Το διακύβευμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών σε σχέση με την πορεία της χώρας στην ιστορικής κρισιμότητας φάση που διανύει, έθεσε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία ο πολίτης σε λίγες εβδομάδες να τοποθετηθεί όχι μόνον με κριτήριο τις τοπικές διευθετήσεις και στην βάση ενός ξεπερασμένου παλαιοκομματισμού μικρού βεληνεκούς, αλλά με την διορατικότητα και προοπτική που επιβάλλουν οι περιστάσεις».

Στην πρώτη τοποθέτησή του στην Βουλή από τότε που εξελέγη πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε προς τα κόμματα και κυρίως προς την ΝΔ και τον κ. Αντ. Σαμαρά πως «αν κάποιοι παραμένουν περιχαρακωμένοι στα όρια του στενού κομματισμού και διεκδικούν τους δικούς τους ανεμόμυλους, τους παρακολουθούμε με συμπάθεια αλλά τους λέμε να συνέλθουν και να αντιληφθούν ποια είναι η πραγματικότητα της χώρας και του κόσμου». Ενώ πρόσθεσε: «Για να αλλάξεις την πραγματικότητα πρέπει να την αντιληφθείς».

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε παράλληλα τις προτεραιότητες για μια εθνική στρατηγική διαχείρισης της κρίσης και εξόδου από αυτήν. «Η εθνική στρατηγική συνδέεται με την αγωνία του κάθε Έλληνα, κάθε μισθωτού, συνταξιούχου, ανέργου, επιχειρηματία αν οι θυσίες του, που μας παραχώρησε να διαχειριστούμε πραγματικά, θα προστατευθούν ή αν με αλόγιστο και ανιστόρητο τρόπο μπορεί όλα αυτά να καταστραφούν και το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας να είναι ξανά, για πολλοστή φορά, το πολιτικό πρόβλημα», υπογράμμισε.

Εθνικό κεφάλαιο οι σκληρές θυσίες του λαού

Αναφερθείς στις θυσίες των ελλήνων πολιτών, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε: «Χρειάζεται τώρα να θέσουμε τον επόμενο στρατηγικό στόχο -που μέχρι τώρα ήταν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη- και να δούμε αυτό το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που έχουν δημιουργήσει οι θυσίες του ελληνικού λαού πώς μπορούμε να το προστατέψουμε και να μην το χαραμίσουμε στο βωμό μιας μυωπικής προσέγγισης που τείνει να επικρατήσει στο δρόμο προς τις εκλογές».

Μάλιστα έκανε λόγο για «ανεπάρκεια και αδυναμία των πολιτικών κομμάτων και ηγεσιών να μιλήσουν με ευθύ και ειλικρινή τρόπο και να πουν στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να οδηγηθούμε στην οριστική έξοδο από την κρίση, στην αυτόνομη Ελλάδα και στην αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας». «Αυτός είναι ο σύγχρονος πατριωτισμός», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας την σημασία ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και ανόρθωσης.

Αυτοδύναμη Ελλάδα

«Τώρα πρέπει να δούμε ποια είναι η νέα προοπτική που μπορούμε να διανοίξουμε για τη χώρα μέσα στην Ευρώπη, που είναι η μοναδική επιλογή, η μόνη υπεύθυνη, ρεαλιστική και ασφαλής στρατηγική», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρότεινε να «να μετατρέψουμε το Μνημόνιο σε μια ενδογενή εθνική στρατηγική που θα μας επιτρέπει να αποκτήσουμε ξανά την θέση μας στην Ευρώπη και τον κόσμο». «Να το μετατρέψουμε σε ένα ισχυρό μοχλό για να αποκτήσει η Ελλάδα προοπτική, ασφάλεια και σταθερότητα», πρόσθεσε εξηγώντας ότι «ασφάλεια σημαίνει προστασία απέναντι στο έγκλημα, οικονομική και κοινωνική ασφάλεια, ανάσχεση της ύφεσης για να μπορείς να ξαναποκτήσεις ελπίδα, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη».

Ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε σε περίοδο κρίσης όλες τις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες» σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, προέκρινε το ζήτημα της ανάπτυξης «όχι ως ρητορικής», αλλά ως «σχεδίου συγκεκριμένων δράσεων για μια αυτοδύναμη Ελλάδα».