Υπέρ των γενόσημων φαρμάκων τάσσονται οι έλληνες γιατροί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη, σε εκδήλωση, με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για τα γενόσημα: μία απόπειρα επιστημονικής προσέγγισης», οι οκτώ στους δέκα γιατρούς τα αποδέχονται από άποψη ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Α. Δημόπουλος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών, θα συζητηθεί η μείωση της τιμής των γενόσημων στο 40% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων και η αύξηση της χρήσης τους κατά 50%. Ωστόσο, ανέφερε ότι «η χρήση των γενοσήμων δεν έχει νόημα χωρίς την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θ. Αμπατζόγλου εμφανίστηκε θετικός στη χρήση γενοσήμων, υπό τον όρο ότι πληρούν το τρίπτυχο ασφάλεια – αποτελεσματικότητα – ποιότητα.
Θετικός στη χρήση γενοσήμων είναι και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχ. Βλασταράκος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι 75.000 γιατροί έχουν συμβάλει στο πρόβλημα που παρατηρείται με τη λειτουργία του συστήματος Υγείας.
Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κ. Κυρ. Σουλιώτης ζήτησε να τηρήσουμε για πρώτη φορά ως κράτος τους προϋπόλογισμούς.
Αναφερόμενος στις τιμές των φαρμάκων, είπε πως οι παρεμβάσεις στις τιμές έδωσαν ό,τι μπορούσαν να δώσουν.
Τώρα _ πρόσθεσε _ απαιτείται η καθιέρωση κινήτρων στους γιατρούς και τους ασθενείς.