Στον «βαθύ νότο» της Αμερικής, στις πολιτείες του Μισισίπι και της Αλαμπάμα, μεταφέρεται σήμερα Τρίτη η κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Δημοσκοπήσεις χθες Δευτέρα, την παραμονή της ψηφοφορίας, δείχνουν ότι οι τρεις υποψήφιοι είναι πολύ κοντά.
Μια νίκη για το φαβορί Μιτ Ρόμνεϊ, στις συντηρητικές Πολιτείες θα ήταν καθοριστική καμπή στον αγώνα του για το χρίσμα.
Μεγάλη είναι η πίεση για μια καλή εμφάνιση του Νιούτ Γκίνγκριτς. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει, αν δεν μπορέσει να νικήσει έστω σε μία από τις δύο Πολιτείες.
Ο Ρικ Σαντόρουμ ελπίζει να βγάλει τον Γκίνγκριτς εκτός κούρσας και να την μετατρέψει σε μονομαχία με τον Ρόμνεϊ.
Δημοσκόπηση της Ρublic Policy, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, δίνει στον Ρόμνεϊ απρόσμενα υψηλά ποσοστά στην Αλαμπάμα, όπου εμφανίζεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 31%.
Ο Γκίνγκρις βρίσκεται μόλις μία μονάδα πίσω, ενώ ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Σαντόρουμ εμφανίζεται στην τρίτη θέση, μια ανάσα πίσω από τον Γκίνγκριτς.
Στο Μισισίπι, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Γκίνγκρις μπροστά από τον Ρόμνεϊ με 33% έναντι 31%, με τον Σαντόρουμ στο 27%.
Στην κούρσα παραμένει και ο βετεράνος Ρον Πολ από το Τέξας. Στα 76 του διεκδικεί για τρίτη φορά το χρίσμα, χωρίς καμμία ελπίδα, ούτε εφέτος.

«Παιχνίδι εκτός έδρας» για τον Ρόμνεϊ

Η δημοσκόπηση της Public Policy βρήκε επίσης ότι το 52% των ψηφοφόρων στο Μισισίπι πιστεύουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι μουσουλμάνος, ενώ λίγο λιγότεροι από το 50% των ψηφοφόρων στην Αλαμπάμα, έχουν την ίδια πεποίθηση.
Το επιτελείο του Ρόμνεϊ ισχυρίζεται ότι οι αντίπαλοι του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης δεν έχουν καμμία πιθανότητα να τον πλησιάσουν στον αριθμό των εκλεκτόρων, που χρειάζονται για να λάβει το χρίσμα του κόμματος και να σταθεί απέναντι στον πρόεδρο Ομπάμα, τον Νοέμβριο.

Προς το παρόν, ο Ρόμνεϊ έχει 454 εκλέκτορες, ο Σαντόρουμ 217 και ο Γκίνγκριτς 107. Για να κλειδώσει ο υποψήφιος το χρίσμα χρειάζεται 1.144 εκλέκτορες.

Απόφοιτος του Χάρβαρντ, εκατομμυριούχος πρώην επιχειρηματίας και Μορμόνος, ο Ρόμνεϊ παίζει «εκτός έδρας» στις δύο Πολιτείες που ανήκουν στη λεγόμενη «ζώνη της Βίβλου». Εχει λάβει τη στήριξη των κυβερνητών και στις δύο, και έχει επενδύσει χρήμα και χρόνο για να κατατροπώσει εκεί τους αντιπάλους του, ιδίως τον πιστό καθολικό Σαντόρουμ, που έχει ρεύμα στη Χριστιανική Δεξιά. Πιστεύεται ότι οι Ευαγγελικοί, που κρατούν το κλειδί της νίκης στον βαθύ Νότο θα δυσκολευθούν να ψηφίσουν τελικά υπέρ του Ρόμνεϊ.
«Ο κόσμος στο Μισισίπι και στην Αλαμπάμα θέλει έναν συντηρητικό. Οι ψηφοφόροι μπορούν να το κάνουν αυτό στηρίζοντας εμάς, ώστε να γίνει αυτή η κούρσα μια καθαρή μονομαχία ανάμεσα σε δύο υποψηφίους, εκτός του Νότου», είπε ο Σαντόρουμ την παραμονή των προκριματικών.
Αλλά ο Ρόμνεϊ είπε στο Fox News ότι ο Σαντόρουμ θα χρειαστεί «ένα θαύμα» για να τον ξεπεράσει σε αριθμό εκλεκτόρων.
Και ο Γκίνγκριτς, μιλώνας από το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα είπε ότι δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την μάχη.
«Εμεινα σε αυτή την κούρσα για δύο λόγους. Δεν πιστεύω ότι οι άλλοι δύο υποψήφιοι μπορούν να νικήσουν τον Ομπάμα», είπε.
Ο Ρόμνεϊ, που έχει τη στήριξη του κατεστημένου του κόμματος, έχει νικήσει σε 17 από τις 26 Πολιτείες, που έχουν ψηφίσει. Ο Σαντόρουμε έχει κερδίσει σε επτά.