Ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 120 δισ. ευρώ «ξεφορτώθηκαν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την αρχή της ελληνικής κρίσης ως σήμερα, ενώ η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους περιόρισε τις πιθανές ζημιές με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου να μεταφερθεί από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα, δηλαδή στους ευρωπαίους φορολογουμένους.
Προτού η ελληνική κρίση αρχίσει να ξεδιπλώνεται, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν στην κατοχή τους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS) και της BofAML, ελληνικά ομόλογα αξίας 186 δισ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 143 δισ. ευρώ.
Αρχικώς με πρωταγωνιστές τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αξίας 75 δισ. Χολ. και 45 δισ. δολ. αντιστοίχως, μετέφεραν μέρος του ελληνικού χρέους στην ΕΚ η οποία αγόραζε ελληνικά ομόλογα.
Έτσι όταν η Ελλάδα έλαβε το πρώτο πακέτο διάσωσης τα πιστωτικά ιδρύματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης είχαν περιορίσει την κατοχή τους σε ελληνικούς τίτλους στα 68 δισ. δολάρια. Εάν η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει οι τράπεζες θα είχαν χάσει 51 δισ. δολάρια, παίρνοντας πίσω μόνο το 25% της αξίας.
Η έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα υποχώρησε περισσότερο από το μισό στα 31 δισ. δολάρια στους επόμενους 15 μήνες, σύμφωνα με την BIS, μειώνοντας τις ζημιές των επενδυτών κατά τουλάχιστον 45%.
Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αποτελεί λοιπόν για μέρος της αγοράς μια αρνητική συμφωνία για τους ευρωπαίους φορολογουμένους, θεωρώντας μάλιστα πως η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης αυτής ήταν χειρότερη για τους πολίτες. Το ρίσκο μεταφέρθηκε λοιπόν από τις τράπεζες στους φορολογουμένους.
Παράλληλα για ορισμένους στην αγορά το PSI+ φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τους ομολογιούχους παρά την Ελλάδα, αφού οι ζημιές των επενδυτών περιορίζονται από τα κίνητρα που τους έδωσε η ΕΕ για να τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων. Από την άλλη, η αγορά θεωρεί πολύ πιθανή μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς «τα νούμερα δύσκολα θα βγουν».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg εξάλλου η πραγματική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το PSI ανέρχεται μόλις στα 59 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει πως το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο απαγορευτικό 161% του ΑΕΠ στα τέλη του έτους.
Το ελληνικό PSI δεν θα είναι ένα happy end, εκτιμά και η Bank of America Merrill Lynch, θεωρώντας πως υπάρχει σημαντικό πολιτικό ρίσκο, κυρίως γύρω από τις επερχόμενες εκλογές, με τις πολιτικές εξελίξεις να χαρακτηρίζονται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το πρόγραμμα προσαρμογής και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Αν και σημειώνει πως το «κούρεμα» προσφέρει ανακούφιση, καθώς η χώρα θα ωφεληθεί σημαντικά από το χαμηλότερο κόστος των επιτοκίων αλλά και από τη μεγαλύτερη περίοδο ωρίμασης του χρέους, ωστόσο δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων. Ακόμη και στο καλύτερο πιθανό σενάριο εξάλλου το χρέος δεν θα πέσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ