Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού μπορούν να αποκτήσουν παιδί χωρίς τον φόβο υποτροπής της νόσου τους. Το αισιόδοξο αυτό νέο έστειλαν ειδικοί του βελγικού Ινστιτούτου Jules Bordet κατά τη διάρκεια του ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Μαστού (EBCC-8) που διεξάγεται στη Βιέννη.

Μέχρι σήμερα πολλοί γιατροί συμβούλευαν τις συγκεκριμένες γυναίκες να μην κυοφορήσουν καθώς θεωρείτο πως η «έκρηξη» των ορμονών κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της νόσου.

Χωρίς διαφορές στην επιβίωση

Ωστόσο, τώρα οι ειδικοί από το Jules Bordet ανακάλυψαν ότι δεν εμφανίζονται διαφορές στα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών που έμειναν έγκυες μετά τον καρκίνο και εκείνων που δεν απέκτησαν παιδί. Μάλιστα τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε να ισχύουν ακόμη και όταν οι γυναίκες έπασχαν από ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού, γνωστό ως καρκίνο θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων, ο οποίος πιστεύεται ότι μπορεί να «πυροδοτηθεί» από την εγκυμοσύνη.

Ο δρ Χατέμ Αζίμ και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 333 γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά τον καρκίνο του μαστού καθώς και 874 γυναίκες που επίσης επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού αλλά δεν έμειναν έγκυες. Οι εθελόντριες παρακολουθήθηκαν επί σχεδόν πέντε χρόνια μετά την εγκυμοσύνη τους.

Οπως εξήγησε ο δρ Αζίμ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «από το σύνολο των γυναικών το 57% είχε εμφανίσει καρκίνο του μαστού θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων. Ωστόσο από τη μελέτη δεν προέκυψε διαφορά στον χρόνο επιβίωσης των γυναικών είτε αυτές είχαν παρουσιάσει τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του μαστού είτε κάποια άλλη είτε έμειναν έγκυες είτε όχι».

Καλύτερη επιβίωση μετά την εγκυμοσύνη

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης οι γυναίκες που έμειναν έγκυες μέσα σε δύο χρόνια από τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού φάνηκε να έχουν καλύτερη επιβίωση από εκείνες που δεν έμειναν έγκυες, είτε έπασχαν από ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο είτε από κάποια άλλη μορφή τα νόσου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που αποφάσισαν να βιώσουν τη μητρότητα μετά τη διάγνωσή τους είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε διάστημα πενταετίας σε σύγκριση με όσες δεν έμειναν έγκυες.

Πάντως ο δρ Αζίμ συνέστησε προσοχή στην ερμηνεία των νέων αποτελεσμάτων. Όπως είπε, από τη μελέτη δεν προέκυψε κάποια σαφής μακροπρόθεσμη τάση. «Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία μπορούμε προς το παρόν να πούμε ότι η εγκυμοσύνη μέσα σε δύο χρόνια από τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού είναι ασφαλής, όχι όμως και προστατευτική».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ερευνητή, τα καινούργια ευρήματα δείχνουν ότι η διακοπή της κύησης δεν δικαιολογείται για θεραπευτικούς λόγους στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού.