Σε προεκλογική τροχιά μπήκε η πολιτική αντιπαράθεση στην Βουλή με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου υπό τον Ράιχενμαπχ» και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη να διαμηνύει ότι «στην πιο κρίσιμη μεταπολεμική στιγμή της ελληνικής ιστορίας, οι πολίτες λίγες εβδομάδες πριν οδηγηθούν στις εκλογές, θα πρέπει να ξέρουν πολύ καλά τι πρεσβεύει ο καθένας για το τι μπορεί να γίνει για αυτή τη χώρα».
Οι τόνοι ανέβηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης με αφορμή ερώτηση του κ. Τσίπρα για το νέο μεσοπρόθεσμο 2013-2016 και τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το δίλημμα είναι ή συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου υπό τον κ. Ραϊχενμπαχ, που θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες μέρες εξαθλίωσης και χρεοκοπίας, ή ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρή Αριστερά, με δυνατό ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, στην παραγωγική ανοικοδόμηση».
Όπως είπε μάλιστα «βλέπω τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και έχω την αίσθηση ότι μάλλον θα πρέπει να επισπεύσετε τις εκλογές, όχι να τις πάτε στις 29 Απρίλη, διότι έτσι όπως πάτε τα δυο κόμματα του μνημονίου και της υποτέλειας, αν οι εκλογές γίνουν 29 Απρίλη μάλλον θα αναγκαστείτε να κατέβετε από κοινού για να πάρετε τις 50 έδρες μπόνους που δίνει αυτός ο καλπονοθευτικός νόμος για να έχετε 151 βουλευτές».
Ο κ. Σαχινίδης απάντησε στις βολές Τσίπρα λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός σε λίγες εβδομάδες θα προσέλθει στις εκλογές και την ώρα που θα πάει να ψηφίσει θα έχει ταυτίσει την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με τις εξής προτάσεις: πετρέλαια του Τσάβες, στάση πληρωμών, έξοδος από το ευρώ». «Αυτά τα τρία είναι ό,τι μπορεί να συγκρατήσει κανείς από τον δημόσιο διάλογο και τις προτάσεις που καταθέτει», πρόσθεσε.
Τσίπρας: όχι έξοδος από το ευρώ
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε από την πλευρά του ότι «σε αυτές τις συνθήκες η έξοδος από το ευρώ δεν θα είναι θετική για την οικονομία και δεν την προτείνουμε κυρίως για τις δυνάμεις της εργασίας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της είναι εκείνη που «οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ».
Όπως σημείωσε «δυο επιλογές υπάρχουν για τη χώρα αυτή τη στιγμή: ή να πατήσει στα πόδια της, να σταματήσει αυτή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία από τους πιστωτές και τους εταίρους, να αλλάξουμε πολιτική και ρότα αξιοποιώντας το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα της ευρωζώνης, ή να οδηγηθούμε σε έξι μήνες, σε έναν χρόνο από τώρα και εκτός ευρωζώνης και εκτός ευρώ και με την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου». «Και εκτός ευρώ και χρεωμένοι και χρεοκοπημένοι και με το χρέος σε ισχυρό ευρώ. Αυτή είναι η προοπτική η δική σας», ανέφερε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η συμμετοχή και η προοπτική της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ είναι μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές κατακτήσεις της χώρας και βεβαίως πρέπει να παραμείνουμε μέσα», ενώ επισήμανε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτό με κανέναν τρόπο δεν σας νομιμοποιεί να υποστηρίξετε ότι δεν έχουμε διαγνώσει έγκαιρα και δεν έχουμε καταθέσει τις αντιρρήσεις μας γύρω από τις αδυναμίες που διέπουν το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βολές και κατά του κ. Ευ. Βενιζέλου με αφορμή την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει της ανάδειξης νέου προέδρου στο ΠαΣοΚ, κάνοντας λόγο για «προεκλογικά πυροτεχνήματα, υποκριτικά ευχαριστώ και συγγνώμες σαν αυτές που είπε ο υπουργός Οικονομικών υπό τον απειλητικό τίτλο ΄΄αρχίζουμε΄΄».
«Εμείς νομίζαμε ότι έχετε φτάσει προς το τέλος κι εσείς μας λέτε ότι τώρα αρχίζετε», συμπλήρωσε κατηγορώντας ΠαΣοΚ και ΝΔ ως «συνεταιράκια του Μνημονίου που αγωνίζονται να έχουν και οι δυο αθροιστικά 151 βουλευτές για να εφαρμόσουν την πολιτική του Μνημονίου με υπερπρωθυπουργό τον κ. Ράιχενμπαχ και όχι τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Βενιζέλο, οι οποίοι ανθύπατοι θα είναι».
Όπως υποστήριξε «ο κ. Ραϊχενμπαχ είναι ο πραγματικός υπερπρωθυπουργός της χώρας και μέχρι τον Ιούνιο θα τοποθετήσει ξένους επιτηρητές σε υπουργεία και κρίσιμους οργανισμούς», ενώ επανέλαβε ότι «με τα χαράτσια, τις περικοπές, τη λιτότητα δεν θα βγούμε από την κρίση», εκτιμώντας ότι στόχος αυτών που μας προτείνουν τα μέτρα «είναι να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με μισθούς Λετονίας και Βουλγαρίας, να έχουν δυνατότητες επενδύσεων με φθηνό εργατικό δυναμικό κάποιες μεγάλες πολυεθνικές αλλά και η εγχώρια διαπλοκή».