Οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα «Ηλιος», το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο εισηγητής του ΠαΣοΚ, Γ. Χαραλαμπόπουλος υπεραμύνθηκε των προωθούμενων ρυθμίσεων, λέγοντας ότι είναι έργα που στηρίζονται στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας.
Για το πρόγραμμα «Ηλιος», ανέφερε ότι είναι πρόγραμμα ρεαλιστικό που μπορεί να πετύχει, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας.
Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Μ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής, τον Οκτώβριο του 2011, για έσοδα 15 δισ. ευρώ από την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο δεν βασίζεται σε καμία μελέτη και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να καταλήξει το πρόγραμμα σε μια «φαραωνικού τύπου» επένδυση, που στο τέλος δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα.
«Η Ελλάδα χρειάζεται να αποδείξει ότι μπορεί να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και η ελληνική πολιτική πρέπει να δείξει στους Ελληνες ότι δεν είναι ικανή μόνο να τους χαρατσώνει, αλλά και να τους δίνει και ευκαιρίες, που αυτές όμως θα προχωρούν μελετημένα και όχι τσάτρα-πάτρα», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε και σε παλαιότερη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε –«βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε εμάς τους ίδιους»– για να καταγγείλει το πρόγραμμα ως ένα πρόγραμμα, το οποίο «εντάσσεται στο εξαιρετικά ευνοϊκό, για τους μονοπωλιακούς ομίλους, πλαίσιο που προωθείται από την κυβέρνηση».
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ηλ. Πολατίδης, ανέφερε ότι προτεραιότητα έχει το πως θα γίνει η μεταφορά της ενέργειας, διότι γι’ αυτό απαιτείται ένα τεράστιας χωρητικότητας δίκτυο που προϋποθέτει μεγάλο κόστος και άρα το σχέδιο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του δικτύου, τα αποτελέσματα ενός τέτοιου σχεδίου για την Ελλάδα θα είναι πενιχρά, σημείωσε.
Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη υποστήριξε ότι, όπως προχωρά το σχέδιο έχει στόχο «την ενίσχυση της ηγεμονίας του μεγάλου κεφαλαίου».
Εκτίμησε δε ότι το πρόγραμμα είναι ανέφικτο και επισήμανε ότι δεσμεύονται χιλιάδες στρέμματα χωρίς να είναι σαφές τι θα γίνει μετά, άρα το σχέδιο είναι στον «αέρα».