Το 59% των γυναικών από τη Ζάμπια θα βιώσουν σωματική βία στη ζωή τους σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μόνο το 2002, 150 εκατομμύρια κορίτσια υπέστησαν σεξουαλική βία. Κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να υποστούν στην Αφρική ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία -και μάλιστα την εποχή που θεωρείται ότι οι γυναίκες έχουν κερδίσει τα δικαιώματά τους- έδωσαν την αφορμή στην Action Aid Ελλάς να διοργανώσει μια εκδήλωση αλληλεγγύης για τις γυναίκες του κόσμου που πέφτουν θύματα ακραίας βίας. Διοργανώθηκε την Ημέρα της Γυναίκας στην «Αθηναϊδα» και βρήκε γυναίκες που διαπρέπουν στο χώρο τους να στρατεύονται υπέρ του σκοπού αυτού.

Η συγγραφέας, Λένα Διβάνη, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα, Ξένια Καλογεροπούλου, η μουσικός Ευανθία Ρεμπούτσικα, η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη και η δημοσιογράφος, Βίκυ Φλέσσα ήταν οι προσωπικότητες που στρατεύτηκαν υπέρ του σκοπού, ενώ η πρόεδρος της Action Aid Ελλάς, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή για να προλογίσει την εκδήλωση.

Στη συνέχεια, η κάθε μια από τις συμμετέχουσες έδωσε το δικό της στίγμα στην εκδήλωση. Η Δήμητρα Γαλάνη τραγούδησε και ανέφερε ότι υποκλίνεται στην Action Aid διότι μας χτυπάει το καμπανάκι «γι’ αυτό που λέγεται συλλογική συνείδηση».

Η Λένα Διβάνη αφού αναφέρθηκε στις μάγισσες της Γκάνας (όπου πολλές γυναίκες, συνήθως ηλικιωμένες και χαμηλού κοινωνικού επιπέδου κατηγορούνται για μαγεία και κακοποιούνται) είπε «το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην τις αφήσουμε μόνες».

Με τη σειρά της, η Ξένια Καλογεροπούλου αφηγήθηκε την ιστορία ενός κοριτσιού που γεννήθηκε σε πορνείο του Μπαγκλαντές και τόνισε τη σημασία της μόρφωσης για τις γυναίκες, ενώ η Ευανθία Ρεμπούτσικα, αφού έπαιξε στο βιολί γνωστές μελωδίες της, ευχήθηκε οι επόμενες γενιές να συνεχίσουν τον αγώνα για ένα δικαιότερο μέλλον.

Την παράσταση, ωστόσο, κέρδισε η ΄Αννα Μουσένια από την Κένυα που μίλησε για τη βία που υπέστη κοντινό συγγενικό της πρόσωπο, αλλά και για το πως η ίδια κατάφερε να σπουδάσει στη νοσηλευτική σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis