Θέλετε ένα υγιεινό σνακ; Φάτε ποπ κορν ! Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το ποπ κορν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες – ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες – από ό,τι πολλά φρούτα και λαχανικά.

Περισσότερες πολυφαινόλες από τα φρούτα

Συγκεκριμένα η ποσότητα πολυφαινολών στο ποπ κορν ήταν ως και 300 mg ανά μερίδα σε σύγκριση με 114 mg ανά μερίδα στο γλυκό καλαμπόκι και 160 mg που ήταν η μέση περιεκτικότητα των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών στα φρούτα. Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σκράντον στην Πενσυλβάνια η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στο Σαν Ντιέγκο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Τζο Βίνσον, αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά περιέχουν 90% νερό με αποτέλεσμα οι πολυφαινόλες να διαλύονται μέσα σε αυτό, ενώ στο ποπ κορν το οποίο περιέχει μόλις 4% νερό η συγκέντρωση πολυφαινολών είναι πολύ μεγαλύτερη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα επίπεδα πολυφαινολών του ποπ κορν που μέτρησαν οι ερευνητές ήταν παρόμοια με εκείνα των ξηρών καρπών και 15 φορές μεγαλύτερα από εκείνα στα τσιπς που γίνονται από δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οι επιστήμονες είδαν επίσης ότι οι φλούδες του ποπ κορν – εκείνα τα ενοχλητικά κομμάτια που κολλούν ανάμεσα στα δόντια – περιέχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πολυφαινολών και φυτικών ινών. «Το ποπ κορν είναι το μόνο σνακ που αποτελείται κατά 100% από μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως. Όλα τα άλλα δημητριακά είναι επεξεργασμένα ενώ περιέχουν και άλλα συστατικά. Το ότι ονομάζονται όλα αυτά τα προϊόντα ‘ολικής αλέσεως’ σημαίνει απλώς ότι περιέχουν δημητριακά ολικής αλέσεως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 51% του προϊόντος. Μια μερίδα ποπ κορν όμως παρέχει περισσότερο από το 70% της ημερήσιας πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως» είπε ο δρ Βίνσον και συμπλήρωσε ότι το μέσο άτομο καταναλώνει μόνο μισή μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα και έτσι το ποπ κορν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό με έναν πολύ υγιεινό και απολαυστικό τρόπο.

Προτίμηση στο «σπιτικό» ποπ κορν

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο ερευνητής, τα οφέλη του ποπ κορν ισχύουν μόνο όταν το σνακ δεν είναι «εμπλουτισμένο» με πολύ βούτυρο και αλάτι. Ο δρ Βίνσον συνέστησε να αποφεύγεται η κατανάλωση ποπ κορν που ετοιμάζεται σε φούρνο μικροκυμάτων και να προτιμάται το «σπιτικό» ποπ κορν που φτιάχνεται σε κατσαρόλα με λάδι. «Περίπου το 43% του ποπ κορν του φούρνου μικροκυμάτων αποτελείται από λιπαρά σε σύγκριση με 28% εάν μαγειρέψετε μόνοι σας το ποπ κορν με λάδι σε κατσαρόλα».

Και βέβαια, ο ερευνητής τόνισε ότι η κατανάλωση ποπ κορν δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία ώστε να «εξοστρακιστούν» τα φρούτα και τα λαχανικά από τη διατροφή. Εξήγησε ότι το ποπ κορν δεν περιέχει βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά και τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.