Το πλήθος δεν ψεύδεται…. Στα social media βλέπουμε τι σκέφτεται και τι νιώθει, τι ειδήσεις αναπαράγει, σε τι ερεθίσματα αντιδρά, τι λόγια χρησιμοποιεί..

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το New Media Track (http://www.facebook.com/etracksocialmediamonitoring) – μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Αντώνης Σαμαράς είχε σημαντικές επιδόσεις στον κυβερνοχώρο, κατακτώντας το 23% του δημόσιου διαλόγου στα ηλεκτρονικά μέσα. Η «επιτυχία» του, ωστόσο, περιορίζεται στο buzz, καθώς οι λοιπές επιδόσεις του παραμένουν πενιχρές και οι δημοσκοπήσεις επιμένουν πως η αφαίμαξή του δεν λέει να κοπάσει. Η τάση φυγής των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων της ΝΔ προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου συνεχίζεται αμείωτη και ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται με χτυπήματα «πάνω και κάτω απ’ τη ζώνη». Στο twitter «έγραψε» μεταξύ άλλων το «Φτώχυνες αρκετά ή θες κι Αντώνη Σαμαρά;».

Στη δεύτερη θέση και σε δραματική υποχώρηση, ο Γιώργος Παπανδρέου (14%) φαίνεται ότι αποχαιρετά σιγά-σιγά τους χρήστες του Διαδικτύου. Πρέπει να έβλεπε εφιάλτη, αλλιώς δεν εξηγείται η μεταμεσονύκτια ανακοίνωσή του στα μέσα της εβδομάδας προκειμένου ν´ απαντήσει στον Γιάννη Στουρνάρα. Ο έγκριτος καθηγητής, σε «φονική» συνέντευξή του στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, επεσήμανε ότι ο ΓΑΠ ήξερε για το έλλειμμα από τον Αύγουστο του 2009, παραθέτοντας μάλιστα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από μια κρίσιμη σύσκεψη με τον ΓΑΠ και τους επιτελείς του, στην οποία συμμετείχε. Για το ίδιο θέμα, γέλασε και το παρδαλό κατσίκι με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις ευθύνες ΓΑΠ-Παπακωνσταντίνου, το οποίο εκδόθηκε απο την πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ. Φυσικά η ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να υποσχεθεί ότι μετά τις εκλογές θα επαναφέρει το θέμα σε νέα εξεταστική επιτροπή –κι ο χορός καλά κρατεί.

Παρά το ηθελημένα χαμηλό προφίλ του, ο Λουκάς Παπαδήμος παραμένει σταθερά στις πρώτες θέσεις με 13%. Αυτήν την εβδομάδα αποφάσισε να δείξει πυγμή προς το νεοεισελθόντα στην Κυβέρνηση κ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος επιχείρησε «λάθρα» να αλλάξει το νόμο Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια. Είδε, επίσης, τα δημοσιεύματα για το «Κόμμα Παπαδήμου» να πολλαπλασιάζονται, παρότι κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο γι’αυτές τις εκλογές. Εντυπωσιακά ανεβασμένος με 11% ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται να βρίσκει τον παλιό καλό εαυτό του, με τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες του για τους λαθρομετανάστες και τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου. Καλά τα μέτρα και οι εξαγγελίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών, αλλα γρήγορα εμφανίστηκαν και οι πρώτες γκρίνιες και οι υποψίες ότι έχουμε να κάνουμε μάλλον με προεκλογική διαδικασία ανόρθωσης του ίδιου, μετά την ατυχή προσπάθεια διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο -έως καθόλου- με σχεδιασμένη πολιτική. Οψόμεθα, κρατώντας για την ώρα ένα έξυπνο tweet: «Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο άνθρωπος που εξάρθρωσε τη 17 Νοέμβρη και την 25 Μάρτη».

Στην πέμπτη θέση με ένα διόλου ευκαταφρόνητο 9%, ο Μάκης Βορίδης σχολιάστηκε μάλλον επικριτικά στην αρχή για την υπόθεση του ανοίγματος των αδειών ΤΑΧΙ, αλλά η διαλλακτικότητα και οι συναινετικοί χειρισμοί του μάλλον οδήγησαν σε αίσιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να ένιωσε οδυνηρή έκπληξη όταν είδε ότι το κόμμα στο οποίο προσχώρησε πρόσφατα κατήγγειλε όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων στα ΕΛΤΑ, αγνοώντας ότι ο ίδιος είναι εποπτεύων Υπουργός! Ένα ακόμη ρεζιλίκι για τη ΝΔ και μια αναπάντεχη ευκαιρία για τον Γ. Καρατζαφέρη να αρχίσει τις ειρωνείες.

Στην έκτη θέση με 8%, ο «πολύς» Γεώργιος Μπαμπινιώτης μάλλον μπέρδεψε τα λεξικά με το Υπουργείο. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς με μια απλή Υπουργική Απόφαση θέλησε να καταργήσει τον γνωστό νόμο Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια, που είχε ψηφιστεί με πρωτοφανώς μεγάλη πλειοψηφία (προ συγκυβερνησης, παρακαλώ). Η πονηριά, βεβαίως, δεν πέρασε (έχουν γνώση οι φύλακες), η απειλή για παραίτηση έμεινε μετέωρη και ο κύριος καθηγητής επιμένει με κάποιες πονηρές τροπολογίες. Μάλλον δεν θα μακροημερεύσει στη Νερατζιώτισσα, παρότι ο ίδιος φέρεται να δηλώνει ότι θα παραμείνει εκεί επ´ άπειρον!!!

Ο Φώτης Κουβέλης (7%), μετά τις σύντομες ημέρες δόξας της ΔΗΜΑΡ και την προοπτική ανάδειξής της σε δεύτερο κόμμα, αυτόν τον καιρό απασχολεί τους χρήστες του Διαδικτύου μόνο με την καταγραφόμενη δημοσκοπική της υποχώρηση. Η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και έξι διαγραμμένους «αντιμνημονιακούς» του ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν προσέθεσε τίποτε στην πολιτική αμηχανία του σχήματος και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μάλλον εστιάζεται στο ύψος της κρατικής επιχορήγησης του νέου κόμματος που σύντομα θα ανακοινωθεί.

Λίγο χαμηλότερα, με 6%, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξελίσσεται σε δημοσκοπικό και, όπως φαίνεται, εκλογικό φαινόμενο, αρχίζει να υφίσταται επίθεση ανάλογη με εκείνες που αρέσκεται και ο ίδιος να επιχειρεί. Οι αναφορές στις επιδόσεις του (αληθινές η όχι) στο χρηματιστήριο κατά την περίοδο της «φούσκας» του 1999 δίνουν και παίρνουν. Χάσαμε το λογαριασμό με τα πραγματικά ή φανταστικά δις, ενώ απο δίπλα έσκασαν ποινικές υποθέσεις της συζύγου του. Ο ίδιος απειλεί θεούς και δαίμονες με μηνύσεις και αγωγές, αλλά φαίνεται ότι μέχρι τις εκλογές έχουμε να δούμε πολλά ακόμη. Ο Καρατζαφέρης έσπευσε να τον καταγγείλει ως παράρτημα και ανάχωμα της ΝΔ, αλλά η ΝΔ, που αρχικά υποτίμησε το φαινόμενο, αποφάσισε μάλλον ν´ ασχοληθεί «σοβαρά» μ’ αυτό.

Οι υποσχέσεις της για χρήμα στην αγορά που ακόμα συγκινούν, απ´ ότι φαίνεται, αλλά και η υπόγεια μα αποτελεσματική αντίδρασή της στις ανεκδιήγητες απόπειρες Μπαμπινιώτη κράτησαν την Άννα Διαμαντοπούλου σταθερά στην πρώτη δεκάδα, παρά το πεσμένο ποσοστό της (5%).

Στην τελευταία θέση, με 4%, βρίσκεται ο Γιάννης Ραγκούσης, πάλαι ποτέ κραταιός «κηπουρός» Παπανδρέου. Η αντίδρασή του στο νομοσχέδιο Βορίδη για τα ταξί του χάρισε λίγα λεπτά δημοσιότητας. Μετά τις χαμένες παλιές δόξες του «αναπληρωτή Πρωθυπουργού», τώρα πρέπει να αρκεστεί σε κινήσεις «διανοουμένων» που κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρόσφατο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ, συμμετέχουν πότε στη μία και πότε στην άλλη κίνηση «ανανέωσης», «ανατροπής» και «ανόρθωσης».

Share of Buzz

23/03-31/03

Σαμαράς

23%

Παπανδρέου

14%

Παπαδήμος

13%

Χρυσοχοΐδης

11%

Βορίδης

9%

Μπαμπινιώτης

8%

Κουβέλης

7%

Καμμένος

6%

Διαμαντοπούλου

5%

Ραγκούσης

4%

Τιτιβίσματα

1. FonKarajan ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στον εισαγγελέα θα οδηγούνται οι εργοδότες που πληρώνουν κανονικά.

2. Ellinofreneia Τελειώνει ο Μάρτιος, μήνας κατά τον οποίο, σύμφωνα με τον Μπένυ, θα είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα!

3. moutro_ Προσέχετε εκεί έξω μην σας πέσει στο κεφάλι καμιά προεκλογική αφίσα του Μπένυ. Ξέρεις πόσο χαρτί πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ για να τον χωρέσει?

4. poydrofagos που να σου κάτσει το τζοκερ και να στα πάρει όλα ο beny #katares

5. pamelouketo O Άδωνις είναι Μπουμπούκος και ο Βορίδης Τραμπουμπούκος #anatropi

6. DoPhaRm Καλά που δεν έχει τουίτερ ο Βορίδης, γιατί άντε να βρεις και να εγκαταστήσεις antivoridus…

7. Konstella Το δράμα του Σαμαρά είναι ότι δεν τον αφήνουν να δείξει πόσο «Καμμένος» νιώθει…

8. LBdeGiorgio Στο δίλημμα Δημαρά (συνεργασία με Καμμένο ή Τσίπρα;), να του διευκρινίσει κάποιος ότι η Σταδίου ανεβαίνει, η Πανεπιστημίου κατεβαίνει.

9. Kerx_Μα είναι δυνατόν να ψηφίζετε τόσοι πολλοί Καμμένο. Λίγο τσίπρα ρε.

10. akysmitsoulis …Ο Δημαράς μιλάει με Κουβέλη, Τσίπρα και Καμμένο… Ο Μέσι έχει λιγότερες προσφορές για μεταγραφή…

11. kourkouti ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ (λέτε να με βάλουν κι εμένα στο δημόσιο τώρα;)

12. NikoAgo Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να μαζέψει όλους τους πραγματικούς διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, θα είχε 100% αυτοδυναμία. Τώρα έχει μόνο αδυναμία.

13. makisogl Φτώχυνες αρκετά ή θες κι Αντώνη Σαμαρά;

14. Anti_kat Oι εκλογές στην Ελλάδα είναι σαν αλλαγή προπονητή σε ποδοσφαιρική ομάδα. Aναπτερώνουν προσωρινά το ηθικό και γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα μαλακίες!

15. pitsirikos Η πιο τίμια πράξη για έναν Έλληνα είναι να ζητήσει να τον δέσουν χειροπόδαρα την ημέρα των εκλογών και να τον κλειδώσουν στο πατάρι.

16. elenirou: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: ο άνθρωπος που εξάρθρωσε τη 17 Νοέμβρη και την 25 Μάρτη. #Greece #grpolitics

17. FonKarajan Στην Ελλάδα κάθε εβδομάδα είναι Μεγάλη.

18. eVaN_GiAn Σε ένα λεπτό βρήκε τα 300.000€ ο Εφραίμ για την εγγύησή του. Αυτό ως απάντηση σε όσους λένε ότι περνάει κρίση ο κτηματομεσιτικός τομέας

19. DimChristof Η ΝΔ δεν θα στήσει εκλογικά περίπτερα λόγω οικονομικής κρίσης…Έτσι λέμε το: φοβάμαι-μη-μου-τα-καίνε-κάθε-βράδυ …

20. Kp_katerina Όταν απείλησε με παραίτηση ο Μπαμπινιώτης όλα τα πληκτρολόγια σταμάτησαν να γράφουν γκρίκλις για μια ώρα.