Δεκάδες πτώματα γυναικών και παιδιών ανακαλύφθηκαν στην πόλη Χομς, στις συνοικίες Καρμ αλ-Ζεϊτούν και Αλ-Ανταουίγε, κατήγγειλε η συριακή αντιπολίτευση. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων διαφέρουν, με ορισμένους να κάνουν λόγο για 12 νεκρούς και άλλους για 57.

Ο ακτιβιστής Ομάρ Χόμσι μιλά για 57 νεκρούς. «Οι σοροί ανήκουν σε 28 παιδιά, 23 γυναίκες και έξι άνδρες. Βρέθηκαν στις συνοικίες Καρμ αλ-Ζειτούν και Αλ-Ανταουίγε. Ορισμένα έχουν ίχνη βασανισμών, ορισμένοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι σφαγιάστηκαν με μαχαίρια» αναφέρει ο ακτιβιστής.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού μιλούν για δολοφονίες 45 ανθρώπων. Οι οργανώσεις τονίζουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν και παιδιά.

Η περιοχή της Χομς δέχθηκε την Κυριακή νέο σφοδρό βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η σφαγή που καταγγέλλεται από τους ακτιβιστές συνέβη το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον Χάντι Αμπντάλα της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης η σφαγή διαπράχθηκε από τους σαμπίχα (ένοπλες ομάδες του καθεστώτος).

Η κρατική τηλεόραση επέρριψε την ευθύνη σε ένοπλες «τρομοκρατικές συμμορίες», λέγοντας ότι αυτές «απήγαγαν πολίτες στις συνοικίες της Χομς, τους σκότωσαν και τους βιντεοσκόπησαν για να προκαλέσουν διεθνείς αντιδράσεις εναντίον της Συρίας».

Εκατοντάδες συριακές οικογένειες διέφυγαν από τις συνοικίες της Χομς, έπειτα από τη σφαγή δεκάδων γυναικών και παιδιών στην πόλη, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο ζήτησε τη Δευτέρα επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από τις πληροφορίες για τη σφαγή.

«Το Συμβούλιο πραγματοποιεί τις απαραίτητες επαφές με το σύνολο των οργανώσεων και των φίλων χωρών του συριακού λαού για την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, που κάνει λόγο για τη σφαγή τουλάχιστον 50 γυναικών και παιδιών στις συνοικίες Καρμ αλ-Ζεϊτούν και αλ-Ανταουίγε στη Χομς.

Σε έκρηξη βόμβας σε σχολείο στην πόλη Ντεραά σκοτώθηκε τη Δευτέρα μια μαθήτρια και τραυματίστηκαν 25 άλλες, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, στη Δαμασκό.

Μπορεί ο κ. Ανάν να δήλωσε αισιόδοξος (λέγοντας, πάντως, ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός), ωστόσο οι νέες επιθέσεις του καθεστώτος και η άρνηση του Αλ Ασαντ για διάλογο με την αντιπολίτευση αφήνουν ελάχιστες ελπίδες για τερματισμό της βίας.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία επισκέφθηκε το Κατάρ, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους για την κατάσταση στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Γιάσεμ αλ Θάνι κατήγγειλε το Σάββατο τη «συστηματική γενοκτονία εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης» και δήλωσε ότι ήλθε η ώρα για την αποστολή αραβικών και διεθνών δυνάμεων στη Συρία.

Επίσημη τουρκική πηγή δήλωσε ότι ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Κόφι Ανάν, ο οποίος θα αναχωρήσει το πρωί της Τρίτης από την Αγκυρα, δεν θα επισκεφθεί τους καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, όπου έχουν καταφύγει 16.500 Σύροι και όπου διατηρούν βάσεις μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.