Το προσωρινό «μπλοκάρισμα» του συζητούμενου διακανονισμού ανάμεσα στο ΔΕΣΜΗΕ και στις εταιρείες Energa και Hellas Power έχει προκαλέσει η προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να φέρει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που απασχολεί τη ΔΕΗ.
Και τούτο διότι εν όψει της ρύθμισης έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες επιστροφής προς τις εταιρείες των 80 εκατ. ευρώ βάσει της γνωστής απόφασης του ΣτΕ που έκρινε παράνομη την επιβολή των ΥΚΩ.
Υπενθυμίζεται ότι με την 469/2012 απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε ότι η επιβάρυνση των επιχειρήσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές ΥΚΩ, το αντάλλαγμα των οποίων αποδίδεται στη ΔΕΗ, είναι παράνομη και ακυρώθηκαν οι σχετικές πράξεις επιβολής τους για τα έτη 2009 και 2010. Και αυτό γιατί, όπως δέχθηκε το ΣτΕ, η Ελλάδα διατηρεί κατά παράβαση των σχετικών ορισμών της Οδηγίας 2003/54/ΕΚ το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, υπέρ των οποίων ιδίως έχουν τεθεί οι ΥΚΩ αυτές. Αντίστοιχη αίτηση ακύρωσης με όμοιο περιεχόμενο εκκρεμεί στο ΣτΕ για τις ΥΚΩ του 2011.
Μετά την παραπάνω ακυρωτική απόφαση το Δημόσιο οφείλει να επιστρέψει στις εταιρείες που προσέφυγαν στο ΣτΕ και μόνο σε αυτές τα σχετικά ποσά που κατέβαλαν για τις ΥΚΩ των αντίστοιχων ετών. Αντ’ αυτού το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αποφύγει την επιστροφή από τη ΔΕΗ των ποσών που αυτή έχει παρανόμως εισπράξει με τη μορφή των ΥΚΩ, ετοιμάζει τροπολογία νόμου σύμφωνα με την οποία η επιβολή των ΥΚΩ θα μετονομασθεί «φορολογική υποχρέωση» των επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με αναδρομική ισχύ.
Πάντως νομικές πηγές υποστηρίζουν ότι η περίπτωση της απόφασης του ΣτΕ για τις δύο εταιρείες δεν έχει καμία σχέση με δικαιώματα πελατών έναντι της ΔΕΗ. Λένε δηλαδή ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία βάση στο να εγερθούν αξιώσεις πελατών της ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία δεν υποχρεούται να καταβάλει στους πελάτες της τις ΥΚΩ που λογιστικά και μόνο ανέγραφε στους λογαριασμούς της, διότι δεν προσέθετε τη δαπάνη αυτή, όπως είχε το δικαίωμα από τον νόμο, στην τιμή της κιλοβατώρας.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπόλοιποι προμηθευτές κατέβαλλαν στο ΔΕΣΜΗΕ τις χρεώσεις ΥΚΩ που τις εισέπραττε η ΔΕΗ. Αυτά τα ποσά είναι για τις δύο εταιρείες, Energa και Hellas Power, τα 80 εκατ. ευρώ για τα οποία απεφάνθη το ΣτΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ