Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που παράγεται φυσικά στο αίμα και μπορεί να προστατέψει από τις καρδιοπάθειες. Η πρωτεΐνη που ονομάζεται PXR (pregnane X receptor) ενεργοποιεί μηχανισμούς οι οποίοι κρατούν τα αιμοφόρα αγγεία εύκαμπτα και «ανοιχτά», απαλλαγμένα από αποφράξεις.

Επίδραση στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Oπως ανέφερε η δρ Κάρεν Σουάλες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ που ήταν επικεφαλής της μελέτης σχετικά με την PXR η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cardiovascular Research», η νέα ανακάλυψη αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στο πεδίο αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ειδικός εξήγησε ότι «γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων υποπροϊόντων από το ήπαρ – τώρα πιστεύουμε ότι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο και στην προστασία του οργανισμού από τα καρδιαγγειακά νοσήματα».

Πειράματα σε ανθρώπινους ιστούς και σε αιμοφόρα αγγεία στο εργαστήριο έδειξαν ότι η πρωτεΐνη PXR αυξάνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και ελαττώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων.

Σύμφωνα με τη δρα Σουάλες «τα νοσήματα της καρδιάς και του κυκλοφορικού αποτελούν τους μεγαλύτερους ‘δολοφόνους’ του πληθυσμού. Η ανακάλυψη σχετικά με το ότι η PXR μπορεί να προστατεύσει τα αιμοφόρα αγγεία έχει σημαντική επίδραση στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου».

Φάρμακα που ενεργοποιούν προστατευτικά ένζυμα

Από την πλευρά του ο δρ Ντέιβιντ Μπίσοπ-Μπέιλι από το Ερευνητικό Ινστιτούτο William Harvey του Κολεγίου Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη, σημείωσε ότι φάρμακα που ενεργοποιούν την πρωτεΐνη PXR φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη εναντίον των καρδιοπαθειών.«Εισαγάγαμε στα αιμοφόρα αγγεία εργαστηρίου συγκεκριμένα φάρμακα που ενεργοποιούν την πρωτεΐνη και είδαμε ότι υπήρξε αύξηση της παραγωγής αντιοξειδωτικών ενζύμων. Με δεδομένο ότι το αίμα ‘ταξιδεύει’ παντού μέσα στο σώμα, η PXR έχει τη δυνατότητα να προσφέρει προστασία όχι μόνο μέσω της δράσης της στο ήπαρ, αλλά οπουδήποτε στον οργανισμό».

Κατά τον δρα Μπίσοπ-Μπέιλι εάν οι ειδικοί βρουν τον τρόπο να χειριστούν με τέτοιον τρόπο την ΡΧR ώστε να θέσουν σε λειτουργία τα αντιοξειδωτικά μονοπάτια στα αιμοφόρα αγγεία, θα έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.