Μια εβδομάδα μετά την αυτοκτονία μιας Μαροκινής έφηβης η οποία εξαναγκάστηκε να παντρευτεί τον βιαστή της προκειμένου αυτός να μην φυλακιστεί, μέλη γυναικείων οργανώσεων έλαβαν χθες μέρος σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη βουλή για να απαιτήσουν να τροποποιηθεί ένας νόμος ο οποίος που προβαίνει σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
«Είμαστε όλες η Αμίνα», «σταματήστε τη βία εναντίον των γυναικών», «ανακαλέστε το νόμο», «ο νόμος με δολοφόνησε», «τερματίστε τους γάμους ανηλίκων», φώναζαν οι συγκεντρωμένες, μέλη και υποστηρίκτριες οργανώσεων προάσπισης των
δικαιωμάτων των γυναικών. Κάλεσαν να τροποποιηθεί μια διάταξη του ποινικού κώδικα η οποία επιτρέπει σε ένα βιαστή ανήλικης να μην φυλακιστεί, εάν παντρευτεί το θύμα του με τη συναίνεση των γονέων του.
Βάσει του νόμου στο Μαρόκο, ο βιασμός επισύρει ποινή κάθειρξης 5 ως 10 ετών ή 10 ως 20 ετών αν το θύμα είναι ανήλικο.
Οι περίπου διακόσιες συγκεντρωμένες κρατούσαν πανό με τα οποία απαιτούσαν την ακύρωση ή την τροποποίηση του Άρθρου 475 μετά την αυτοκτονία της έφηβης Αμίνα αλ Φιλάλι, η οποία έδωσε τέλος στη ζωή της πίνοντας ποντικοφάρμακο.
Το διάβημα της 16χρονης προκάλεσε σοκ στο Μαρόκο κι αποτέλεσε την αφορμή για μια σειρά κινητοποιήσεων και για να δημοσιευτούν στον Τύπο και στο Διαδίκτυο οργισμένα κείμενα και εκκλήσεις να τροποποιηθεί ο νόμος.
«Το 2008, η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο έμεινε νεκρό γράμμα. . . για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα με στόχο να τερματιστούν οι διακρίσεις και η βία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χούντα Μπουζίλ, πρόεδρος του παραρτήματος της Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών του Μαρόκου (ADFM).
Ο πατέρας της έφηβης, Λάχσεν αλ Φιλάλι, είχε δηλώσει προ ημερών στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν ήθελα να πάω στον δικαστή να τους παντρέψω. Αλλά η γυναίκα μου με υποχρέωσε. Είπε ότι έπρεπε να το κάνουμε, ώστε ο κόσμος να σταματήσει να μας χλευάζει, να κρύψουμε τη ντροπή».
«Φαντάζεστε ότι ένας άντρας που αναγκάζει ένα κορίτσι να τον ακολουθήσει υπό την απειλή μαχαιριού και το βιάζει θέλει μετά να το παντρευτεί;», πρόσθεσε.