Η επείγουσα διαδικασία, με την οποία ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Βορίδη για τα ταξί, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες κλπ., πυροδότησε αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου του (συγκυβερνώντος) ΠαΣοΚ.

Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο της υπουργού Ανάπτυξης κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, το οποίο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αύριο, Τρίτη 27 Μαρτίου επίσης με επείγουσα διαδικασία προκειμένου και τα δύο νομοσχέδια να έχουν ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή «την επόμενη εβδομάδα», σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κυρία Βάσω Παπανδρέου.

Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης έκανε λόγο για απαράδεκτη κοινοβουλευτική διαδικασία αποδίδοντας στην κυβέρνηση «πρεμούρα εκτός δεσμεύσεων και υποχρεώσεών μας από τα μνημόνια, να φέρουν σειρά ρυθμίσεων».

Πρότεινε μάλιστα στην κυρία Παπανδρέου να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και να απευθυνθεί στους παραπάνω υπουργούς ώστε να διευκρινίσουν «ποιες είναι οι μνημονιακές υποχρεώσεις» οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν και μόνον αυτές.

Ο ίδιος τόνισε ότι «πολύ μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων που έρχονται τελευταία στιγμή, ΄΄κλείνουν το μάτι΄΄ σε σειρά κοινωνικών κατηγοριών» και ζήτησε να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις πλην των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων της.

Αλλά και ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Κ. Γείτονας έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρακτική» από πλευράς κυβέρνησης και συμπαρατάχθηκε με την άποψη ότι από τα δύο νομοσχέδια πρέπει να μείνουν μόνον οι διατάξεις για τις οποίες υπάρχει μνημονιακή δέσμευση και οι άλλες να ψηφιστούν από την επόμενη Βουλή.

Ενώ άλλος ένας πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, ο κ. Ι. Διαμαντίδης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο και υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών «γίνονται ρουσφέτια και τακτοποιήσεις υπουργών», ζητώντας «να τελειώνει αυτή η ιστορία».

Από την πλευρά της η κυρία Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες «εξπρές» αποτελούν ένα πρόβλημα, ωστόσο σημείωσε ότι «υπάρχει ένα μνημόνιο που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012». «Είναι μνημονιακή υποχρέωση αν και εγώ δεν το ψήφισα το μνημόνιο», είπε απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΠαΣοΚ που αντιδρούσαν.

«Προσβλητική και γελοία» χαρακτήρισε την διαδικασία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή υποδεικνύει την προχειρότητα και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Βολές κατά υπουργών εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης, λέγοντας ότι «υπάρχουν υπουργοί που πρέπει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά και να την κάνουν γρήγορα». «Και ο νοών νοείτω. Αυτοί που όταν ήταν σε άλλο κομματικό σχηματισμό καυτηρίαζαν τέτοιες πρακτικές και τώρα που διακατέχονται από νεοφιλελεύθερες απόψεις τις αποδέχονται», είπε «φωτογραφίζοντας» τον κ. Βορίδη.

Ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές ο Μ. Βορίδης
Απαντώντας στις βολές ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι το 90% των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου έχει να κάνει με το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας και η επείγουσα διαδικασία είναι ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών. Ενώ όσον αφορά τα πυρά Ροντούλη είπε ότι «τα περί βρώμικων και καθαρών δουλειών τα αντιπαρέρχομαι ως ασήμαντα».

«Σε συνθήκες κρίσης και πίεσης υπάρχει ανάγκη το κοινοβουλευτικό έργο να παράγεται σε σύντομους χρόνους», διευκρίνισε, ενώ σχετικά με την επίμαχη ρύθμιση για τα ταξί είπε ότι «η προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης κάλυψε τις απαιτήσεις για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων». «Υπήρχαν αντιλήψεις που έλεγαν ότι μόνο με έναν τρόπο πρέπει να γίνει η απελευθέρωση. Δεν είναι καθόλου έτσι», σημείωσε, αναφέροντας ότι η εν λόγω ρύθμιση κινείται στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας αλλά βρίσκεται σε συνάρτηση με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Μάλιστα σε συζήτηση που είχε ο κ. Βορίδης με τους δημοσιογράφους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει δεκτές βελτιωτικές προτάσεις. Όπως είπε, θα μελετήσει τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι και θα φέρει σχετικές αλλαγές.