Την πρώτη πράξη μιας «πολύπρακτης τραγωδίας», που φθάνει ως το 2042, αποτελούν, σύμφωνα με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η νέα δανειακή σύμβαση, το PSI και τα μνημόνια,. Μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, το απόγευμα της Τρίτης (21.3.2012) – την ίδια ώρα εξελίσσονταν συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενάντια στη δανειακή σύμβαση – τόνισε ότι θα κλιμακώνεται μήνα το μήνα, τρίμηνο το τρίμηνο μια μακροχρόνια επίθεση στους εργαζομένους. Επομένως, σύμφωνα με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρέπει να είναι ενιαία η ανταπάντηση και αντεπίθεση, «ένας για όλους, όλοι για ένα».
Η κυρία Παπαρήγα επέμεινε στο ότι το ΚΚΕ δεν κρύβει από το λαό ότι «δεν φθάνει ούτε η καλύτερη άμυνα, ούτε η καλύτερη επίθεση». Όπως είπε, ο αγώνας πρέπει να πάει ως το τέλος, «στην εργατική λαϊκή εξουσία», στην αποδέσμευση από την ΕΕ «με κοινωνικοποίηση, πανεθνικό σχεδιασμό, εργατικό λαϊκό έλεγχο και μονομερή διαγραφή του χρέους».
Ωστόσο, καλώντας τους εγαζόμενους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, επεσήμανε ότι στην κάλπη δεν ψηφίζει κανείς για την εργατική εξουσία, επομένως δεν απαιτείται πλήρης συμφωνία, «ψηφίζεις όμως για να συγκεντρώσεις δύναμη, πείρα και κουράγιο να παρεμποδίσει νέες τραγωδίες, να διεκδικήσει ό, τι ανήκει σε αυτόν και κυρίως στα παιδιά του».
Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα κόμματα της συγκυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση του Παπαδήμου και οι συνεταίροι ΠαΣοΚ και ΝΔ έχουν αναλάβει την υποχρέωση μέχρι την κάλπη να δουλέψουν πολύ για να υλοποιηθεί η πληθώρα των βάρβαρων μέτρων που έχουν πάρει και να πάρουν και νέα».
Η κυρία Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών «θα είναι τρομοκρατία για τη νόθευση της συνείδησης», ότι θα προβάλλουν «το παραμύθι της ακυβερνησίας», την οποία, ο λαός όχι μόνο δεν πρέπει να την φοβάται, αλλά πρέπει και «να επιδιώκει την αστάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος». Όπως είπε Ισχυρή αστική κυβέρνηση σημαίνει συγκατάθεση για νέα πιο επώδυνα μέτρα, ενώ ανίσχυρη αστική κυβέρνηση σημαίνει «ισχυρός λαός που θα της κάνει τη ζωή δύσκολη».
Και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ φοβούνται και το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα φτωχά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων. Τους άλλους, όπως τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜ. ΑΡ. τους χτυπάνε για τις αντιφάσεις τους. Γνωρίζουν καλά ότι είναι δυνάμεις της διαχείρισης. Το ΚΚΕ προειδοποίησε το λαό. Του είπε την αλήθεια. Επιβεβαιώθηκε».
Μίλησε για σύγκρουση «εφ’ όλης της ύλης». Η σύγκρουση, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «είναι ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό» και όχι ανάμεσα σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Οπως υπογράμμισε η κυρία Παπαρήγα «όποιο κόμμα δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, τα βάζει απλώς με το μνημόνιο και επιδιώκει αντιμνημονιακές ή αριστερές κυβερνήσεις».
Και συμπλήρωσε:«Τίποτα πιο κάλπικο, τίποτα πιο επικίνδυνο για το λαό από την αυταπάτη ότι μπορεί να καταργηθεί το μνημόνιο δίχως γενικευμένη σύγκρουση με την ΕΕ, με τα μονοπώλια και την εξουσία τους».