Στη Γαλλία τον αποκαλούν «τρελό με τον Θεό» («fou de Dieu»). Στην πράξη όμως κινδυνεύει να αποδειχθεί «τρελός με τη Δεξιά» γιατί οι επτά δολοφονίες που διέπραξε ο Μοχάμεντ Μεράχ στην Τουλούζη – προτού τον σκοτώσουν οι ειδικές δυνάμεις την Πέμπτη ύστερα από πολιορκία 32 ωρών – στρέφουν την προεκλογική ατζέντα προς τα δεξιά. Και ενισχύουν τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί προσφέροντάς του σαν «δώρο» λίγους πόντους στις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου. Η οικονομία περνάει σε δεύτερο πλάνο, ο «νόμος και η τάξη» και η «ισλαμοποίηση της γαλλικής κοινωνίας» επανέρχονται στην ατζέντα.
Ενας άνθρωπος κράτησε σε αγωνία ολόκληρη τη Γαλλία επί 10 ημέρες. Οταν έγινε γνωστό ότι ο δράστης των επτά δολοφονιών – τριών στρατιωτών και τεσσάρων εβραίων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά – ήταν ένας φανατικός μουσουλμάνος, τα επιτελεία των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές άρχισαν να καταγράφουν υπερωρίες για να εξετάσουν πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση προς όφελός τους.
Ο Σαρκοζί και η υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σπεύδουν να πλειοδοτήσουν σε μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των Γάλλων έναντι της ισλαμιστικής απειλής. Ο πρόεδρος βρέθηκε στο στοιχείο του. Από εκεί που ήταν σε αμυντική θέση, προσπαθώντας να ανακτήσει τη χαμένη δημοτικότητά του, του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει τον αγαπημένο του ρόλο: εκείνο του δυναμικού προέδρου που δίνει λύσεις στα προβλήματα.
Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν τον αλγερινής καταγωγής Μεράχ, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, δεν κατάφεραν να διακρίνουν την απειλή που συνιστούσε για την ασφάλεια της χώρας. Το ερώτημα αυτό ίσως το βρει μπροστά του ο Σαρκοζί, ο οποίος προς το παρόν τονίζει την επιτυχία της αστυνομικής επιχείρησης.
Η Λεπέν έχει ξεσπαθώσει εναντίον του λεγόμενου «πράσινου φασισμού» – από το χρώμα του Ισλάμ. Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου θεωρεί ότι τα γεγονότα της Τουλούζης δικαιώνουν τη γραμμή της ότι η Γαλλία έχει παραδοθεί άνευ όρων στους μουσουλμάνους και στο κρέας «χαλάλ» (ακόμη και μ’ αυτό τα έβαλε).
Για τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Από τη μια, δεν μπορεί να μην υποσχεθεί κάτι και αυτός για την ασφάλεια. Από την άλλη, αν το στρίψει πολύ προς τα δεξιά, κινδυνεύει να διώξει πολλούς από τους ψηφοφόρους του προς πιο αριστερά κόμματα. Το μακελειό της Τουλούζης φέρνει στη μνήμη των υποψηφίων την πολύνεκρη επίθεση της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη, τον Μάρτιο του 2004, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ο δεξιός υποψήφιος Χοσέ-Μαρία Αθνάρ έχασε αναπάντεχα επειδή δεν χειρίστηκε σωστά το ζήτημα.
Μαριέτ Σινό, διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών
«Ο Σαρκοζί παίζει το χαρτί της συσπείρωσης» «Το τραγικό αυτό γεγονός έχει ήδη επηρεάσει πολύ την προεκλογική εκστρατεία» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» η Μαριέτ Σινό, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και διευθύντρια Ερευνών στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών). Η πρώτη και πιο άμεση επίπτωση ήταν ότι η εκστρατεία ανεστάλη όσο διαρκούσε το θρίλερ της Τουλούζης. Στη διάρκεια αυτών των ημερών «ο πρόεδρος Σαρκοζί ήταν πανταχού παρών στα μέσα ενημέρωσης για να παίξει το χαρτί της συσπείρωσης».
«Ο Σαρκοζί παίζει το χαρτί της συσπείρωσης» «Το τραγικό αυτό γεγονός έχει ήδη επηρεάσει πολύ την προεκλογική εκστρατεία» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» η Μαριέτ Σινό, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και διευθύντρια Ερευνών στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών). Η πρώτη και πιο άμεση επίπτωση ήταν ότι η εκστρατεία ανεστάλη όσο διαρκούσε το θρίλερ της Τουλούζης. Στη διάρκεια αυτών των ημερών «ο πρόεδρος Σαρκοζί ήταν πανταχού παρών στα μέσα ενημέρωσης για να παίξει το χαρτί της συσπείρωσης».
Η κυρία Σινό εξηγεί ότι «ως τώρα ο Φρανσουά Ολάντ ήταν εκείνος που έπαιζε το χαρτί της συσπείρωσης για να φύγει ο Σαρκοζί. Ο πρόεδρος όμως άδραξε την ευκαιρία και καλεί τους Γάλλους να συσπειρωθούν «σε μια τόσο τραγική στιγμή» εναντίον της ισλαμικής απειλής, του τζιχάντ και ούτω καθ’ εξής. Για τον πρόεδρο είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να πλασαριστεί ως ο πατέρας του έθνους που προστατεύει όλους τους πολίτες από τον κίνδυνο του ισλαμισμού και όλους τους άλλους κινδύνους. Ο ρόλος αυτός ταιριάζει γάντι στον Σαρκοζί».
Μας αναφέρει την τελευταία δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Μαρτίου (όταν ο Μερά είχε ήδη σκοτώσει τους τρεις στρατιώτες ενώ τη Δευτέρα σκότωσε και τους τέσσερις εβραίους). «Βλέπουμε ότι στον πρώτο γύρο ο Σαρκοζί ανέβηκε δύο πόντους και πέρασε πρώτος με 30% ενώ ο Ολάντ δεύτερος με 28%». Η κυρία Σινό θεωρεί ότι «ήδη διαφαινόταν η άνοδος του Νικολά Σαρκοζί αλλά τα γεγονότα της Τουλούζης την επέσπευσαν» διότι έδειξαν στους Γάλλους που ανησυχούν για την ασφάλεια ότι «ο πρόεδρος ξέρει να κινεί αποτελεσματικά την αστυνομία».
«Στον δεύτερο γύρο τα ποσοστά παραμένουν απαράλλαχτα – δηλαδή, 54% ο Ολάντ και 46% ο Σαρκοζί» προσθέτει εκτιμώντας ότι η διαφορά στον γύρο αυτόν είναι τόσο μεγάλη που πολύ δύσκολα ανατρέπεται.
Η κυριότερη επίπτωση της αναπάντεχης αυτής εξέλιξης στην προεκλογική εκστρατεία είναι ότι επανέφερε στο κέντρο της το θέμα της ασφάλειας. «Το θέμα αυτό επανήλθε δυναμικά και θα παραμείνει μέχρι τέλους ανάμεσα στα σημαντικά στοιχήματα της προεκλογικής εκστρατείας. Ως σήμερα στην ασφάλεια αναφέρονταν κυρίως το δεξιό UMP και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν». Ηδη το Εθνικό Μέτωπο έχει αρχίσει να καταγγέλλει ότι έγιναν λάθη που έδωσαν την ευκαιρία σε έναν ισλαμιστή να κάνει άνω κάτω τη Γαλλία.
«Από τώρα και στο εξής θα πιάσει το θέμα της ασφάλειας και η Αριστερά, η οποία κατηγορείται ότι είναι πολύ «μαλακή» στο θέμα αυτό επειδή ήταν αντίθετη στην απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας» εκτιμά η κυρία Σινό. «Η Λεπέν ήδη ζητεί να διοργανωθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι Γάλλοι αν επιθυμούν να επανέλθει η θανατική ποινή στη χώρα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ