Η δολοφονία 16 αφγανών αμάχων από αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με την Καμπούλ για τη μακροπρόθεσμη αμερικανική ανάμειξη στη χώρα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αφγανός αξιωματούχος.

«Αυτό το περιστατικό μπορεί να καθυστερήσει την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «θα εκδικηθούν για τον θάνατο του κάθε μάρτυρα που δολοφονήθηκε άγρια από τους εισβολείς».

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «η πλειονότητα των θυμάτων ήταν αθώα παιδιά, γυναίκες και γέροντες, που σφαγιάστηκαν από τους βάρβαρους αμερικανούς οι οποίοι έκλεψαν την πολύτιμη ζωή τους χωρίς έλεος και έβαψαν με το αίμα τους τα χέρια τους».

Το δολοφονικό αμόκ του αμερικανού στρατιώτη, ο οποίος σκότωσε 16 άτομα μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, έχει προκαλέσει φόβους για νέο κύμα οργής και πράξεις αντεκδίκησης μετά το περιστατικό με την καύση του Κορανίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του. Ωστόσο, ο Χ. Καρζάι είπε ότι η σφαγή είναι «ασυγχώρητη».

Ντέιβιντ Κάμερον: «Αποκρουστική σφαγή»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η «εντελώς αποκρουστική» σφαγή των 16 αμάχων στο Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να επηρεάσει την «πολύ καλή δουλειά» που κάνουν οι Σύμμαχοι στη χώρα αυτή και ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από την προβλεπόμενη διαδικασία μεταβίβασης των εξουσιών του.

«Πρόκειται αναμφίβολα για ένα αποκρουστικό γεγονός και οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες» των θυμάτων, υπογράμμισε ο Κάμερον όταν ρωτήθηκε για τις συνέπειες που θα έχει η δολοφονία των 16 πολιτών. «Είναι πραγματικά ένα φρικαλέο γεγονός που θα έχει σίγουρα επιπτώσεις», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρλανδό ομόλογό του Εντα Κένι.

«Ομως θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην επηρεαστεί η πολύ καλή δουλειά που κάνουν στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι άλλες δυνάμεις της Isaf», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα αναλάβουν σταδιακά την ασφάλεια της χώρας μέχρι το 2014.

Η διαδικασία μεταβίβασης του τομέα της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014, οπότε προβλέπεται να αποχωρήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό.

«Θέλω να εκφράσω το σοκ και τη λύπη μου για το τραγικό επεισόδιο στην επαρχία Κανταχάρ και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον λαό και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν» επισημαίνει ο Ράσμουσεν.

«Εκφράζω επίσης της απόλυτη στήριξή μου στη δέσμευση του στρατηγού Τζον Αλεν (επικεφαλής της ISAF) να ερευνήσει τα γεγονότα και να αποδώσει ευθύνες» προσθέτει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Παραμένουμε απολύτως αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε, μαζί με τους αφγανούς εταίρους μας την αποστολή μας για ένα ισχυρό και σταθερό Αφγανιστάν» πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι πραγματοποιείται έρευνα για το συμβάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν, επίσης, για το ενδεχόμενο αντιποίνων μετά τη σφαγή στην Κανταχάρ.

«Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν ότι ως αποτέλεσμα μιας τραγικής επιθέσεως στην επαρχία της Κανταχάρ, στην οποία εμπλέκεται αμερικανός στρατιώτης, υπάρχει κίνδυνος αντι-αμερικανικών αισθημάτων και διαμαρτυριών τις επόμενες μέρες, ειδικά στις ανατολικές και νότιες επαρχίες» ανέφερε η πρεσβεία σε έκτακτη ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Το Κοινοβούλιο του Αφγανιστάν καταδίκασε την επίθεση και ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η υπομονή των Αφγανών με τις αυθαίρετες πράξεις των ξένων στρατιωτών στη χώρα έχει εξαντληθεί.

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός στρατιώτης – πιστεύεται ότι πρόκειται για επιλοχία – βγήκε από τη βάση του ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή (ώρα Ελλάδος).

Περίπου 500 μέτρα από τη βάση, στα χωριά Αλκοζάι και Νατζιμπάν, εισέβαλε σε τρία σπίτια. Σε ένα από αυτά στο Νατζιμπάν βρέθηκαν τα πτώματα 11 ατόμων που είχαν πυροβοληθεί, ενώ ορισμένα από τα θύματα βρέθηκαν καμένα.

Ένα από τα τρία παιδιά που βρέθηκε νεκρό θεωρείται ότι δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης επέστρεψε στη βάση του μετά τους πυροβολισμούς και παραδόθηκε.

Τα κίνητρά του δεν έχουν γίνει γνωστά.

Κατά του πολέμου οι Αμερικανοί

Η επίθεση ήρθε την ώρα που δημοσκόπηση δείχνει ότι το 60% των Αμερικανών θεωρούν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν αξίζει τον κόπο. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό θα ήθελε την πρόωρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας «Washington Post» δείχνει ότι μόνο το 35% θεωρούν ότι η δεκαετής στρατιωτική παρουσία στη χώρα δικαιολογεί το οικονομικό κόστος και τις ανθρώπινες απώλειες.

Συνολικά, το 54% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ακόμη κι αν ο αφγανικός στρατός δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος για να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας.

* Στο Αφγανιστάν έφτασε τη Δευτέρα η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί τα γερμανικά στρατεύματα.