Κρυστάλλινα πέπλα
Το τοπίο εκ πρώτης όψεως παρουσιάζει την εξής ιδιομορφία: τα πάντα φαίνονται μάλλον διαφανή. Εχεις την εντύπωση πως βλέπεις το φως του ήλιου να περνά μέσα από τα βουνά. Σκέφτηκα να κάνω ένα σκίτσο, αλλά είναι παράλογο. Δεν υπάρχουν γραμμές παρά διαβαθμίσεις χρώματος που προστίθενται η μία στην άλλη.
Οι ήχοι του χειμώνα σε ακολουθούν στο Παλιό και Νέο Ελατοχώρι των γοητευτικών Πιερίων: το νερό που τρέχει, το μήλο μαζί με τη δροσοσταλίδα που πέφτουν στο χώμα, η σαύρα που σέρνεται ήδη εκεί κάτω, πάνω στα ξερά φύλλα και ανάμεσα στα σιωπηλά μανιτάρια.
Και πέρα από αυτές τις πέντε συγκεκριμένες αισθήσεις, υπάρχει μια έκτη αίσθηση που καθρεφτίζεται στη λίμνη Πλαστήρα. Πέντε ή έξι οι αισθήσεις του χειμώνα, καμία δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη…
Οραση: Τρία-Πέντε Πηγάδια
Στα χαμηλά του Βερμίου ο δρόμος ελίσσεται ανάμεσα στα αμπέλια και στους κήπους με τα οπωρικά προτού χωθεί στο δάσος με τις οξιές. Αυτές συνεχίζουν να ανηφορίζουν – μαζί και το αυτοκίνητο, ως τον χώρο στάθμευσης του χιονοδρομικού κέντρου στα 1.430 μέτρα πιο ψηλά από τον Θερμαϊκό – σχεδόν ως την κορυφή, στα 2.005 μέτρα.
Ανηφορίζεις «κοπιαστικά» αλλά σταθερά επάνω από τον διάδρομο που αφήνουν οι οξιές και θαυμάζεις τη λυγερή κορμοστασιά τους καθώς διασταυρώνεσαι με τους δεινούς σκιέρ που δοκιμάζουν τις αντοχές τους στους διαδρόμους εκτός των πεπατημένων… Ετσι φθάνεις στην κορυφή για να συναντήσεις την αποκάλυψη!
Ο άμαθος νοιάζεται πρώτα για το πώς θα κατέβει με ασφάλεια από τον αναβατήρα, ο οποίος μειώνει ταχύτητα αλλά δεν σταματά τελείως, και μετά μένει άφωνος. Τίποτε δεν εμποδίζει από εδώ επάνω το μάτι να φθάσει ως τη θάλασσα αν ο καιρός είναι καλός. Σίγουρα όμως θα δει απέναντι να υψώνεται το Καϊμακτσαλάν και πίσω του το Σέλι. Πιο πέρα φθάνει ο συρόμενος αναβατήρας, τον οποίο οι παράτολμοι σκιέρ τον αφήνουν και αρχίζουν να κατεβαίνουν με εντυπωσιακό λίκνισμα και μεγάλη ταχύτητα. Κάποιοι άλλοι ανηφορίζουν λίγο ακόμη και χώνονται στη θαλπωρή του σαλέ που λειτουργεί στην κορυφή.
Πρόσβαση
Διαμονή
Στη Νάουσα, στο ξενοδοχείο (και spa) «Εσπερίδες» (τηλ. 23320 20250, esperideshotel.gr), στον ωραίο boutique ξενώνα «Παλιά Πόλη» (τηλ. 23320 52520, paleapoli.gr), στο ξενοδοχείο «Χαγιάτι» (τηλ. 23320 52120, villavadola.gr). Στον δρόμο για τα Τρία-Πέντε Πηγάδια, στον παραδοσιακό ξενώνα «Νιάουστα» (τηλ. 6977 412.072). Στο Αρκοχώρι, στον ξενώνα «Βίλα Βαδόλα» (τηλ. 23320 23068).
Φαγητό
Οσφρηση: Αγιος Γεώργιος Πηλίου
Τα αρχοντικά παραδοσιακά σπίτια, τα καλντερίμια, οι κρήνες, οι εκκλησιές είναι φτιαγμένα από γκρίζα πέτρα. Από τέτοια πέτρα είναι και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον κεντρικό δρόμο, στο προαύλιο της οποίας είναι εγκατεστημένο ένα έργο του γλύπτη Νικόλα. Ο δημιουργός καταγόταν από εδώ και δημιούργησε ένα μουσείο με τα έργα του, το οποίο λειτουργεί επίσης πάνω στον κεντρικό δρόμο και είναι απαραίτητη στάση για τους φιλότεχνους.
Το χωριό είναι κτισμένο εκατέρωθεν ενός παλιού μονοπατιού, το οποίο τώρα αποτελεί τον κεντρικό ασφαλτόδρομο που το διασχίζει και συνεχίζει για Μηλιές. Για τους φίλους όμως της πεζοπορίας υπάρχουν ακόμη τέσσερα σηματοδοτημένα μονοπάτια.
Το πρώτο πηγαίνει ως τις Αγριόλευκες μέσω ενός ωραίου δάσους οξιάς, όπως και το δεύτερο, το οποίο φτάνει στην Τσαγκαράδα, το τρίτο κατηφορίζει στην Κάτω Γατζέα και το τέταρτο στα Ανω Λεχώνια. Ο Αγιος Γεώργιος αποτελεί μια καλή αφετηρία για εξορμήσεις και με αυτοκίνητο, για Πινακάτες, Βυζίτσα και Μηλιές.
Πρόσβαση
Οδικώς από την Αθήνα, 323 χλμ. ως τον κόμβο του Βελεστίνου. Από τον κόμβο Βελεστίνου ως το κέντρο του Βόλου είναι 18 χλμ., ως Ανω Λεχώνια 11 χλμ. και ως Αγιο Γεώργιο 10 χλμ.
Διαμονή
Για τη διαμονή στον Αγιο Γεώργιο, στο εντυπωσιακό «Αρχοντικό Βογιατζόπουλου» (τηλ. 24280 93135 και 6945
776.217, vogiatzopoulou.gr), στον «Ανωβολιό» (τηλ. 24280 86893, 24280 86898, anovolios.gr), στο «Αρχοντικό Ιωαννίδη» (τηλ. 210 4285.756, 210 3643.421, 24280 94030), στο «Αρχοντικό Τζώρτζη» (τηλ. 24280 94252, 6944 582.328).
Φαγητό
Για φαγη τό, στο εστιατόριο του ξενώνα «Ανωβολιός», στην ταβέρνα-τσιπουράδικο Τσακιτζής στην πλατεία του χωριού, στην «Παλιοβίγλα».
Αφή: Αμφίκλεια
Τώρα αρχίζει η πιο καλή ώρα του βουνού, όταν γίνεται όλο και πιο πιθανό οι πουπουλένιες νιφάδες του χιονιού να αρχίσουν τον τρελό χορό τους και όλα να αποκτήσουν την αίσθηση της απέραντης απαλότητας. Τότε είναι πιο ισχυρή η πρόσκληση να εκδράμετε στο βουνό.
Το εκκλησάκι αυτό είναι ένα από τα μετόχια του Μοναστηριού της Αμφίκλειας. Είναι μεταβυζαντινού ρυθμού (18ος αιώνας) και ξεχωρίζει για τις σπάνιες και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τοιχογραφίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Μεταξύ των αγίων εικονίζεται ο Ρωμανός ο Μελωδός.
Η μελωδία του χιονιού συνεχίζεται και μέσα στα πουπουλένια παπλώματα των ξενώνων στην Αμφίκλεια, κομμάτι της εμπειρίας του χειμωνιάτικου Παρνασσού. Γιατί τόσο πιο γοητευτική είναι η εξόρμηση στο χιόνι όσο πιο ζεστή είναι η γωνιά που επιστρέφεις το βράδυ.
Πρόσβαση
Διαμονή
Για φαγητό, στις ταβέρνες «Το Δαδί» και «Τετράπολη».
Γεύση: Στυμφαλία
Ενας από αυτούς, εκείνος ο οποίος ενέπνευσε περισσότερο τη νέα θρησκεία, είναι παρών, καθώς σε όλη τη διαδρομή από τα παράλια του Κορινθιακού, το Κιάτο, ως το οροπέδιο της Στυμφαλίας τα αμπέλια ορίζουν το χρώμα της διαδρομής. Από εδώ βγαίνει ο χυμός του Διονύσου, το κρασί, το οποίο συνοδεύει τη «γουρνοπούλα», το γουρουνόπουλο στη σούβλα, που είναι το παραδοσιακό φαγητό στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, τον Ιούλιο, στο Κεφαλάρι.
Πρόσβαση
Οδικώς από την Αθήνα ως το Κιάτο 106 χλμ., Μετά 11 χλμ. στο Σούλι ο δρόμος διακλαδώνεται δεξιά για Κεφαλάρι (υπάρχει πινακίδα) και βγαίνει στον κεντρικό δρόμο. Η διακλάδωση δεξιά (15 χλμ. μετά το Σούλι) πάει για Κεφαλάρι (2 χλμ.). Ο κεντρικός δρόμος συνεχίζει για Στυμφαλία.
Διαμονή
φαγητό
Για φαγητό στο Κεφαλάρι, στην ταβέρνα «Γεύση & Οίνος». Στη Στυμφαλία, αριστερά του δρόμου, τέσσερις ταβέρνες στη σειρά προσφέρουν την πιο χαρακτηριστική γεύση της περιοχής, τη «γουρνοπούλα», και άλλες νοστιμιές.
Ακοή: Παλιό και Νέο Ελατοχώρι
Ο θόρυβος που ακούς όταν κατεβαίνει μια ριπή αγέρα είναι τα καρύδια που πέφτουν στο πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας. Πιο πέρα ακούγεται ο μαγικός αυλός του νερού που ελευθερώνεται από τις τρεις βρύσες και ακόμη πιο μακριά το ρέμα που ταξιδεύει κάτω από τα σκιερά πλατάνια. Καθώς περπατάς στο μονοπάτι που τραβά για να το συναντήσει, ακούς πάλι ήχους.
Αυτή τη φορά είναι τα μήλα που πέφτουν από τα δένδρα, στολισμένα δροσοσταλίδες.
Ωστόσο το χωριό έχει τη δική του μελωδία, την οποία ακούς όταν περπατάς πάνω στα κίτρινα φύλλα, τα οποία στρώνουν τους δασικούς δρόμους γύρω του και δημιουργούν πραγματικά απίθανα χειμωνιάτικα μονοπάτια για απολαυστική πεζοπορία. Ξεκινούν μπροστά από το ξενοδοχείο «Σεμέλη», είναι σηματοδοτημένα και ο πεζοπόρος μπορεί να κάνει μικρές ή μεγάλες διαδρομές γύρω από το Ελατοχώρι.
Πρόσβαση
Διαμονή
Για τη διαμονή, στο Ελατοχώρι, στο «Σεμέλη Mountain Resort» (τηλ. 23510 82992 και 23510 82996, semeliresort.gr). Στο Παλιό Ελατοχώρι, στους ξενώνες «Atrion Highland Hotel» (τηλ. 23510 82300, 6934 474.595, atrionhotel.gr), «Vaela Pallas» (τηλ. 23510 82955, vaelapallas.com), «Αλσηίδες Boutique Hotel» (τηλ. 23510 82812-14, alseides.gr), «Πιερίων Μούσες» (τηλ. 23510 86000, pierionmusses.gr), «Μύθος» (τηλ. 23510 82930, hotelmythos.gr) και στις μεζονέτες «Μορφέας» (τηλ. 6944 251.194, morpheas.com.gr).
Φαγητό
Για φαγητό, στο Ελατοχώρι, στο «Αγνάντι των γεύσεων», στο εστιατόριο του «Σεμέλη», «Λευκοθέα». Στο παλιό Ελατοχώρι, στο «Τζιβαέρι» και στον «Μύθο». Στη Ρητίνη, στην ταβέρνα «Τα Πιέρια» και στον «Οβελίξ». Στην Παλαιοπαναγιά, λίγο πριν από το Παλαιό Ελατοχώρι, στην ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα.
Εκτη αίσθηση: Καλύβια Πεζούλας
Και όμως, δεν μένουν παρά λίγα χιλιόμετρα για να φτάσει στο Μορφοβούνι, την ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα, και αμέσως μετά να «ακουμπήσει» την άκρη της λίμνης. Ηδη το τοπίο έχει δώσει το στίγμα του όταν πρόβαλε στην απέναντι πλαγιά ο Μεσενικόλας τυλιγμένος στην ομίχλη.
Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και πάνω στη λίμνη. Από τις βουνοκορφές που την περιτριγυρίζουν κατηφορίζουν «γλιστρώντας» απαλά ανάμεσα στις κορφές των ελάτων τα σύννεφα, για να φτάσουν στις χρωματιστές βελανιδιές και στις καστανιές στην όχθη της λίμνης και να συνεχίσουν τη γοητευτική κάθοδό τους πάνω στα νερά της λίμνης.
Αλλοι κάνουν γύρους στον χωματόδρομο γύρω από την πλαζ και κάποιοι άλλοι έχουν βγει στην άσφαλτο προς τα Καλύβια Πεζούλας για να συναντήσουν λίγο πριν από το χωριό την αρχή των δύο μακρινών χωμάτινων ποδηλατοδρόμων, αριστερά αυτόν που πάει για τον βοτανικό κήπο (3.050 μ. μήκος) και δεξιά αυτόν που πάει προς τη γλώσσα της στεριάς που μπαίνει στη λίμνη απέναντι από την πλαζ (1.700 μ. μήκος).
Από εδώ ο δρόμος ανηφορίζει για τη Νεράιδα (4 χλμ.), προσφέροντας απίθανες πανοραμικές εικόνες της λίμνης, από τα ξέφωτα που αφήνει η πυκνή βλάστηση η οποία δημιουργεί αψίδες στον δρόμο. Βέβαια οι εικόνες αυτές γίνονται καταπληκτικές από το «μπαλκόνι» του χωριού, το ξενοδοχείο «Ν. Πλαστήρας» στα 1.200 υψόμετρο, όταν το επιτρέπει η ομίχλη.
Πρόσβαση
Διαμονή
Για διαμονή, στα Καλύβια Πεζούλας, στο πολυτελές ξενοδοχείο «Αιολίδες» (τηλ. 24410 92966, 24410 92800, aiolides.gr), στα δωμάτια με τζάκι «Ακρολιμνιά» (τηλ. 24410 92923), στον ξενώνα Πεζούλας (τηλ. 24410 92448), στο ξενοδοχείο «Οδυσσέας» (τηλ. 24410 92992). Στη Νεράιδα, στο ξενοδοχείο «Ν. Πλαστήρας» (τηλ. 24410 92460). Στη Φυλαχτή, στα διαμερίσματα «Ασπρολιθιά» (τηλ. 24410 92350).
Φαγητό
Για φαγητό, στα Καλύβια Πεζούλας, στην «Κληματαριά», στον Ζαρνάβαλο, στο «Φαγοπότι» και στην «Πλαζ Πεζούλας». Στο Τσαρδάκι, στην απέναντι όχθη της λίμνης, στο γνωστό «Τσαρδάκι».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ