«Όταν μιλάω για 1 προς 300 σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται με τους 300 της Βουλής», δήλωσε στην Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής κατά του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» κ. Π. Νικολούδης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αρχική αναφορά του από την οποία προέκυπτε ότι βουλευτής εξήγαγε ένα εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό.

Ως γνωστόν, η υπόθεση ταλάνισε επί πολλές ημέρες το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη η οποία τελικώς διαπίστωσε, μετά από έλεγχο της Βουλής, ότι δεν επρόκειτο για βουλευτή, αλλά για σύζυγο βουλευτή, τον κ. Ισ. Κούβελο, ο οποίος είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο όπου και τοποθέτησε ένα εκατομμύριο δολάρια (και όχι ευρώ) από ρευστοποίηση μετοχών του στις ΗΠΑ.

Ο κ. Νικολούδης, λοιπόν, κλήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την τροπή που πήρε η όλη υπόθεση. Έτσι επιχείρησε να πείσει την Επιτροπή ότι όταν μιλούσε για ένας στους 300, δεν εννοούσε τους… 300 της Βουλής, αλλά το δείγμα ελέγχου 300 περιπτώσεων, σε σύνολο 4.400, που ήλεγξε η Αρχή της οποίας προίσταται.

Εμμέσως, πάντως, παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να πει ότι δεν αφορούσε ακριβώς βουλευτή, αλλά πολιτικό πρόσωπο με την ευρύτερη έννοια το οποίο υπόκειται σε έλεγχο «πόθεν έσχες» (γενικοί γραμματείς υπουργείων, περιφερειάρχες, δήμαρχοι κλπ.). «Παραδέχομαι ότι εκείνη την ώρα δεν ήμουν διόλου καχύποπτος, δεν φανταζόμουν ότι χρειάζονται περισσότερες επεξηγήσεις σε εκείνο το σημείο», είπε χαρακτηριστικά για την διάσταση που έλαβαν τα λεγόμενά του. Μάλιστα στην επισήμανση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγα ότι «έπρεπε χωρίς να αποκαλύψετε τίποτε, να πείτε ότι αφού εγώ ελέγχω νομάρχες, γενικούς γραμματείς κτλ. και δεν ελέγχω βουλευτές, σας λέω ότι δεν αναφερόμουν σε βουλευτή και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ να πω όνομα, όμως ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται για έναν εκ τους 300 της Βουλής», απάντησε με αυτοκριτική διάθεση: «Όταν σκέφτομαι τι θα μπορούσα να αλλάξω και τί δεν έκανα πλήρως σωστά, ήταν πράγματι τα σημεία που με εντυπωσιακή διεισδυτικότητα εντοπίσατε και μου είπατε».

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι «δεν έκανα κανένα σφάλμα» και μάλιστα επέμεινε ότι ορθώς δεν έδινε ο ίδιος στην δημοσιότητα το όνομα, όπως του ζητήθηκε επιμόνως από πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες. «Με πήραν διάφοροι να πω το όνομα και τους έλεγα ΄΄και να με βασανίσετε δεν πρόκειται να το αποκαλύψω΄΄», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική επίμαχη αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν: «Αυτό πού λέμε και που εννοούμε πολιτικό κόσμο, εγώ, έναν ή μία διαπίστωσα ότι έβγαλε 1.000.000 ευρώ. Σε ποσοστό στους 300, είναι ένας στα 300». Ο ίδιος τώρα υποστηρίζει ότι αναφερόταν σε δείγμα ελέγχου 300 ατόμων σε σύνολο 4.400 από τον πολιτικό κόσμο με την ευρεία έννοια (κρατικοί αξιωματούχοι, περιφερειάρχες, δήμαρχοι κλπ.), οι οποίοι εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, διευκρινίζοντας ότι «η Αρχή δεν είναι για να ελέγχει τους 300».

Ερωτηθείς, γιατί δεν αποκάλυψε το όνομα, όταν είδε τις προεκτάσεις που ελάμβανε το θέμα, απάντησε ότι «αν έλεγα το όνομα πού θα έβρισκα σήμερα φύλλο συκής να κρύψω την γύμνια της νομιμότητας;». «Όταν είδα διάφοροι ανεύθυνοι, ημιυπεύθυνοι και υπεύθυνοι να λένε ΄΄να πει ο εισαγγελέας ονόματα΄΄, έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μου», συμπλήρωσε ο κ. Νικολούδης, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις επικρίσεις που δέχθηκε: «Υβρίστηκα. Δεν έχω καν την σκέψη να ανταποδώσω. Θέλω όμως να απευθύνω το ερώτημα: γνώριζαν για ποιο ακριβώς λόγο με ύβριζαν;», διερωτήθηκε.

Κατά τα λοιπά, είπε ότι η καταγγελία που του είχε γίνει για την κίνηση του ενός εκατομμυρίου, ήταν «έγγραφη, επώνυμη και επαληθεύσιμη», δηλαδή, όπως εξήγησε, «ήξερα ποιος μου την έκανε» και «ερευνώντας μήπως είναι εγκληματικό, διαπίστωσα ότι ήταν και νόμιμο και αυτό το είπα».

Έντονη κριτική δέχθηκε ο πρόεδρος της Αρχής από την βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία του είπε δηκτικά: «Όταν μιλούσατε για 300 θεωρούσατε ενδεχομένως τους 300 του Λεωνίδα». Και του καταλόγισε ότι «τρώσατε το ήδη τρωθέν κύρος του Κοινοβουλίου και δημιουργήσατε ένα κυνήγι μαγισσών».

«Κρίνεστε για το τι είπατε και τι εννοούσατε. Δεν έχετε το δικαίωμα να διαχειρίζεστε το ρόλο σας επικοινωνιακά αφήνοντας τον πολιτικό κόσμο στο έλεος του λαϊκισμού και του πολιτικού κανιβαλισμού», του είπε, επισημαίνοντάς του ότι «το μόνο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να παραδεχθείτε ότι κάνατε λάθος», ενώ διερωτήθηκε μήπως «δεν ήταν αυτό το όνομα (σ.σ. δηλαδή του κ. Κούβελου), αλλά ήταν κάποιο άλλο που συγκαλύφθηκε».

Ο κ. Νικολούδης αντέδρασε έντονα λέγοντας πως «ούτε για λαμογιές ούτε για τίποτα δεν θα απαντήσω σε κανέναν. Η Πολιτεία μου ανέθεσε να επιβλέπω τη νομιμότητα και όχι την ηθική οποιασδήποτε τάξης ή του πολιτικού κόσμου».