Ενόσω ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο, ο Οσάμα μπιν Λάντεν πέρασε στο Πακιστάν τα εννέα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στη διάρκεια των οποίων άλλαξε πέντε σπίτια και έκανε άλλα τέσσερα παιδιά. Από αυτά τα δύο γεννήθηκαν σε κρατικό νοσοκομείο.

Τις πληροφορίες αυτές έδωσε σε πακιστανούς ανακριτές η πιο νέα από τις συζύγους του Μπιν Λάντεν.
Οι τρεις χήρες του έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ισλαμαμπάντ.

Τη Δευτέρα αναμένεται να τους απαγγελθούν κατηγορίες, όπως και σε δύο ενήλικες κόρες του, για παράνομη είσοδο στο Πακιστάν.
Αν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια.

Η κατάθεση της Αμάλ Αχμάντ Αμπντούλ Φατέχ, της 30χρονης συζύγου του Μπιν Λάντεν, δίνει λεπτομέρειες για τη ζωή της οικογένειας του ηγέτη της Αλ-Κάιντα στα χρόνια πριν από την έφοδο των αμερικανών κομάντο, τον Μάιο του 2011, στην οποία σκοτώθηκε ο ίδιος σε ηλικία 54 ετών.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία σύζυγοι, η Χαρία Χουσεΐν Σαμπίρ και η Σιχάμ Σαρίφ, αμφότερες υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας, αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους ανακριτές. Αλλά η Φατέχ, η οποία τραυματίστηκε στην έφοδο που σκότωσε τον άνδρα της, μίλησε.

Σύμφωνα με τους «New York Times», που επικαλούνται πηγές από την ανάκριση, η πιο νέα από τις συζύγους είπε ότι συμφώνησε να γίνει γυναίκα του Μπιν Λάντεν το 2000, επειδή «επιθυμούσε να παντρευτεί έναν μουτζαχίντ» (σ.σ. μουσουλμάνο μαχητή για το τζιχάντ, τον ιερό πόλεμο). Πήρε το αεροπλάνο για το Καράτσι τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, και λίγους μήνες αργότερα πέρασε στο Αφγανιστάν, για να ζήσει με τον Μπιν Λάντεν και άλλες δύο συζύγους του στη βάση του, σε ένα αγρόκτημα, έξω από την Κανταχάρ.

Οι επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου ανάγκασαν την οικογένεια του Μπιν Λάντεν να «σκορπιστεί». Εκείνη επέστρεψε στο Καράτσι με τη νεογέννητη κόρη της Σάφια, όπου έμειναν για εννέα μήνες. Εκεί άλλαξαν σπίτια περί τις επτά φορές.
Η Φατέχ είπε ότι έφυγε από το Καράτσι μετά τον Ιούνιο του 2002 και πήγε στην Πεσαβάρ, όπου την περίμενε ο άνδρας της.

Εκείνη την εποχή, οι έρευνες των αμερικανών είχαν στραφεί στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο Μπιν Λάντεν πήρε μαζί του την οικογένειά του σε ορεινές περιοχές του βορειοδυτικού Πακιστάν – αλλά όχι στην περιοχή των φυλών, όπου είχε επικεντρωθεί η προσοχή των Δυτικών.

Το 2003 μετακόμισαν στο Χαριπούρ, μια μικρή πόλη που βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο Ισλαμαμπάντ, όπου έμειναν σε ένα νοικιασμένο σπίτι για δύο χρόνια.

Εκεί η Φατέχ γέννησε ένα κορίτσι, την Αάσια το 2003, και ένα αγόρι, τον Ιμπραήμ, το 2004. Και οι δύο τοκετοί έγιναν σε τοπικό δημόσιο νοσοκομείο, όπου η Φατέχ είχε δώσει ψεύτικο όνομα.

Τελικά, στα μέσα του 2005, ο Μπιν Λάντεν και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Αμποταμπάντ, κοντά στο Χαριπούρ, όπου η Φατέχ γέννησε άλλα δύο παιδιά, τη Ζαϊνάμπ το 2006 και τον Χουσεΐν το 2008.