Σε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεπεράσει το αδιέξοδο του και να δείξει ενότητα υποστηρίζοντας τις προσπάθειές του ίδιου για τον τερματισμό της βίας προχώρησε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση της Συρίας, Κόφι Άναν.

Απευθυνόμενος σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο του Συμβουλίου μέσω βιντεοδιάσκεψης, όπως ανέφεραν στο Reuters διπλωμάτες, ο Ανάν εξήγησε ότι όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμά τους σε υποστήριξη των προσπαθειών του να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες του να μεταβάλει τη δυναμική της σύγκρουσης.

Η Ρωσία και η Κίνα (αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου) έχουν ασκήσει βέτο δύο φορές σε ψηφίσματα που καταδικάζουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ για την ανηλεή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι οι συνομιλίες για τη σύνταξη του σχεδίου απόφασης βρίσκονται σε νεκρό σημείο επειδή η Ρωσία θέτει ως προϋπόθεση να σταματήσουν ταυτόχρονα οι βιαιότητες και από τις δύο πλευρές. Η Μόσχα δεν θέλει εξάλλου να γίνει καμία αναφορά στο κείμενο στο ειρηνευτικό σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, γιατί σε αυτό γίνεται λόγος για αλλαγή καθεστώτος.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη πάνω από 8.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, αν και η εξαιρετικά δύσκολη διασταύρωση των στοιχείων από τη χώρα κάνει τις εκτιμήσεις αμφίβολες. Σε κάθε περίπτωση οι τραυματίες, οι απαχθέντες, οι εξαφανισμένοι και όσοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους λόγω του εμφυλίου είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Εν τω μεταξύ, ο Άναν πρόκειται να αποστείλει στις αρχές της εβδομάδας αντιπροσωπεία του στη Δαμασκό προκειμένου να εξετάσει μαζί με τις εκεί Αρχές την πρόταση της ανάπτυξης διεθνών επιθεωρητών στη χώρα.

Συνοψίζοντας, ο Κόφι Άναν υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη χώρα απαιτεί «πολύ, πολύ προσεκτικούς» χειρισμούς ώστε να αποφευχθεί μία (ακόμα μεγαλύτερη) κλιμάκωση της βίας που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την διαχειριστεί η διεθνής κοινότητα.

Όχι στην επέμβαση λένε Άραβες υπουργοί

Από την άλλη πλευρά, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης επανέλαβαν σε συνάντηση τους στην Τύνιδα την ανάγκη να επιλυθεί η συριακή κρίση «μέσα σε ένα αραβικό πλαίσιο» και τάχθηκαν εναντίον κάθε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα. «Πρέπει να σταματήσουμε το λουτρό του αίματος στη Συρία, πρόσθεσε ο Τυνήσιος υπουργός.

Από την πλευρά της η Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει ζώνη αποκλεισμού για να προστατεύσει τους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δίνη του εμφυλίου και παράλληλα επαναφέρει το ζήτημα της διεθνούς επέμβασης.

Αντιθέτως, στη Συρία χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας «άμεση στρατιωτική επέμβαση» των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών.

Την ίδια ώρα οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για να διώξουν τους διαδηλωτές από τους δρόμους σε τουλάχιστον τρία προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι οποίοι ανέφεραν επίσης επεισόδια βίας και νεκρούς και σε άλλες πόλεις.