ΒΗΜΑτοδότης

Απαράδεκτοι είναι οι θαυμαστές του κ. Ευ. Βενιζέλου που διαδίδουν ότι ο κ. Θ. Πάγκαλος αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική γιατί έπεσε στο κενό η διακριτική του προσπάθεια να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ. Και ασφαλώς δεν πιστεύω όσους λένε ότι την έδρα του Θόδωρου σκέπτεται να διεκδικήσει η σύζυγός του κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη, η οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς το 2010 να εκλεγεί δήμαρχος στα Καλύβια.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr
Απαράδεκτοι είναι οι θαυμαστές του κ. Ευ. Βενιζέλου που διαδίδουν ότι ο κ. Θ. Πάγκαλος αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική γιατί έπεσε στο κενό η διακριτική του προσπάθεια να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ. Και ασφαλώς δεν πιστεύω όσους λένε ότι την έδρα του Θόδωρου σκέπτεται να διεκδικήσει η σύζυγός του κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη, η οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς το 2010 να εκλεγεί δήμαρχος στα Καλύβια.
***
Μπράβο στον καθηγητή κ. Ι. Μουρμούρα που δεν περιορίζεται μόνο σε αποστειρωμένα άρθρα στη «Wall Street Journal» αλλά έχει και άποψη για τη ΝΔ. Μου λένε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών εκτιμά πως ο κ. Ι. Μιχελάκης δεν είναι κατάλληλος για να εκπροσωπήσει τη ΝΔ προεκλογικά. Ετσι όπως τα έχει κάνει η ΝΔ βέβαια, δεν νομίζω να υπάρχει καταλληλότερος από τον «ακατάλληλο» κ. Μιχελάκη. Αν ο κ. Μουρμούρας έχει στο μυαλό του κάποιον άλλον πάντως, τον ενθαρρύνω να ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος.
***
«Οι μικροί αντιγράφουν, οι μεγάλοι κλέβουν» είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις. Και επειδή ο κ. Ευ. Βενιζέλος πιστεύει ότι είναι μεγάλος, έκλεψε το σλόγκαν «Γίνεται» του κ. Πίτερ Οικονομίδη. Ο διαφημιστής κ. Οικονομίδης συζητήθηκε πρόσφατα γιατί σχεδίασε την καμπάνια με τίτλο «Give Greece a Chance» («Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα»). Στο YouTube υπάρχει 12λεπτη παρουσίασή του για το σλόγκαν «Γίνεται». Το είδαν οι άνθρωποι του Βαγγέλη και το «κόλλησαν» δίπλα στην ανεπανάληπτη φράση για την «αυτοδύναμη Ελλάδα» η οποία «έπαιξε» την πρώτη βενιζελική εβδομάδα στην Ιπποκράτους.

Επειδή η ιδέα περί αυτοδυναμίας του ΠαΣοΚ είναι τόσο… «ευφυής» όσο και η ιδέα ότι η Ελλάδα του μνημονίου είναι… «αυτοδύναμη», αμφιβάλλω αν θα ξαναδώ τα «Γίνεται» και τις «αυτοδυναμίες» στις επόμενες εμφανίσεις του κ. Βενιζέλου.
***
Το ΠαΣοΚ έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία (γέλια), αλλά η διάσωση κούρασε τα στελέχη του, με αποτέλεσμα να επιθυμούν τις δάφνες της αποστρατείας. Μαθαίνω ότι οι κκ. Χρ. Χάιδος (Τρίκαλα), Σπ. Βούγιας (Α’ Θεσσαλονίκης), Αθ. Τσούρας (Α’ Αθηνών) δεν είναι περίεργοι να μάθουν πόσες ψήφους θα συγκέντρωναν στις εκλογές. Ανάλογη έλλειψη περιέργειας μάλλον έχουν οι κκ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, Κ. Γείτονας, Τηλ. Χυτήρης, Ντ. Βρεττός, Γρ. Νιώτης και Ι. Διαμαντίδης. Ο μοναδικός που δηλώνει σίγουρος υποψήφιος είναι ο νεαρός βουλευτής κ. Απ. Κακλαμάνης ο οποίος εξελέγη πρώτη φορά το 1964.
***
Λεφτά υπάρχουν, αλλά βρίσκονται στο Καρπενήσι. Μαθαίνω ότι ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης αναδείχθηκε «πρωταθλητής Ελλάδος» μεταξύ των δημάρχων στο αγώνισμα της απόσπασης κοινοτικών πόρων – αφού δέσμευσε 14,5 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Εύχομαι ανάλογη επιτυχία και στον κ. Γ. Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων, η οποία, αν υπολογίσουμε την αναλογία πληθυσμού (ο Δήμος Αθηναίων έχει 650.000 κατοίκους και το Καρπενήσι 13.500), θα πρέπει να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.
***
Φίλοι του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη ενοχλήθηκαν από τα όσα έγραψα πριν από μία εβδομάδα για την προσεκτική μεταβολή των θέσεών του στο ζήτημα της ΑΟΖ και μου έστειλαν σχετική επιστολή. Μόνο που δεν μοιάζει να γνωρίζουν πολλά για το θέμα. Αν εξαιρέσει κανείς τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ κ. Θ. Καρυώτη που επί χρόνια ασχολείται με την ΑΟΖ, ο καθηγητής Ιατρικής κ. Χ. Κατσέτος και η καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών Σπουδών κυρία Ν. Μαρινάτου που υπογράφουν την επιστολή δύσκολα θεωρούνται ειδήμονες. Οι καθηγητές παραπέμπουν στο ακριβές κείμενο της ομιλίας του σερ Μπάζιλ, αλλά ίσως να μην ήταν παρόντες στην ομιλία. Και τούτο διότι ο κ. Μαρκεζίνης όταν μίλησε για την ΑΟΖ δεν ήταν στο βήμα διαβάζοντας, αλλά αντιθέτως μπροστά από αυτό, απευθυνόμενος στο κοινό και μιλώντας εκτός κειμένου…
***
Ψύξη στον σβέρκο ταλαιπωρεί τον κ. Αντ. Σαμαρά. Οι αντίπαλοί του θα έλεγαν ειρωνικά ότι τον χτύπησε το κρύο ρεύμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Ωστόσο μαθαίνω ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού σύντομα θα θερμάνει την ατμόσφαιρα με μερικές γερές δόσεις πόλωσης.
***
Η επιθυμία της σύμπλευσης και της συνύπαρξης φλέγει τις καρδιές των εκσυγχρονιστών. Ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος» του κ. Γ. Φλωρίδη διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση την Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Royal Olympic με θέμα «τα στρατηγικά διλήμματα των εκλογών». Θα μιλήσουν οι κκ. Α. Λοβέρδος, Κυρ. Μητσοτάκης, Θ. Μαργαρίτης, Κ. Καρτάλης, Γ. Φλωρίδης και ο σουπερστάρ κ. Ι. Στουρνάρας.
***
Με μια βαλίτσα γεμάτη εικονίσματα επέστρεψε ο κ. Ευ. Βενιζέλος από την Κύπρο, όπου περιόδευσε μαζί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και βουλευτή Β’ Αθηνών κ. Π. Ευθυμίου και τον «υπουργό Πετρελαίου» κ. Ι. Μανιάτη. Τα εικονίσματα είναι δώρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου. Ελπίζω να αποδειχθούν χρήσιμα την Κυριακή των εκλογών.

Την Παρασκευή το μεσημέρι ο κ. Βενιζέλος συνέφαγε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου. Ο κ. Ομήρου κάλεσε στο τραπέζι τον βετεράνο σοσιαλιστή ηγέτη κ. Βάσο Λυσσαρίδη για να ευλογήσει τον Βαγγέλη, αφού το κόμμα του, ΕΔΕΚ, πάντοτε συγκέντρωνε ένα αξιοπρεπές 10% στις εκλογές. Τέλος, για το καλό του Ελληνισμού ελπίζω ο κ. Βενιζέλος να μην έδωσε συμβουλές δημοσιονομικής εξυγίανσης στους Κύπριους και, αν έδωσε, να μην τις εφαρμόσουν.
***
Βγήκαν για τα καλά τα «μαχαίρια» στην Κέρκυρα για τους υποψήφιους βουλευτές του ΠαΣοΚ στις κάλπες του Μαΐου. Οπως πληροφορούμεθα, η τοπική οργάνωση πήρε αποστάσεις από τη νυν βουλευτή κυρία Αντζελα Γκερέκου και ήδη έχρισε τρεις υποψηφίους οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη μονοεδρική. Πρόκειται για τον εκλεκτό του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, τον οικονομολόγο Σταύρο Καρβούνη, ο οποίος είχε σοβαρό και ειδικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οικονομική πολιτική, τον γιατρό Χρυσόστομο Μπούκα, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί, και τον δικηγόρο κ. Γιώργο Καρύδη, ο οποίος έχει εκτεθεί στην πολιτική εδώ και χρόνια.
***
Ιδιαίτερα αγχωμένος εμφανίζεται υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, παρ’ ότι το κυβερνητικό αξίωμα που κατέχει του έχει εξασφαλίσει ευρεία δημοσιότητα. Το παράδοξο είναι ότι αντί να ασχοληθεί με τη δική του εκλογική περιφέρεια, αλλά και με το υπουργείο του, το οποίο έχει σχεδόν εγκαταλείψει, ασχολείται με το πώς κινούνται προεκλογικά υποψήφιοι της ΝΔ σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Η Συγγρού το έχει ήδη αντιληφθεί και τον έχει συμβουλεύσει διακριτικά να ασχοληθεί με τα δικά του προβλήματα. Αν δεν το αντιληφθεί με τις ευγενικές νουθεσίες, πληροφορούμαι ότι τις επόμενες ημέρες θα του το πουν και ευθέως…
***
Το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ανέλαβαν πρωτοβουλία και εντός των επόμενων ημερών θα προβληθεί τηλεοπτικό σποτ με το σύνθημα «Ελλάδα – ΕΕ Μαζί». Και μόνο που χρειάζονται τέτοια σποτ δείχνει πού ακριβώς βρισκόμαστε. Εν πάση περιπτώσει στο σποτ θα μιλούν υπέρ του «μαζί» πρόσωπα όπως ο κ. Σεμπάστιαν Κοχ («Οι ζωές των άλλων»), η συγγραφέας κυρία Βικτόρια Χίσλοπ («Το Νησί»), ο ηθοποιός κ. Γ. Χωραφάς και ο καθηγητής κ. Δ. Νανόπουλος. Λείπει η κυρία Ελένη Βιτάλη, αφού το «Και μαζί και μόνος» (ίδιος είναι ο πόνος) θα ήταν η ιδανική μουσική επένδυση.
***
Ο «τελευταίος κηπουρός» κ. Δ. Δόλλης συνάντησε μέσα σε λίγη ώρα τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον. Οι συναντήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου που διοργανώνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας» μαθαίνω ότι ήταν το μήνυμα που ο κ. Ομπάμα ζήτησε από τον υφυπουργό Εξωτερικών να μεταφέρει προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Ως γνωστόν, τα λόγια δεν κοστίζουν.
***
Το μνημόνιο ενώνει την Αριστερά. Οπως είχε εμμέσως προαναγγείλει με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» στις 26 Φεβρουαρίου 2012 με τίτλο «Πρόταση εξουσίας από την Αριστερά», ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος ανέλαβε ιστορική πρωτοβουλία για την κοινή κάθοδο στις εκλογές των τριών κομμάτων της Αριστεράς με στόχο τη διεκδίκηση της εξουσίας. Μαθαίνω ότι την Παρασκευή το βράδυ ο κ. Κωνσταντόπουλος οργάνωσε με κάθε μυστικότητα στο σπίτι του γεύμα με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη, καθώς και του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκου Αλαβάνου. Στο «δείπνο των πέντε», το οποίο έγινε έπειτα από πολυήμερη προπαρασκευή και άπειρα τηλεφωνήματα, επικράτησε κλίμα συνεννόησης, καθώς η κυρία Παπαρήγα, η οποία ως σήμερα προέβαλλε τις περισσότερες αντιρρήσεις, φέρεται έτοιμη να άρει το «όχι» του Περισσού στις συνεργασίες μπροστά στον κίνδυνο εθνικής καταστροφής που σηματοδοτεί το δεύτερο μνημόνιο. Μου λένε ότι οι πέντε πολιτικοί της Αριστεράς, οι οποίοι έφαγαν φρέσκο ψάρι και χόρτα, φέρεται να συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι οι συνθήκες είναι τόσο καταλυτικές που οι παλαιές διχοτομήσεις δεν μπορούν να συντηρούνται. Θα ακολουθήσουν νέες επαφές εντός των επομένων ημερών και, αν όλα εξελιχθούν ομαλώς, τότε τα τρία κόμματα της Αριστεράς, τα οποία, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνουν μαζί πάνω από 35% του εκλογικού σώματος, θα κατέλθουν στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο και υποψήφιο πρωθυπουργό τον κ. Κωνσταντόπουλο. Θα είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που η Αριστερά θα έχει τόσες πιθανότητες να κερδίσει την πρώτη θέση, να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να επιδιώξει τη συνολική αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk