Την ουκρανική Μεταλίστ υποδέχεται σήμερα Πέμπτη (15/3) στις 22.05 (ΑΝΤ1) ο Ολυμπιακός και σε συνδυασμό με την εκτός έδρας νίκη του με 1-0 στο Χάρκιβ, χρειάζεται μία ισοπαλία για να προκριθεί στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ. Αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχει προγραμματίσει ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε, θα είναι η τρίτη φορά στην ιστορία τους που οι Ερυθρόλευκοι θα συμμετάσχουν στην προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε για πρώτη φορά στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων την αγωνιστική περίοδο 1992 – 1993. Με προπονητή τότε τον Ουκρανό κ. Ολέγκ Μπλαχίν απέκλεισε στον πρώτο γύρο την ουκρανική Τσερνομόρετς με 0-1 και 3-0, στην επόμενη φάση επικράτησε της γαλλικής Μονακό με 1-0 και 0-0, αλλά στην προημιτελική φάση δεν τα κατάφερε. Στον Πειραιά ήρθε ισόπαλος 1-1 με την Ατλέτικο Μαδρίτης και στην Ισπανία ηττήθηκε 3-1.
Η δεύτερη εμπειρία των Ερυθρολεύκων ήταν σε προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και έρχεται από την αγωνιστική περίοδο 1998 -1999 με προπονητή τον κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στη φάση των ομίλων ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε 11 βαθμούς με 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα, αφήνοντας εκτός διοργάνωσης τον Αγιαξ και την Πόρτο. Στην προημιτελική φάση ηττήθηκε στην Ιταλία από τη Γιουβέντους 2-1 και παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στο ΟΑΚΑ.
Η Μεταλίστ δεν κουβαλάει κανένα μεγάλο όνομα, αλλά θεωρείται ανερχόμενη δύναμη στο ουκρανικό ποδόσφαιρο. Φέτος διαθέτει την καλύτερη επίθεση στο Γιουρόπα Λιγκ με 27 γκολ. Το γεγονός ότι δεν σκόραρε στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ο προπονητής και οι παίκτες της το απέδωσαν στον κακό αγωνιστικό χώρο και έχουν… απειλήσει ότι στο χορτάρι του «Γ. Καραϊσκάκης» θα τα καταφέρουν.
Το μοναδικό έως τότε παιχνίδι που δεν είχε σκοράρει η Μεταλίστ, ήταν στην τρίτη προκριματική φάση της διοργάνωσης τον περασμένο Αύγουστο, όταν παραχώρησε στο γήπεδό της ισοπαλία 0-0 στη γαλλική Σοσό. Στον επαναληπτικό νίκησε πάντως 4-0. Στα υπόλοιπα φετινά εκτός έδρας παιχνίδια η Μεταλίστ νίκησε 2-1 την Αούστρια Βιέννης, 4-1 τη σουηδική Μάλμοε, 4-0 την αυστριακή Σάλτσμπουργκ ενώ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την πρωτοπόρο του ολλανδικού πρωταθλήματος Αλκμααρ.
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Βαλβέρδε εν όψει της σημερινής αναμέτρησης είναι η απουσία του τιμωρημένου Ούλοφ Μέλμπεργκ. Ο Σουηδός στόπερ είναι βαρόμετρο για την άμυνα του Ολυμπιακού η οποία είναι από… ατσάλι καθώς δεν έχει δεχθεί γκολ σε τρία παιχνίδια στη διοργάνωση. Στη θέση του Μέλμπεργκ αναμένεται να αγωνισθεί ο Ιβάν Μαρκάνο που θα συγκροτήσει δίδυμο με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Στα άκρα της άμυνας αναμένεται να αγωνισθούν οι Βασίλης Τοροσίδης και Χοσέ Χολέμπας και κάτω από τα δοκάρια ο Μέγιερι.

Στη μεσαία γραμμή επιστρέφουν οι Γιάννης Μανιάτης και Πάμπλο Ορμπάιθ οι οποίοι ξεκουράστηκαν στον αγώνα της περασμένης Κυριακής με τον Αρη, ενώ ρόλο επιτελικού θα αναλάβει όπως και στο εντός έδρας παιχνίδι με τη ρωσική Ρουμπίν Καζάν ο Αριέλ Ιμπαγάσα. Οι Νταβίντ Φουστέρ, Κέβιν Μιραλάς και Ραφίκ Τζιμπούρ αναμένεται να συγκροτήσουν την επιθετική γραμμή.

Στην αποστολή του Ολυμπιακού συμμετέχουν επίσης οι Κάρολ, Μοντέστο, Παπάζογλου, Μακούν, Καζίμ – Ρίτσαρντς, Αμπντούν και Ντιόγο.