Επιχείρηση για τη σύλληψη του δράστη του φονικού στην Τουλούζη πραγματοποιεί στο βόρειο τμήμα της πόλης η επίλεκτη μονάδα RAID της γαλλικής αστυνομίας από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, η αστυνομία έχει εντοπίσει και προσπαθεί να συλλάβει έναν 24χρονο που δηλώνει ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο δράστης των επιθέσεων.

Ο άνδρας έχει οχυρωθεί σε ένα σπίτι σε πυκνοκατοικημένη συνοικία της Τουλούζης και δεν κρατάει ομήρους. Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών, στο σημείο έχει φτάσει η μητέρα του, ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει τον αδελφό του.

Αστυνομικοί με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν αποκλείσει τη συνοικία, η οποία δεν βρίσκεται μακριά από το εβραϊκό σχολείο που δέχθηκε την επίθεση τη Δευτέρα.

Δύο αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφρά σε ανταλλαγή πυρών.

Ο άνδρας αρνείται να παραδοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων της Le Figaro, η αστυνομία χρησιμοποιεί συσκευή υπέρυθρων ακτίνων για να εντοπίζει τις κινήσεις του υπόπτου μέσα από τους τοίχους του σπιτιού, όπου βρίσκεται.

Ο 24χρονος θεωρείται ύποπτος για τις επτά δολοφονίες που διαπράχθηκαν στην Τουλούζη και τη γειτονική Μοντομπάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ανάμεσα στις επιθέσεις είναι και εκείνη στο εβραϊκό σχολείο που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς: έναν ραβίνο και τρία παιδιά.

Στη συνομιλία του με τη RAID ο άνδρας είπε ότι μετέβη για αρκετό διάστημα στη μεθόριο μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Αστυνομικοί με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν αποκλείσει τη συνοικία, η οποία δεν βρίσκεται μακριά από το εβραϊκό σχολείο που δέχθηκε την επίθεση τη Δευτέρα.

Ο ύποπτος «ήταν στο στόχαστρο της κεντρικής διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού, όπως και άλλα πρόσωπα, μετά τις δύο πρώτες επιθέσεις» (εναντίον στρατιωτικών στις 11 και 15 Μαρτίου, κατά τις οποίες δύο βορειοαφρικανικής καταγωγής στρατιωτικοί και ένας συνάδελφός τους με καταγωγή από τη δυτική Ινδία σκοτώθηκαν).

Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 24, η οποία μίλησε μαζί του, ο άνδρας είπε ότι βρίσκεται σε σύνδεση με την Αλ Κάιντα, ότι οι πράξεις του δεν είναι παρά η αρχή μίας τρομοκρατικής εκστρατείας.

Εξήγησε ότι είναι αντίθετος με τον νόμο για την ισλαμική μαντίλα και αγωνίζεται κατά της συμμετοχής της Γαλλίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Οι εβραίοι σκότωσαν τους αδελφούς μας στην Παλαιστίνη» πρόσθεσε. Δήλωσε, επίσης, ότι έχει βιντεοσκοπήσει όλες τις δολοφονίες και ότι θα τις αναρτήσει στο Ιντερνετ.

Στο Τελ Αβίβ έφτασαν οι σοροί των θυμάτων

Σε μία άλλη εξέλιξη, το αεροσκάφος που μετέφερε τις σορούς των τεσσάρων θυμάτων της σφαγής στο εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη έφθασε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Ισραήλ.

Το αεροπλάνο των ισραηλινών αερογραμμών El Al, στο οποίο επέβαιναν επίσης 50 συγγενείς των θυμάτων και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, προσγειώθηκε λίγο μετά τις 05:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ.