Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των ομολόγων

Ιστορικά, έπειτα από μια αναδιάρθρωση χρέους, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν (οι τιμές, δηλαδή, ανεβαίνουν) αντικατοπτρίζοντας την «ανάσα» χρόνου που έχει δοθεί στην υπερχρεωμένη χώρα ώστε να αναστρέψει το κλίμα και να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας. Η απόδοση των νέων δεκαετών ελληνικών ομολόγων της που δόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του χρέους ενισχύθηκε κατά 350 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κινούμενη στην περιοχή του 20%, δηλαδή οι τιμές τους υποχώρησαν.

Ιστορικά, έπειτα από μια αναδιάρθρωση χρέους, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν (οι τιμές, δηλαδή, ανεβαίνουν) αντικατοπτρίζοντας την «ανάσα» χρόνου που έχει δοθεί στην υπερχρεωμένη χώρα ώστε να αναστρέψει το κλίμα και να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας. Η απόδοση των νέων δεκαετών ελληνικών ομολόγων της που δόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του χρέους ενισχύθηκε κατά 350 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κινούμενη στην περιοχή του 20%, δηλαδή οι τιμές τους υποχώρησαν.
Στην περίπτωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων η αγορά υποδεικνύει σαφώς πως η αναδιάρθρωση δεν είναι επαρκής, σχολίασαν αναλυτές του Σίτι του Λονδίνου, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδυτές δεν θέλουν να πάρουν ελληνικό ρίσκο, μετά μάλιστα το «κούρεμα» που έχουν υποστεί και την ανταλλαγή των 22 παλαιών σειρών διαφορετικών ομολόγων που κατείχαν. Υπήρξαν πάντως και τεχνικοί λόγοι που είχαν να κάνουν με την προσωρινή απουσία μιας λειτουργικής αγοράς ελληνικών ασφαλίστρων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) που πυροδοτήθηκε από τους φόβους για ένα νέο πιστωτικό γεγονός. «Τα νέα ομόλογα στερούνται ρευστότητα, σε μια στιγμή μάλιστα που το πολιτικό ρίσκο βρίσκεται στα ύψη, καθώς μια ανατροπή των δεδομένων κατά την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις» παρατηρεί ο Αλ. Κύρτσης της UΒS.
«H επίτευξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αποτελεί πρόκληση ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση, όπως αποδεικνύεται από τις χαμηλές αποτιμήσεις των νέων ελληνικών ομολόγων» εκτίμησε και η Barclays, προβλέποντας πως τελικά θα υπάρξει η ανάγκη για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή και του επίσημου τομέα.
Καθώς το βάθος και η χρονική διάρκεια της ύφεσης εγείρουν πολλά ερωτήματα, οι εκλογές είναι πιθανόν να δημιουργήσουν νέες ανησυχίες, «αν έλθουν στην εξουσία πολιτικά κόμματα των οποίων η υποστήριξη για το ισχύον πρόγραμμα είναι αμφίβολη ή αν έχει αποτέλεσμα μια κατακερματισμένη Βουλή με αμφίβολη την ικανότητά της να εφαρμόσει τις ισχύουσες δεσμεύσεις». Επιπροσθέτως, μια σημαντική απόκλιση στο πρόγραμμα μπορεί να εντείνει τις ανησυχίες για ακόμη πιο δυσοίωνα σενάρια, όπως π.χ. πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Οι οικονομολόγοι Peter Hooper, Thomas Mayer και Michael Spencer και συνολικά η ομάδα των αναλυτών της Deutsche Bank που ολοκλήρωσαν την εβδομάδα αυτή την έκθεσή τους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παρατηρούσαν όσον αφορά την Ελλάδα ότι οι αμφιβολίες στην ικανότητα της χώρας να στηρίξει τα επίπεδα χρέους της παραμένουν. Μετά τις επικείμενες εκλογές ένας συνασπισμός ΝΔ – ΠαΣοΚ θα μπορούσε να στηρίξει το πρόγραμμα της χώρας με τους δανειστές της. Το σενάριο κινδύνου της αναφέρεται σε μια ασταθή εσωτερική πολιτική κατάσταση η οποία προκαλεί αμφιβολίες αναφορικά με την ικανότητα της χώρας να υποστηρίξει τη στρατηγική της «εσωτερικής υποτίμησης» της Ελλάδας.
Για τον Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup, ακόμη και μετά το «κούρεμα» η δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας παραπέμπει σε μη αποδεκτή πορεία, με αποτέλεσμα μια νέα αναδιάρθρωση χρέους αυτή τη φορά από τον επίσημο τομέα να θεωρείται πιθανή, ενώ υπολογίζει ακόμη και σήμερα τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε 50%.
Η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, που αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει τα δάνεια προς τους εταίρους της, όπως είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανέφερε ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor’s Moritz Kraemer. Πιθανόν «στον δρόμο της Ελλάδας να βρίσκεται μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, χωρίς να προχωράω σήμερα σε ακριβή εκτίμηση για το πότε αυτό θα συμβεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kraemer σε εκδήλωση της London School of Economics στο Λονδίνο.

Τι λέει η αγορά
* Οπως αναφέρεται πάντως στην αγορά, οι τράπεζες έχουν σταματήσει να προσφέρουν τιμές για τα νέα ομόλογα που έχουν λάβει οι πιστωτές της Ελλάδας στο πλαίσιο του PSI, λόγω της ρήτρας αναδρομικής ισχύος που περιλαμβάνουν τα νέα CDS και η οποία επιτρέπει ενεργοποίησή τους για πιστωτικό γεγονός που έχει λάβει χώρα εντός του τελευταίου διμήνου.
* Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοχοι των νέων ελληνικών πενταετών CDS μπορεί να απαιτήσουν την αναδρομική πληρωμή τους επικαλούμενοι το πιστωτικό γεγονός που κήρυξε για την Ελλάδα η Διεθνής Ενωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) στις 9 Μαρτίου, μετά την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI. O David Geen, γενικός σύμβουλος της ISDA, ανέφερε πως με βάση συζήτηση που είχε ο Οργανισμός με μετέχοντες της αγοράς η ρήτρα αναδρομικής ισχύος δεν αποτελεί στην πραγματικότητα σημαντικό ζήτημα αλλά διευκρίνισε ότι η ISDA σε κάθε περίπτωση εξετάζει αυτό το «ψεγάδι». Για τη Fitch πάντως η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μπορεί να αποδοθεί και στην προσωρινή απουσία μιας λειτουργικής αγοράς ελληνικών ασφαλίστρων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS). Η ρευστότητα στα συμβόλαια CDS για το κρατικό χρέος έχει υψηλό βαθμό συσχέτισης με τις αποδόσεις των υποκείμενων ομολόγων ιδίως σε περιόδους αναταράξεων, παρατηρεί.
Ζητούμενο για την αγορά η ισχυρή κυβέρνηση
Ανησυχία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας
Μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει, εκτιμά και η ING φοβούμενη ότι η χώρα θα συνεχίσει να υπολείπεται των δημοσιονομικών στόχων που έθεσε η τρόικα, καθώς τα αυστηρά μέτρα λιτότητας θα περιστείλουν έντονα την οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον, οι εκλογές παραμένουν ένας λόγος ανησυχίας, καθώς φαίνεται ότι τα παραδοσιακά κόμματα που υπέγραψαν τη συμφωνία διάσωσης ενδέχεται να μη διατηρήσουν την πλειοψηφία. Αλλα κόμματα στο μεταξύ κερδίζουν έδαφος, θέτοντας σε απειλή την εφαρμογή του προγράμματος.
Με άλλα λόγια, καταλήγει ότι «η κόπωση των Ελλήνων από τα μέτρα λιτότητας και η κόπωση των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης από τη χρηματοδότηση που παρέχουν μπορεί και να συμπέσουν σε κάποια χρονική στιγμή. Επομένως μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος μίας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και/ή της εξόδου της από το ευρώ θα επανέλθει».
«Χωρίς μία ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα, που θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα, μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο από το ευρώ παραμένει πιθανή» είπε στο Bloomberg ο κ. Αθ. Βαμβακίδης της Bank of America Merrill Lynch.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικό ρίσκο χρεοκοπίας παρά την αναδιάρθρωση του χρέους της, ανέφερε η Fitch αποδίδοντας την εκτίμησή της αυτή στα υψηλά επίπεδα των υποχρεώσεων και στις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις της χώρας.
Ενα βασικό μειονέκτημα που υπάρχει θεωρητικά στο πρόγραμμα προσαρμογής είναι σύμφωνα με τον κ. David Shairp της JP Morgan Asset Management ότι η «εσωτερική υποτίμηση» (κάτι που ίσως περιγράφεται καλύτερα ως πλήρης δημοσιονομική λιτότητα) που αποβλέπει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (με καθοδική πίεση του κόστους εργασίας και των τιμών) θα αυξήσει σημαντικά τον δείκτη χρέους λόγω των δυσμενών συνεπειών που συνεπάγεται η μειωμένη (ή αρνητική) ανάπτυξη για τα έσοδα από τη φορολογία.
Πιθανώς μεσοπρόθεσμα να χρειαστεί τελικά να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτίμησε και η Ernst & Young. Μια σειρά από προκλήσεις εξακολουθούν εξάλλου να δυσχεραίνουν την ομαλή επίλυση της κρίσης. «Η πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους αποδείχθηκε αργή, καθώς ακόμα και μετά το «κούρεμα» η σχέση χρέους – ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολα βιώσιμη για μια οικονομία που συνεχίζει να συρρικνώνεται» αναφέρει σχετικά.
Ο κίνδυνος της «κόπωσης λόγω λιτότητας», δηλαδή του ενδεχόμενου η Ελλάδα να χάσει την πολιτική βούληση να συνεχίσει την εφαρμογή σκληρών μέτρων, ενόψει μάλιστα την επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, παραμένει, υποστηρίζεται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk