Ο άξονας Ισραήλ Κύπρος Ελλάδα «μπορεί να παράσχει μία άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή», όσον αφορά την ενέργεια, βεβαίωσε από το βήμα του Economist, ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας κ. Ούζι Λαντάου.

Ο κ. Λαντάου επεσήμανε ότι η κοινή παρουσία των υπουργών των τριών χωρών στο συνέδριο για την ενέργεια υπογραμμίζει τη βούληση για συνεχιζόμενη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος «αποτελεί σημείο- κλειδί για τις σχέσεις των τριών χωρών».

Οσον αφορά τις εξαγωγές του φυσικού αερίου και πώς μπορεί αυτό να γίνει, ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ύπαρξης μία μονάδας για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Κύπρο, καθώς και μία εναλλακτική λύση που έχει ήδη συζητηθεί και αφορά στη σύνδεση «μέσω αγωγών φυσικού αερίου από κάποια κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα και βεβαίως από την Ελλάδα με την Ευρώπη», είπε συγκεκριμένα με τη σημείωση ότι «όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται υπό συζήτηση»

Οι Ισραηλινοί, πιστεύουν και το ανακοίνωσαν και στο συνέδριο του Economist, ότι «η λεκάνη της Μεσογείου» (χωρίς να προσδιορίζουν γεωγραφικά το μέγεθος ή τις χώρες) περιλαμβάνει περισσότερα από 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 40% των οποίων αφορά στο Ισραήλ και απεύθυναν έκκληση προς τον δυτικό κόσμο «να απαγκιστρωθεί από τις επενδύσεις πετρελαίου».
Στο μεταξύ πληροφορίες από τη Ρώμη και το Λονδίνο αναφέρουν ότι στις αρχές του 2013 θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου. Σχετική ανακοίνωση έγινε και στο συνέδριο του Economist.
Αν και η κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στο οποίο προσβλέπουν όλα τα εναλλακτικά σχέδια αγωγών του λεγόμενου Νοτίου Διαδρόμου (μέσω, δηλαδή Τουρκίας και Βαλκανίων προς την Ευρώπη) αποκλείει τον ελληνοϊταλικό αγωγό από περαιτέρω διαπραγματεύσεις, η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison που συμμετέχουν στην κοινοπραξία (με την ονομασία «Ποσειδών») κρατούν ανοικτό το θέμα για συνεργασία.