Λίγους μήνες πριν το Βέλγιο ήταν ένα ακυβέρνητο κράτος. Επί ενάμιση χρόνο τα κόμματα των δύο κοινοτήτων (Φλαμανδοί και Βαλλόνοι) αδυνατούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και η διοίκηση της ομοσπονδίας βρισκόταν στον «αυτόματο πιλότο». Στο τέλος της περασμένης χρονιάς ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν είχε προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει σύντομα να παρουσιάσουν ένα πλάνο δημοσιονομικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος ακόμα και χωρίς να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

Όμως το Βέλγιο έχει πλέον κυβέρνηση και εφαρμόζει ήδη μέτρα για την εξοικονόμηση άνω των 13 δισ. ευρώ που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση του Ελιο ντι Ρούπο να μειώσει το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.
Ο γαλλόφωνος σοσιαλιστής πρωθυπουργός επαίρεται ότι βρήκε τη χρυσή τομή: εφαρμόζει ένα πρόγραμμα «ήπιας λιτότητας» το οποίο είναι σύμφωνο με τις εντολές της Κομισιόν αλλά δεν βλάπτει υπερβολικά το εισόδημα των φορολογουμένων.

«Με αυτό τον προϋπολογισμό η χώρα μας είναι ένας από τους καλύτερους μαθητές της Ευρώπης» δήλωσε χθες ο βέλγος πρωθυπουργός παρουσιάζοντας πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Πράγματι ο στόχος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% μοιάζει με «άπιαστο όνειρο» για τις γειτονικές χώρες του Βελγίου που φαντάζουν ισχυρότερες (όπως η Γαλλία και η Ολλανδία) αλλά και για την Ισπανία η οποία δυσκολεύεται να περιορίσει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού κάτω από το 6%.

«Στη χώρα μας δεν υπάρχει μείωση του κατώτατου μισθού, δεν υπάρχει μείωση των συντάξεων ή των κοινωνικών επιδομάτων, δεν υπάρχει αύξηση του ΦΠΑ» σημείωσε εμφατικά ο ντι Ρούπο «φωτογραφίζοντας» τα μέτρα των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου.

Η εξακομματική κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα δεν θα πλήξουν την αγοραστική δύναμη ή τους μισθούς καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ολιβιέ Σαστέλ «στόχος δεν είναι μια ανόητη φορολόγηση των πολιτών».

Ετσι ένα σημαντικό μέρος των δημοσίων εσόδων θα προέλθει από τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών κατά 0,7% – 1%, «ποσοστό το οποίο ασφαλώς δεν είναι επαναστατικό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο βέλγος υπουργός.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα αύξηση των φόρων στον καπνό, αυξημένα πρόστιμα για τους φοροφυγάδες και για την αδήλωτη εργασία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μία στις πέντε επιχειρήσεις στη χώρα αποκρύπτει έσοδα από την εφορία ή δεν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές.

Προβλέπεται ακόμα σημαντική εξοικονόμηση από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών της κυβέρνησης και τη ματαίωση αγοράς πολεμικών ελικοπτέρων.