζεται;
«Σε κανένα πανεπιστήμιο, με χιλιάδες εκπαιδευτικών, δεν έχουν εκλεγεί συμβούλια διοίκησης ως σήμερα. Δεν είναι πρόβλημα αυτό;» – αναρωτήθηκε από την πλευρά του σε συνέντευξη Τύπου ο νέος υπουργός Παιδείας Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Πράγματι, είναι τεράστιο πρόβλημα και αν υπάρχει λόγος να γίνει επιτροπή είναι για να δει πώς θα γίνουν οι εκλογές – όχι τι αλλαγές θα γίνουν για να καταδεχθούν οι φασιστικές μειοψηφίες να αφήσουν να γίνουν οι εκλογές.

Λεηλασία αξιών
Αλλιώς, θα επαναληφθεί με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη η ίδια εξευτελιστική διαδικασία που ζήσαμε πέρυσι με την Τίνα Μπιρμπίλη, όταν εκτός από τη Κλιματική Αλλαγή είχε να διαχειριστεί και την μπαγκατέλα της ΧΥΤΥ στην Αττική: πριν από έναν χρόνο περίπου συναντήθηκε με τους εξεγερμένους της Κερατέας, ζήτησε «νέες προτάσεις για τη χωροθέτηση της ΧΥΤΥ», σαν να μη συζητιόταν το θέμα χρόνια, σαν να μην υπάρχουν δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που απορρίπτουν όλα τα προσχήματα των Κερατιωτών. Ο κοινωνικός συμφωνιστής Χάρης Καστανίδης απέσυρε τα ΜΑΤ – και η κυρία Μπιρμπίλη κέρδισε χρόνο, έφυγε για το Παρίσι ύστερα από μερικούς μήνες• εκείνη περνά καλά, στον ΟΟΣΑ ή στην UNESCO, κάπου εκεί, οι Κερατιώτες ακόμη καλύτερα ονειρεύονται να μοσχοπουλήσουν τη γη που έχουν καταπατήσει γύρω από το Οβριόκαστρο και η Αττική παραμένει πάντα χωρίς ΧΥΤΥ.
* Εχει συνειδητοποιήσει ο κ. Παπαδήμος τι πάει να κάνει; Αν υποχωρήσει στις απαιτήσεις των κατσαπλιάδων κλεφταρματολών των πανεπιστημίων, όπως του εισηγείται ο νέος υπουργός, πώς θα αντισταθεί στους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους δικαστικούς, τους φαρμακοποιούς που δίνουν και αυτοί αντίστοιχους ανένδοτους αγώνες για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα;
Ηδη ο πρύτανης του Αριστοτελείου Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε «είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση που για πρώτη φορά, μετά από καιρό, επιτρέπει αισιόδοξες σκέψεις για την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων» – και εύρυθμη λειτουργία σημαίνει για αυτόν, όπως έχει δηλώσει, ελευθερία στις καταλήψεις διότι αποτελούν «εθνική ακαδημαϊκή παράδοση» που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε.
* Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο: ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που παρομοίασε τον Παπανδρέου με τον Πινοσέτ, ο άνθρωπος που δήλωσε ότι ο Παπαδήμος και η κυβέρνησή του δεν είναι «αρκετά Ελληνες», που τους αποκάλεσε «παπαγαλάκια εκβιαστών», που αποκάλεσε «κουκουλοφόρους με γραβάτες» τους βουλευτές που ψήφισαν το μνημόνιο – αυτός ο κήρυκας του μίσους και της μισαλλοδοξίας τολμά να λέει ότι τα κόμματα που ψήφισαν τον νόμο για τα πανεπιστήμια «βγάζουν ένα μίσος και μια εκδικητικότητα» διότι τα πανεπιστήμια είναι «θύλακες που παράγουν έργο.

Υπάρχει και εκεί διαφθορά. Αλλά στην πλευρά της πολιτικής εξουσίας υπάρχει μόνο διαφθορά».

Και συμπλήρωσε: «Δεν φτάνει που διαλύσατε τα πανεπιστήμια, προχωρήσατε και στη λεηλασία των αποθεματικών τους», λόγω της απομείωσης των ομολόγων – αυτός που ποτέ δεν έχει ενδιαφερθεί για τη λεηλασία των ακαδημαϊκών χώρων κατά τη διάρκεια καταλήψεων και κυρίως για τη λεηλασία αξιών όπως «σπουδές», «έρευνα», «γνώση», «ακαδημαϊκή ελευθερία» από μειοψηφίες που νοιάζονται μόνο για την εξουσία• που τις καταλαβαίνει και τον καταλαβαίνουν, και για τούτο ταιριάξανε.

Ολη η Ελλάδα απέραντη Κερατέα
Ο Λουκάς Παπαδήμος, λοιπόν, ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης αλλά και η Αννα Διαμαντοπούλου, που άφησε το υπουργείο ενώ γνώριζε (ή όφειλε να γνωρίζει) τι θα συμβεί, παραδίδουν στη χλεύη και στην εκδικητικότητα των μειοψηφιών όσους δέχτηκαν να είναι σε επιτροπές για να κάνουν τις εκλογές, όσους δέχθηκαν να είναι υποψήφιοι. Αυτοί είναι άνθρωποι που μισούν το πανεπιστήμιο – το αγαπάνε ο κ. Τσίπρας και οι φίλοι του που εμποδίζουν να γίνουν εκλογές. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, σε λίγο θα μάθουμε ότι πρότυπο πολίτη είναι ο τζαμπατζής και πρότυπο Αθηναίου ο κουκουλοφόρος.
Ας γενικευθεί αυτό που συμβαίνει με τα πανεπιστήμια και την επιτροπή που θα εντοπίσει τις «ατέλειες του νόμου»: ας γίνει επιτροπή με δικηγόρους για τα θέματά τους, άλλη με δικαστικούς για τα δικά τους, άλλες με τους ταξιτζήδες, τους φαρμακοποιούς, τους συμβολαιογράφους, με αυτούς που είναι ενάντια στην αποτέφρωση των νεκρών, τους άλλους που είναι ενάντια στην ανέγερση τζαμιών – και βέβαια μία με τους ντίλερ, τους σωματέμπορους και τους χρήστες της περιοχής Ομονοίας, να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις για το κρίσιμο πρόβλημα του Κέντρου της Αθήνας.
* Και αν αυτές οι επιτροπές συντονιστούν μεταξύ τους, θα πετύχουμε μου φαίνεται τον στόχο που έχει ο Αλέξης Τσίπρας: η χώρα δεν θα αποτελείται από χιλιάδες μικρές Κερατέες αλλά θα είναι όλη απέραντη Κερατέα όπου τα ριζοσπαστικά κινήματα ως σύγχρονα σοβιέτ θα επιβάλουν στάση πληρωμών, θα επανορθώσουν τις αδικίες, θα κοινωνικοποιήσουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες και βιομηχανίες, θα ανοίξουν τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες που έκλεισαν – και βεβαίως θα παραπέμψουν στη λαϊκή δικαιοσύνη όσους συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις της μνημονιακής κατοχής• έπειτα από εισήγηση της επιτροπής για τα πανεπιστήμια, στον Παπαδήμο και τη Διαμαντοπούλου η κερατεϊκή ολομέλεια θα αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της έμπρακτης μεταμέλειας και δεν θα τους κρεμάσει στο Σύνταγμα.

Βορίδης, ο ταλαντούχος
Επίλεκτα μέλη των κερατεϊκών σοβιέτ θα είναι βεβαίως και πασόκοι – νεοδημοκράτες υπουργοί – υφυπουργοί που αφήνουν την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων και τη φορολογία των αυθαιρέτων που νομιμοποιήθηκαν για μετά τις εκλογές• βουλευτές και υπουργοί που καταθέτουν σωρηδόν τροπολογίες στους εκτελεστικούς μνημονιακούς νόμους υπέρ πελατών, φίλων και ψηφοφόρων – και βεβαίως ο Μάκης Βορίδης, νιώθω απέραντο σεβασμό για το πρόσωπό του: ούτε δύο μήνες υπουργός και φέρθηκε σαν να ήταν πάντα υπουργός.
Χάρισε στους ταξιτζήδες αυτά που ήθελαν, έκανε όλα τα συνεργεία αυτοκινήτων ΚΤΕΟ, προσλαμβάνει στο μετρό, αποκαθιστά πιλότους της Ολυμπιακής – ως και τροπολογία που αυξάνει τον συντελεστή δόμησης στα νησιά προσπάθησε να περάσει. Kαταπληκτικός τύπος, αδικημένος τόσα χρόνια να οργανώνει αντισυγκεντρώσεις και να συμφύρεται με το ακροδεξιό περιθώριο κρατώντας λοστούς, αυτός ο γενημένος για υπουργός.
Ηρθε η ώρα του. Χρωστάμε χάρη στον Αντώνη Σαμαρά που κατάλαβε την αξία του – και στον Βορίδη χάρη που κατάλαβε την αξία του Σαμαρά.
Με υπουργούς σαν τον Βορίδη, με μέτρα που αναβάλλονται για να κοστίσουν περισσότερο, με υποσχέσεις για «άρση αδικιών», με τροπολογίες για δικούς και με αποφάσεις για διάλογο με τους πανεπιστημιακούς και λοιπούς κλεφταρματολούς θα γίνουν σίγουρα βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Βαθύτατες, θα μπορούμε και εξαρθρώσεις να τις ονομάζουμε και να έχουμε δίκιο.
Συγχύστηκα, ημερολόγιό μου• νόμιζα πως είμαστε στον βυθό και βαδίζουμε υπομονετικά απομακρυνόμενοι από το ναυάγιο βγάζοντας μπουρμπουλήθρες, φορώντας σκάφανδρο δηλαδή. Αλλά είμαστε γυμνοί και αρχίζω να αγωνιώ μήπως πάμε από ασφυξία ή μήπως μας καταβροχθίσουν καρχαρίες.

γραμματοκιβώτιο
Ελληνοπαρανοϊκό και απορίας άξιον: Γιατί, ενώ είμαστε περήφανοι που ένας Γερμανός, ο Ρεχάγκελ, έφτιαξε την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου και πήραμε το Euro το 2004, απορρίπτουμε τον Ράιχενμπαχ, που ήρθε εδώ για να φτιάξει το κράτος αφού εμείς (επί 180 χρόνια) δεν τα καταφέραμε;
(Τσ)Αττίλας, @yahoo.gr
***
Δεν υπάρχει πεζό ή ποίημα ή παράσταση στη σχολική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που να μη στάζει μίσος στις καρδιές των παιδιών για τους Τούρκους – ο εθνικισμός εν τη γενέσει του. Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ζοφερό όταν το μήνυμα του υπουργού Παιδείας αρχίζει με Παναγία, τελειώνει με θρησκεία και στο ενδιάμεσο είναι παραληρηματικό – με τη μεταφορική σημασία του όρου. Τέλος, οι δύο ομόκεντροι κύκλοι, ο ένας σιδερόφρακτος, ο άλλος αστυνομικός, που στήθηκαν για να προστατευθεί το κοινό κέντρο (επίσημοι) κατά τη μαθητική παρέλαση, αποτελούν σκηνικό χούντας εν καιρώ Δημοκρατίας. Ας την καταργήσουν – την παρέλαση βεβαίως.
Γ. Κ., @otenet.gr
***
Καλά κάνεις και αναφέρεσαι σε αυτά που είπε ο καλός μας Τίτος Πατρίκιος γιατί υπάρχει προηγούμενο: πριν από μερικές δεκαετίες ο υπουργός του Ντε Γκολ Αντρέ Μαλρό επρόκειτο να επισκεφθεί τον Καναδά, μετά τον τεράστιο σάλο που ξέσπασε εκεί όταν ο στρατηγός είχε ζητήσει την ανεξαρτησία του Κεμπέκ. Του ετοίμασαν φάκελο με στοιχεία οικονομικά, ιστορικά, νομικά, του τον έδωσαν στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά αυτός ρώτησε να μάθει: «Ομως τι λένε οι ποιητές;» (mais que disent les poetes?).
Γιώργης Τσ., @otenet.gr
***
Κάτι η προπασχαλινή περίοδος που «σηκώνει» δημοτικά τραγούδια, κάτι η πολιτική κινητικότητα των ημερών, κατέστη επίκαιρο το μοραΐτικο άσμα: «Μπήκαν μωρέ, μπήκαν τα γίδια στο μαντρί, άντε τα πρόβατα στη στρούγκα».
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk