Κάλπες στις 29 Απριλίου ή το αργότερο μια εβδομάδα μετά στις 6 Μαϊου προβλέπει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, προτάσσει το στόχο της αυτοδυναμίας και διαχωρίζει τη συγκυβέρνηση που θέλει το ΠαΣοΚ από την εθνική συνεννόηση που επιζητεί ο ίδιος την επομένη των εκλογών.

Με τηλεοπτική του συνέντευξη που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1 το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Σαμαράς, ξεκινώντας και τις δημόσιες παρεμβάσεις του μέσω των ΜΜΕ ενόψει των εκλογών, εξήγησε το λόγο που θέλει αυτοδυναμία.

Ο κ. Σαμαράς έθεσε και το δίλημμα των εκλογών μεταξύ σταθερότητας κυβερνητικής ή αστάθειας. «Το δίλημμα, με συγχωρείται, είναι πολύ απλό, θέλεις σταθερότητα; Θέλεις κάποιον ο οποίος θα σε οδηγήσει αποφασισμένος να τα κάνει ό,τι πρέπει μπροστά; Ή θέλεις να πάμε στην αστάθεια και να υπάρχει μια από τα ίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προβλέπω (σσ. εκλογές) 29 Απριλίου, το πολύ, να πάει μια βδομάδα αργότερα» είπε χαρακτηριστικά στο δημοσιογράφο κ. Δ. Κοτταρίδη και υπεραμύνθηκε της ανάγκης να έχει η Ν.Δ. αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι κατανοεί την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας και είπε πως ο μόνος τρόπος να υπάρξει εκτόνωση είναι μέσω των εκλογών.

«Το ΠαΣοΚ θέλει συγκυβέρνηση. Και θέλει συγκυβέρνηση για να σωθεί το ίδιο, όχι για να σωθεί η χώρα. Εγώ θέλω εθνική συνεννόηση. Συνεννόηση με όλους. Είναι αναγκαία. Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα, εγώ θα θελήσω να αγκαλιάσω το σύνολο του κόσμου, γιατί δεν είναι το ζήτημα το αυριανό θέμα ενός κόμματος, είναι θέμα ενός Έθνους, είναι θέμα του τόπου μας» τόνισε με έμφαση ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι για να μπορέσει μια κυβέρνηση και να πετύχει τη συνεννόηση και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα προβλήματα, πρέπει να έχει «λυμένα», όπως είπε, τα χέρια της. «Δεν μπορώ να είμαι εξαρτημένος από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Γι’ αυτό και ζητάμε την αυτοδυναμία. Πρέπει, δηλαδή, να έχω τη δυνατότητα με τόλμη, με αποφασιστικότητα, χωρίς γραφειοκρατίες, γιατί η Ελλάδα βιάζεται, να μπορώ να παίρνω αποφάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς ζητούμε την αυτοδυναμία» σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως υπάρχει κυβέρνηση ειδικού σκοπού και όχι παντός σκοπού και η Ν.Δ. θα ψηφίσει μόνο ότι αποτελεί, μέχρι τις εκλογές, συμβατική υποχρέωση και διευκρίνισε: «Τίποτα άλλο. Απολύτως τίποτα. Σε αυτό βάζω ένα τέρμα».
Επίσης, ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην πανστρατιά που έχει κηρύξει, αλλά διευκρίνισε πως όποιος θέλει, μπορεί να έρθει και έθεσε ουσιαστικά τον εξής όρο: «Αρκεί πρώτα να θεραπεύσει τα τραύματα, γιατί για τραύματα μιλάμε, τα οποία έχει δημιουργήσει στην παράταξη».
Επίθεση σε Αριστερά
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέχισε την επίθεσή του στην Αριστερά για την οποία είπε ότι δεν θέλει την αυτοδυναμία και ανέφερε πως δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, να βουλιάζει ο τόπος και να κερδοσκοπεί πάνω στην απελπισία του κόσμου.

«Αυτή η Αριστερά στην Ελλάδα έχει μάθει στην αλαζονεία, έχει μάθει στη δήθεν ιδεολογική ηγεμονία -αυτά τελειώσανε- και από εδώ και πέρα αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει είναι να καταλάβει και ο κόσμος, ότι κόμματα τα οποία μένουνε μόνιμα έξω από την εξουσία και φωνάζουν, όποιος και αν είναι μέσα στην εξουσία, είναι καταδικασμένα από αυτή τη μη ιδεολογία και μη σοβαρότητα που επιδεικνύουν» υποστήριξε και έφερε το παράδειγμα της Κύπρου, όπου κυβερνά η κομμουνιστική Αριστερά, αλλά εκεί, όπως διευκρίνισε παίρνει ευθύνες και συμπλήρωσε: «εδώ πέρα τους αρέσει το παιχνίδι της ανευθυνότητας».
Τα…κομματίδια της δεξιάς
Με αρκετά απαξιωτικό τρόπο αναφέρθηκε στις εκ δεξιών της Ν.Δ. πολιτικές κινήσεις και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά (πχ. στο κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που καταγράφει καλή παρουσία στις δημοσκοπήσεις), μίλησε για «ορισμένα κομματίδια», τα οποία «τελευταία φυτρώνουνε στα δεξιά μας».

Ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι αυτά τα κόμματα μιμούνται την Αριστερά, δεν έχουν ιδεολογία, δεν έχουν θέσεις και υιοθετούν τις λογικές των αριστερών κομμάτων. «Καμιά φορά συγκρούονται μαζί τους, αλλά το μόνο που πραγματικά τους ενδιαφέρει είναι να μην πάρει η μεγάλη παράταξη της ΝΔ την αυτοδυναμία. Γιατί τότε οι ίδιοι δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης» τόνισε.
Στο στόχαστρο ο Βενιζέλος
Ο κ. Σαμαράς στόχευσε κατά του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου και επέκρινε το σύνθημά του «αρχίζουμε», λέγοντας: «Συγνώμη, αλλά τι αρχίζουμε; Εγώ δεν κατάλαβα τι αρχίζουμε. Δύο χρόνια έκαναν τα πάντα για να μας τελειώσουν και τώρα ξαναρχίζουν, για να μας αποτελειώσουν; Θεός φυλάξει. Το σύνθημα δεν έπρεπε να είναι «Αρχίζουμε», «Βοήθα Παναγιά» έπρεπε να είναι. Σε αυτή την περίπτωση «Βοήθα Παναγιά» έπρεπε να είναι. Και η άποψή μου είναι ότι ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι οι ευθύνες όλων μέσα στο ΠαΣοΚ είναι τεράστιες και δεν κρύβονται με τίποτα και είπε δεικτικά: «Αλλά να λένε «Αρχίζουμε» για να μας ξεπατώσουν, δεν το δέχομαι. Μπαίνουμε πια στο κωμικοτραγικό».

Εμμένει σε εξεταστική για το μνημόνιο
Σταθερά στη γραμμή ότι πρέπει να υπάρξει εξεταστική για το πώς φθάσαμε στην προσφυγή της Ελλάδας στο μνημόνιο επιμένει ο κ. Σαμαράς, λέγοντας πως υπάρχουν ευθύνες.

«Το γεγονός ότι εμείς προσπαθούμε να σώσουμε τον κόσμο και να σώσουμε τη χώρα, με όποιο τρόπο μπορούμε, μέσα από την ανάκαμψη, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες για το χθες» είπε και ξεκαθάρισε πως θα καταλογιστούν οι ευθύνες.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως είχε πει πριν δυο χρόνια ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα κάνει μόνο μια εξεταστική επιτροπή. «Πως φτάσαμε στο Μνημόνιο, ποιοι ευθύνονται για το κατάντημα το σημερινό της χώρας; Μην κάνετε λάθος, δεν θέλω να εκδικηθώ κανέναν, αλλά ο λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια και εμείς έχουμε την υποχρέωση να του την πούμε την αλήθεια» είπε και συμπλήρωσε: «Για αυτό το λόγο θα γίνει μια εξεταστική επιτροπή, η οποία πλήρως θα εξετάσει αυτή την κατάσταση. Αυτό το έχω υποσχεθεί στον κόσμο, αυτό θα γίνει και θα καταλογιστούν οι ευθύνες όπου αυτές ανήκουν».
Θα βάλω και τεχνοκράτες υπουργούς
Ο κ. Σαμαράς έδωσε μια γεύση μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Ν.Δ. υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να έχει και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα μίλησε για μια επαναστατική πρόταση, όπως τη χαρακτήρισε, δηλ. να υπάρξει διαχωρισμός της Εκτελεστικής από τη Νομοθετική Εξουσία που θα έχει ως συνέπεια για να είναι κάποιος υπουργός δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής. Ακόμη μίλησε για μικρό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο σε πρώτη φάση θα είναι στο μισό από το σημερινό σε αριθμό υπουργών και υφυπουργών με στόχο να στην τελική φάση να γίνει πιο ολιγομελές και ευέλικτο.