Αντιμέτωπος με μια «καυτή πατάτα» είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος έχει επωμιστεί τη διαχείριση της εκλογικής μάχης. Η τρόικα πέτυχε να μειωθούν πάνω από ένα τρίτο οι εκλογικές δαπάνες: από 83,3 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την εκλογική αναμέτρηση του 2009 το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί για τις προσεχείς εκλογές είναι 50 εκατ. ευρώ. «Θα πρέπει να γίνουν αιματηρές οικονομίες» λένε στελέχη του υπουργείου. Ηδη ο κ. Γιαννίτσης έχει ζητήσει «εσωτερικές διευθετήσεις» για τη διαχείριση των εκλογικών δαπανών, που αφορούν κυρίως τις προμήθειες εκλογικού υλικού και τις αποζημιώσεις, με την προϋπόθεση ότι η οροφή τους δεν θα υπερβεί σε καμία περίπτωση τα 50 εκατ. ευρώ. Βέβαιη θεωρείται, ως εκ τούτου, η ανακατανομή των δικαιούχων εκλογικού επιδόματος, καθώς επίσης και του ύψους του.
Ετσι μόνο ορισμένοι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών θα λάβουν εκλογικό επίδομα. Δραστικά θα μειωθεί και το επίδομα που χορηγείται στους δικαστικούς αντιπροσώπους: από 1.000 ως 1.500 ευρώ που έπαιρναν, ανάλογα με την απόσταση, θα περιοριστεί γύρω στα 500 ευρώ. «Χαμένοι» έτσι κι αλλιώς θα είναι και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, για τους οποίους το εκλογικό επίδομα είχε ενσωματωθεί στο επίδομα κίνησης, το οποίο όμως καταργήθηκε με το νέο μισθολόγιο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την επαναχορήγησή του και απειλούν ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα στηθούν ούτε καν κάλπες. Στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί στους υπαλλήλους ένα μικρό ποσό ως εκλογικό επίδομα, που δεν θα καλύπτει όμως σε καμία περίπτωση την απώλεια από την κατάργηση του επιδόματος κίνησης.
Σε χαμηλού κόστους εκλογές προσανατολίζονται και τα πολιτικά κόμματα, τα οικονομικά των οποίων είναι στο… κόκκινο. Η εξεύρεση χορηγών, από την άλλη πλευρά, περνά από τις συμπληγάδες της απουσίας ρευστότητας στην αγορά. Τα κόμματα, ως εκ τούτου, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκταμίευση του πλήρους ποσού που δικαιούνται από την κρατική ενίσχυση και την εκλογική αποζημίωση για να χρηματοδοτήσουν τις εκλογές.
Στην περίπτωση όμως κατά την οποία «περάσει» η ρύθμιση Γιαννίτση θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει αποστείλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχέδιο νόμου με το οποίο περικόπτονται κατά 25% η κρατική χρηματοδότηση και κατά 30% η εκλογική. Αν αυτή η ρύθμιση ψηφιστεί και κυρίως αν έχει αναδρομική ισχύ, τότε δεν θα αποδοθεί στα κόμματα η τέταρτη δόση του 2011, ενώ η εκλογική αποζημίωση θα είναι κουτσουρεμένη.

«Οι προσεχείς εκλογές θα είναι εκλογές όχι μόνο πολιτικής αλλά και οικονομικής περισυλλογής»
λέει προς «Το Βήμα» ο γενικός διευθυντής του ΠαΣοΚ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το κόμμα του θα κατορθώσει τελικά να χρηματοδοτήσει την εκλογική αναμέτρηση. Αυτό, όμως, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία εκταμιευθούν κανονικά η κρατική χρηματοδότηση του τελευταίου τριμήνου του 2011, το 50% της χρηματοδότησης του 2012 και η εκλογική αποζημίωση. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του ΠαΣοΚ που έδωσε στο «Βήμα» ο κ. Σπυρόπουλος, το κόμμα, που χρωστά στις τράπεζες πάνω από 113,8 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει μόνο για τοκοχρεολύσια περίπου 4.926.000 ευρώ. Ευελπιστεί όμως ότι θα εισπράξει τελικά 5.436.000 ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του 2011, περίπου 2,7 εκατ. ευρώ από την επιχορήγηση του 2012 και 200.000 ευρώ από τους βουλευτές. «Απομένουν περίπου 5 εκατ. ευρώ συν την εκλογική αποζημίωση για να χρηματοδοτήσουμε τις εκλογές» είπε προς «Το Βήμα» ο κ. Σπυρόπουλος.
Ο ίδιος πιστεύει ότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί για τις μετακινήσεις των ετεροδημοτών, γεγονός που σημαίνει ότι το κόμμα δεν θα εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία. Οι ψηφοφόροι, με άλλα λόγια, που επιθυμούν να μετακινηθούν για να ψηφίσουν θα πρέπει να επωμισθούν οι ίδιοι το κόστος. Ούτε βεβαίως για τη λειτουργία πολυδάπανων εκλογικών κέντρων. «Το ΠαΣοΚ στις εκλογές του 2009, όπως ξέρετε, δεν τύπωσε αφίσες και γιγαντοαφίσες» λέει. «Το ίδιο θα κάνει και τώρα».
Την ίδια εικόνα με το ΠαΣοΚ εμφανίζει και η ΝΔ. «Οι εκλογές θα είναι εκλογές μειωμένου προϋπολογισμού» λέει προς «Το Βήμα» ο γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Αθανάσιος Σκορδάς. Αναφερόμενος στη ρύθμιση Γιαννίτση για μείωση της κρατικής επιχορήγησης επισημαίνει: «Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση, αρκεί να έδινε μόνιμη λύση. Το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά».
Ο κ. Σκορδάς εκτιμά ότι τα τοκοχρεολύσια τα οποία θα πρέπει να καταβάλει το κόμμα υπερβαίνουν το ύψος της τέταρτης δόσης της κρατικής ενίσχυσης. Ηδη η ΝΔ έχει καθυστερήσει κατά 15 ημέρες τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, ενώ δεν εξοφλούνται και οι προμηθευτές. «Δεν θέλουμε να μας χαρίσουν ούτε ένα ευρώ» λέει αναφερόμενος στην τροπολογία την οποία κατέθεσαν τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βουλή για τη ρύθμιση των χρεών τους προς τις τράπεζες. «Προτείναμε την επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών έτσι ώστε το 50% της επιχορήγησης να διατίθεται γι΄ αυτόν τον σκοπό και με το υπόλοιπο 50% να καλύπτονται οι δαπάνες».
Το κόμμα αναμένεται να βάλει μαχαίρι στις εκλογικές δαπάνες. Ετσι θα περιοριστούν τα πολυδάπανα εκλογικά κέντρα, η διακίνηση των ψηφοδελτίων θα ανατεθεί στους ίδιους τους υποψηφίους και θα περιοριστούν σημαντικά ακόμη και οι μετακινήσεις των στελεχών του κόμματος. «Αν στηθούν 17.500 κάλπες» λέει ο κ. Σκορδάς «το κόμμα θα πρέπει να επιστρατεύσει 35.000 αντιπροσώπους ώστε να καλυφθούν και οι δύο βάρδιες. Αν πει κανείς ότι τους προσφέρει ένα αναψυκτικό και ένα σάντουιτς, τότε χρειάζεται πάνω από 100.000 ευρώ. Ακόμη και το ποσό αυτό είναι δύσκολο να εξευρεθεί στις παρούσες συνθήκες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ