Η εκχώρηση μέρους του φάσματος UHF (800 MHz) για χρήση στις Κινητές Επικοινωνίες μπορεί να αποδώσει στην εθνική οικονομία έως και 3,5 δισ. ευρώ, εκτιμά η Analysys Mason, η οποία μελέτησε για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών την αξία του «ψηφιακού μερίσματος» από την απελευθέρωση του φάσματος υπερυψηλών συχνοτήτων.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του δημοσίου, τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής:
«Εάν η ζώνη των 800MHz επρόκειτο να διατεθεί για χρήση κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, η συνδυασμένη αξία της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (ΕΨΤ) και των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών στη ζώνη των UHF – που αντιπροσωπεύει τη συνολική επίδραση σε όρους οικονομίας και ευημερίας – θα είναι περίπου 26,2 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο 20 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αξίας – περίπου 15,9 δισ. ευρώ – είναι αξία που παράγεται από τις υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών, ενώ το υπόλοιπο των 10,3 δισ. ευρώ προέρχεται από τη μετάβαση της επίγειας αναλογικής στην ψηφιακή τηλεόραση».
«Η αξία που παράγεται εάν όλο το διαθέσιμο φάσμα UHF επρόκειτο να διατεθεί για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι 11 δισ. ευρώ. Η κατανομή μόνο του φάσματος στα 470-790MHz στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση οδηγεί σε περιορισμένη μείωση της αξίας, στα 10,3 δισ. Ευρώ»
«Η αξία που δημιουργείται από τη μετάβαση της αγοράς κινητών επικοινωνιών από 3G σε 4G κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες ισοδυναμεί με 11.7 δισ. ευρώ, αν οι υπηρεσίες αναπτυχθούν στη ζώνη των 2.6GHz και χρησιμοποιώντας το υπάρχον 2G/3G φάσμα (βασικό σενάριο). Αν η ζώνη των 800MHz ήταν και αυτή διαθέσιμη για χρήση κινητών επικοινωνιών, εκτιμούμε ότι η συνολική αξία που παράγεται από την αγορά κινητών επικοινωνιών αυξάνεται σε 15.9 δισ. Ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της ταχύτερης ανάπτυξης υπηρεσιών 4G και του μεγαλύτερου βαθμού διείσδυσης της κινητής ευρυζωνικότητας έναντι του βασικού σεναρίου μας».
«Αν κατανεμηθούν και οι δύο ζώνες των 700MHz και των 800MHz για χρήση κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, θα προκύψει ένα επιπλέον οικονομικό όφελος της τάξης του 1.0 δισ. ευρώ, κάνοντας την υπόθεση πως ένας τέταρτος φορέας θα εισέλθει στην Ελληνική αγορά»
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος τα στρατιωτικά συστήματα καταλαμβάνουν τμήμα της ζώνης των 800MHz στην Ελλάδα. Μια δυνατότητα ώστε να απελευθερωθεί το φάσμα στα 800 MHz για χρήση κινητών επικοινωνιών θα μπορούσε να είναι η μετακίνηση των στρατιωτικών συστημάτων στη ζώνη των 700MHz. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποκλείσει τη χρήση της ζώνης των 700MHz για υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών στο μέλλον. Εκτιμούμε ότι ο αντίκτυπος της μη διαθεσιμότητας των 700MHz για χρήση κινητών επικοινωνιών (δηλαδή η απώλεια της αξίας από τη μη διαθεσιμότητα των 700MHz για υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών, ως αποτέλεσμα της μετακίνησης των στρατιωτικών συστημάτων σε τμήμα της ζώνης των 700MHz) ανέρχεται σε περίπου 1.6 δισ. ευρώ. Η απώλεια της αξίας λόγω χρήσης της ζώνης των 700MHz από τα στρατιωτικά συστήματα ή από άλλα συστήματα είναι μικρότερη, και ανέρχεται σε περίπου 326 εκατομ. Ευρώ περίπου».
«Ως εκ τούτου» συνεχίζουν οι μελετητές, «καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η βέλτιστη ρύθμιση θα είναι η συνδυαστική χρήση του UHF φάσματος, με την ζώνη των 800MHz να διατίθεται για χρήση κινητών επικοινωνιών. Προτείνουμε επίσης την κατανομή της ζώνης των 2.6GHz για χρήση κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα και με την απόφαση της ΕΕ» αναφέρουν.
«Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού για την εκχώρηση του φάσματος στην υποζώνη των 800MHz για χρήση κινητών επικοινωνιών» σημειώνεται. «Αυτό θα απαιτήσει τη μετάβαση των στρατιωτικών συστημάτων από το πάνω μέρος της ζώνης των 800MHz σε κάποια άλλη εναλλακτική φασματική ζώνη», όπως για παράδειγμα τα 700 MHz.
Η μελέτη καλεί του υπουργείο Υποδομών «να προχωρήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού για την εκχώρηση του φάσματος στη ζώνη των 2.6GHz για χρήση κινητών επικοινωνιών». «Ωστόσο δεν είναι σαφές ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για την πώληση του συνόλου της ζώνης των 2.6GHz, δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική αγορά. Για αυτό το λόγο, προτείνουμε να εξεταστεί επί του παροντος η εκχώρηση μόνο τμήματος του φάσματος στα 2.6GHz, και το υπόλοιπο φάσμα να διατηρηθεί για μελλοντική χρήση» αναφέρεται.
Επίσης, προτείνει στο υπουργείο «να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην εκχώρηση των δικαιωμάτων πρόσβασης και χρήσης του φάσματος στη ζώνη των 470-698MHz για την Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία της Ψηφιακής Μετάβασης»