Πενήντα ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι Ομπάμα, Μεντβέντεφ και Σαρκοζί, παίρνουν μέρος, από σήμερα Δευτέρα, στην διάσκεψη της Σεούλ για την «διασφάλιση του πυρηνικού υλικού και των εγκαταστάσεων από τους τρομοκράτες».

Πρόκειται για την δεύτερη παγκόσμια διάσκεψη με το ίδιο θέμα. Η πρώτη έγινε στην Ουάσιγκτον το 2010 με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πέραν μιας διακήρυξης που υπογράμμιζε την απειλή των τρομοκρατών, επέκρινε το Ιράν για τον πυρηνικό προσανατολισμό της πολιτικής του και διατύπωνε ευχή να περιοριστούν τα πυρηνικά προγράμματα.
Ούτε στην Σεούλ πρόκειται να ληφθεί καμιά ουσιαστική απόφαση και τα σχόλια του διεθνούς Τύπου όπως και οι αναλύσεις των ειδικών καταλήγουν στη διαπίστωση ότι καμιά πυρηνική δύναμη δεν είναι διατεθειμένη να περιορίσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της και πολύ περισσότερο να το καταστρέψει. Ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ότι την τελευταία διετία αυξήθηκε σημαντικά ο κίνδυνος να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών πυρηνικό υλικό, ακόμη και πυρηνικά όπλα.
Με την ευκαιρία η γραμματεία της διάσκεψης κυκλοφόρησε, μεταξύ άλλων, πίνακα των «επίσημων και ανεπίσημων» πυρηνικών χωρών και την σχετική πυρηνική πολιτική τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από σειρά συμφωνιών με την Σοβιετική Ενωση και με την Ρωσία -πολλές από τις οποίες έμειναν νεκρές είτε παραβιάστηκαν και από τις δυο πλευρές – περιορίστηκαν σε 5.113 πυρηνικές κεφαλές και διατηρούν άλλα 200 τακτικά πυρηνικά όπλα στην Τουρκία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία.
Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας άρχισε να δημιουργείται το 1949 και σήμερα διαθέτει περίπου 2.660 πυρηνικές κεφαλές και 128 τόνους (διαπιστωμένο) πυρηνικό υλικό για την κατασκευή τουλάχιστον 660 βομβών.
Η Κίνα άρχισε να δημιουργεί πυρηνικό οπλοστάσιο το 1955, δεν έχει ανακοινώσει ποτέ το είδος και την ποσότητα που διαθέτει αλλά η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ υπολογίζει ότι έχει 16 τόνους πυρηνικό υλικό και όχι λιγότερες από 650 πυρηνικές βόμβες.
Η Γαλλία πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή το 1960. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές και άλλα 290 πυρηνικά όπλα στα νέου τύπου υποβρύχιά της.
Η Βρετανία άρχισε να περιορίζει μονομερώς το πυρηνικό οπλοστάσιό της στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και σήμερα διαθέτει περίπου 180 στρατηγικές κεφαλές, οι περισσότερες από τις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν σε πυραύλους υποβρυχίων.
Η Ινδία εισήλθε στην ομάδα των πυρηνικών χωρών το 1974 με την περιβόητη «ειρηνική πυρηνική έκρηξη» – για εκφοβισμό του Πακιστάν. Εκτοτε κατασκεύασε ένα σχετικά μικρό αριθμό πυρηνικών όπλων και σήμερα διαθέτει όχι περισσότερα από 80.
Το Πακιστάν, για να αντιμετωπίσει την πυρηνική Ινδία και με την τεχνική βοήθεια της Αμερικής μπήκε στον πυρηνικό χορό στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και σήμερα διαθέτει 90-110 πυρηνικές βόμβες εγκαταστημένες σε περισσότερες από 16 βάσεις.
Η Βόρεια Κορέα με άκρα μυστικότητα έγινε πυρηνική δύναμη στην δεκαετία του ’80, διαθέτει τουλάχιστον 12 πυρηνικές βόμβες, επανειλημμένα δήλωσε ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμα παραγωγής αλλά σύντομα το ενεργοποιεί πάλι.
Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα αλλά αρνείται να το παραδεχθεί, αν και δεν το διαψεύδει. Πιστεύεται ότι διαθέτει 100-300 πυρηνικές κεφαλές και ανάλογης εμβέλειας πυραύλους.